ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σαν άλλη Λήδρας η Τσερίου

Έργο με προϋπολογισμό γύρω στα επτά εκατομμύρια ευρώ

«Ακούγοντας την σύντομη παρουσίαση, ένιωσα την περισσότερη ποσότητα ποιότητας που έχω ελπίσει να νιώσω σε αυτή την χώρα», δήλωσε ο πρόεδρος της οργάνωσης παραπληγικών Κύπρου Δημήτρης Λαμπριανίδης, μετά το τέλος της παρουσίασης της μελέτης για το νέο σχεδιασμό της οδού Τσερίου, ένα έργο που σε αντίθεση με το τί άφησε πίσω της η ανάπλαση της Λεωφόρου Αγλαντζιάς, έχει πείσει ότι θα αναβαθμίσει πραγματικά την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της περιοχής. Εκτιμάται επίσης ότι θα συμβάλει στην τόνωση της επιχειρηματικότητας, αλλά και στην μείωση της οπτικής ρύπανσης, αλλά και του περιβάλλοντος. Θεωρείται σίγουρο λοιπόν ότι με την υλοποίηση του έργου, η Τσερίου δεν θα έχει σε τίποτα να θυμίζει την σημερινή της εικόνα, αλλά ούτε θα έχει σε τίποτα να μειονεκτεί από ευρωπαϊκούς δρόμους, αλλά και με το κέντρο της Λευκωσίας η οποία καταφέρνει να συγκεντρώνει καθημερινά μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Με τον δεντροφυτευμένο δρόμο, τους ρυθμισμένους χώρους στάθμευσης, τα εμπορικά καταστήματα, τις καφετέριες και τους χώρους εστίασης, θα μπορεί να αποτελέσει πλέον μια επιλογή εξόδου για τους κατοίκους της περιοχής. Στους στόχους των μελετητών του έργου είναι να ενισχύσει τις τοπικές επιχειρήσεις και δημιουργώντας μια μικρή αγορά, να καταφέρει να προσελκύσει πελάτες των κλειστών εμπορικών κέντρων της πρωτεύουσας.

Πρόκειται για έργο με προϋπολογισμό γύρω στα επτά εκατομμύρια ευρώ, το οποίο έχει σχεδιάσει η εταιρεία Markides Associates μετά από ανοικτό διαγωνισμό. Η μελέτη παρουσιάστηκε από την εταιρεία και τον δήμαρχο Στροβόλο Ανδρέα Παπαχαραλάμπους στο ευρύ κοινό το βράδυ της Πέμπτης, κέρδισε κατά γενική ομολογία τις εντυπώσεις τόσο του κόσμου, όσο και των δημάρχων παρακείμενων δήμων αλλά και βουλευτών.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η προσέγγιση περιλαμβάνει την μείωση της ρύπανσης και την δημιουργίας ενός φιλικού προς το περιβάλλον δρόμου, στον οποίο θα υπάρχουν δύο λωρίδες κυκλοφορίας πλάτους έξι μέτρων, και δέντρα κατά μήκος της. Κατ αυτόν τον τρόπο, αποτελεί και ένα μέτρο για συμμόρφωση της Κύπρου με τους στόχους οι οποίοι έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση των ρύπων.

Αποφασίζουν την άλλη εβδομάδα

Η ανάγκη για ριζικές αλλαγές στην οδό Τσερίου είναι ένα θέμα το οποίο έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές δημόσιες συζητήσεις, καταρχάς λόγω των ανεπαρκών υποδομών για την ασφαλή διακίνηση πεζών και οδηγών. Κατά δεύτερο λόγω της ανάγκης για ενίσχυση της εμπορικής ανάπτυξης της. Όπως διαφάνηκε από την χθεσινοβραδινή παρουσίαση του έργου, η ανάπλαση του πολυσυζητημένου δρόμου είναι πιο κοντά από ποτέ. Η μελέτη για το νέο σχεδιασμό της, εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει την αποδοχή από το δημοτικό συμβούλιο στο οποίο θα κατατεθεί για έγκριση την ερχόμενη Τρίτη 23 Ιουλίου. Η κατασκευή του, σε περίπτωση έγκρισης του αναμένεται να αρχίσει εντός του 2020.

Το γεγονός πάντως ότι για τον σχεδιασμό της οδού Τσερίου αναζητήθηκε η συνδρομή ιδιωτικής εταιρείας και θα προχωρήσει η ριζική ανανέωση της είναι ζήτημα το οποίο δεν αποκλείεται να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης τις επόμενες μέρες, για άλλα έργα μέσα στα όρια του δήμου. Ήδη κατά την παρουσίαση του έργου το βράδυ της Πέμπτης, δημότες Στροβόλου έχουν εκφράσει την άποψη για επανασχεδιασμό της λεωφόρου Στροβόλου, ώστε να ενισχυθεί η εμπορικότητα της.

Πηγή: Η Καθημερινή

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X