ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σάλος στα κατεχόμενα με γυναίκα κρούσμα κορωνοϊού

Έχει έρθει από την Τουρκία

Για θετικό κρούσμα, μια γυναίκα από την Τουρκία, που ήρθε σήμερα το πρωί με πλοίο στην Κερύνεια και έχει τεθεί σε καραντίνα, έκανε λόγο ο «βουλευτής» του ΔΚ, Σερντάρ Ντενκτάς μιλώντας στην ολομέλεια της «βουλής», προκαλώντας ένταση και αντιδράσεις, με τον «υπουργό υγείας», Αλί Πιλλί να επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για θετικό κρούσμα κορωνοϊού αλλά την αρμόδια γιατρό στο γενικό νοσοκομείο της  κατεχόμενης Λευκωσίας, όπου γίνονται οι εξετάσεις PCR, να δηλώνει ότι ο μοριακός έλεγχος στον οποίο υποβλήθηκε κατά την άφιξή της, δεν έχει ακόμη καταλήξει σε αποτέλεσμα.
 
Η γυναίκα αυτή, κατά τη μέτρηση της θερμοκρασίας στο λιμάνι της Κερύνειας, εντοπίστηκε με πυρετό και η ίδια φέρεται να δήλωσε ότι υποβλήθηκε σε τεστ στη Μερσίνη από όπου προήλθε το πλοίο και το τεστ εκείνο ήταν θετικό. Τ/κ ΜΜΕ μεταδίδουν ότι επρόκειτο για γρήγορο τεστ στο οποίο υποβλήθηκε. Στην γυναίκα έγινε δειγματοληψία για τεστ μοριακού ελέγχου PCR και τοποθετήθηκε σε καραντίνα.
 
Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου, δηλαδή αύριο, όλοι οι αφιχθέντες στα κατεχόμενα μπαίνουν υποχρεωτικά σε 14ημερη καραντίνα και δεν χρειάζεται πιστοποιητικό αρνητικού αποτελέσματος PCR τελευταίων 72 ωρών.
 
Σύμφωνα με τον Σερντάρ Ντεντκτάς η γυναίκα από την Τουρκία είναι θετική στον κορωνοϊό και το παιδί της αρνητικό. «Αυτά τα μέτρα πρέπει να τα συζητήσουμε με την Τουρκία. Εάν υπάρχει θετικό κρούσμα, με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να ανεβαίνει σε πλοίο ή αεροπλάνο να έρθει».
 
Ο κ. Πιλλί, μιλώντας επίσης στη «βουλή», είπε ότι δεν γνωρίζει πώς και γιατί αυτή η γυναίκα που φέρεται να ήταν θετική στον κορωνοϊό ανέβηκε στο πλοίο. «Η ίδια είπε ότι είναι θετική στον κορωνοϊό. Και το τεστ βγήκε θετικό ενώ το παιδιού της αρνητικό». Ανέφερε επίσης ότι σε καραντίνα έχουν μπει και όλα τα άτομα που ήρθαν σε επαφή μαζί της ενώ στους εργαζόμενους στο λιμάνι της Κερύνειας έχει γίνει τεστ και τα αποτελέσματα αναμένονται.
 
Ο «υπουργός συγκοινωνιών και μεταφορών», Τολγκά Ατακάν ανέφερε επίσης στη «βουλή» ότι όταν η γυναίκα ανέβηκε στην Τουρκία στο πλοίο για τα κατεχόμενα, δεν είχε εκδηλώσει πυρετό, όπως διαπιστώθηκε ότι είχε κατά την άφιξή της.
 
Το γεγονός μας έχει λυπήσει, δήλωσε από τη «βουλή» ο «πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ λέγοντας ότι και ο ίδιος αναρωτιέται πώς αυτή η γυναίκα ενώ είχε θετικό τεστ επιβιβάστηκε στο πλοίο στην Τουρκία. Με την 1η Ιουλίου, πρόσθεσε, κανείς με θετικό τεστ δεν θα μπορεί να επιβιβάζεται σε πλοίο ή αεροπλάνο προς τα κατεχόμενα.
 
Το περιστατικό αυτό σημαίνει ότι η «κυβέρνηση» δεν έχει πάρει επαρκή μέτρα προστασίας, δήλωσε ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Εχιουρμάν, ζητώντας «το λιγότερο, τα άτομα που θα έρχονται μετά την 1η Ιουλίου, να μένουν σε καραντίνα μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του PCR».
 
Η πνευμονολόγος Εμινέ Καμίλογλου στο γενικό νοσοκομείο της κατεχόμενης Λευκωσίας, είπε ότι το τεστ της γυναίκας από την Τουρκία δεν έχει ακόμα βγει και το αποτέλεσμα αναμένεται τις βραδινές ώρες. Ούτε και είχε πιστοποιητικό η εν λόγω γυναίκα για το θετικό τεστ στην Τουρκία, πρόσθεσε λέγοντας ότι επρόκειτο για γρήγορο τεστ στο οποίο υποβλήθηκε η ίδια και το παιδί της.
 
Στο μεταξύ, η πρόεδρος του συνδέσμου Τ/κ γιατρών, Οζλέμ Γκιουρκούτ ανακοίνωσε σε εκπομπή της τηλεόρασης Γκέντς ότι κατέθεσαν αίτημα στο «ανώτατο δικαστήριο» εναντίον της απόφασης του «υπουργικού συμβουλίου» για την 1η Ιουλίου και τις αφίξεις χωρίς καραντίνα, ζητώντας την ακύρωσή της.

Το επιχείρημα είναι ότι η εν λόγω απόφαση θέτει σε κίνδυνο την υγεία του κοινού. Η εξέταση της προσφυγής ορίσθηκε για τις 9 το πρωί της 1ης Ιουλίου, ημέρα έναρξης των πτήσεων από την Τουρκία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση