ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ο Κυρηνείας «την λέει» στον Μόρφου (vid)

Το «άδειασμα» για τις προκλητικές δηλώσεις

Σάλο έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου, πρώτα για τους ομοφυλόφιλους και έπειτα για τον συσχετισμό ανάμεσα στις εκτρώσεις και τα ανήλικα θύματα του κατά συρροή δολοφόνου, Νίκου Μεταξά.

Αντιδράσεις επί αντιδράσεων, με ερωτήματα ανάμεσα στους πολίτες που άφωνοι παρακολουθούν τα όσα λέει. Ποιος ο λόγος και η αιτία όλων αυτών των κηρυγμάτων; Αυτά και άλλα τόσα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων αυτές τις μέρες.

Το «άδειασμα» για τις προκλητικές δηλώσεις

Με ομολογουμένως καυστικό ύφος ο Μητροπολίτης Κυρηνείας, Χρυσόστομος, απάντησε μέσα από ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης στις δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου.

Συγκεκριμένα έγραψε: «Εκφράζοντας τη θέση της Ιεράς Μητροπόλεως Κυρηνείας και τη δική μου προσωπικώς, πιστεύουμε ότι ο κληρικός δεν πρέπει να ανακατεύεται μέσα στις κρεβατοκάμαρες των ζευγαριών. Επίσης από την εμπειρία μας μέσα από τη μελέτη των έργων αγίων ανθρώπων της Εκκλησίας ή και σε προσωπική επικοινωνία μαζί τους, δεν έχουμε διαβάσει και δεν έχουμε ακούσει οι άγιοί μας να αναφέρονται σε τέτοιου είδους θέματα με τόση λεπτομέρεια».

Η επίμαχη ομιλία 

Μάλιστα στο διαδικτυακό κανάλι που διατηρεί ο Μητροπολίτης Μόρφου, στο YouTube, ανέβηκε ολόκληρη η εν λόγω ομιλία που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Το βίντεο έχει τίτλο «Ἀνάβοντας τὸν ἀναπτήρα τῶν ἁγίων E΄ Πνευματικὴ σύναξη διαλόγου μὲ τὸν Μητροπολίτη Μόρφου κ Νεόφυτο»

Αντιδράσεις και ανακοινώσεις

Η σημερινή είδηση που κάνει τον γύρο του διαδικτύου και όχι μόνο, προκαλώντας, όπως ήταν φυσικό και επόμενο, αντιδράσεις τόσο από πολιτικούς όσο και από οργανωμένα σύνολα, ήταν η εξής: «Ρε, εσού έκαμες τρεις εκτρώσεις τα μωρά σου και τώρα, υποκριτή και Φαρισαίε, κατακρίνεις τον Νικόλα;». 

Πιο κάτω αυτούσιες ορισμένες εκ των καυστικών ανακοινώσεων

Εκπρόσωπος: Η δήλωση του Μόρφου περί ομοφυλοφιλίας θα πρέπει να αναιρεθεί

Η δήλωση του Μητροπολίτη Μόρφου σχετικά με την ομοφυλοφιλία θα πρέπει να αναιρεθεί με τρόπο που να αποκατασταθεί και ο σεβασμός στα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια όλων των πολιτών, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.


«Παρά το ότι η Κυβέρνηση δεν αναμειγνύεται σε ζητήματα της Εκκλησίας, δεν μπορεί να μείνουν ασχολίαστες εκφράσεις δημοσίου λόγου που συγκρούονται με αρχές ίσων δικαιωμάτων και σεβασμού της αξιοπρέπειας όλων των πολιτών και προκαλούν το κοινό αίσθημα», αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι «είναι με πολλή προβληματισμό, αλλά και θλίψη που ακούσαμε τις πολύκροτες δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτου σχετικά με την ομοφυλοφιλία. Δυσάρεστη έκπληξη προξενεί και η απόπειρα να «ερμηνευτεί» αυτή με βάση συνήθειες και πρακτικές της ιδιωτικής ζωής των γονέων».

Όπως αναφέρεται, σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία πέραν των κοινωνικών ηθών της διαθέτει και νομοθεσία που προστατεύει τα δικαιώματα κάθε πολίτη και υπηρετεί τις αρχές της ισότητας και την αξιοπρέπεια των πολιτών, ανάλογες τοποθετήσεις έρχονται σε αντίθεση με τη νομοθεσία, καθώς και τις γενικές αρχές ίσων δικαιωμάτων των πολιτών.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση, σημειώνεται, έχει προφανώς προκαλέσει αναστάτωση, αφού θίγει την υπόληψη και αξιοπρέπεια ενός μεγάλου αριθμού πολιτών, ενώ επενεργεί και ως εστία αναίτιας έντασης.

Εξάλλου, προστίθεται, «ήδη εγκαλείται από την Επίτροπο Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως ρατσιστική αναφορά και για αυτό θεωρούμε ότι θα πρέπει να αναιρεθεί με τρόπο που να αποκατασταθεί και ο σεβασμός στα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια όλων των πολιτών».

ΔΗΣΥ - «Οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου αντιβαίνουν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Με δεδομένο τον σεβασμό του Δημοκρατικού Συναγερμού στο έργο της εκκλησίας και των εκπροσώπων αυτής, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως τα όσα λέγονται το τελευταίο διάστημα μπορούν να έχουν είτε τη στήριξη είτε τη σιωπηρή αποδοχή του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου αντιβαίνουν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν συμβαδίζουν με τα μηνύματα και με τα όσα επιτάσσει το χριστιανικό πνεύμα αλλά ούτε και εν τέλει με τον σεβασμό προς τον συνάνθρωπό μας.

Αυτή η προσβλητική ρητορική δεν έχει θέση στο έργο των ιεραρχών και στο πλαίσιο των αρχών και των αξιών της εκκλησίας της Κύπρου όπως τις έχουμε αναγνωρίσει ως κοινωνία και ως χώρα.

ΑΚΕΛ - «Καταδικαστέες οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου»

Είναι πραγματικά με λύπη που ακούσαμε τις πρόσφατες δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου, που πλέον κάνουν το γύρο του κόσμου. Το ΑΚΕΛ καταδικάζει απερίφραστα την ομοφοβία, το μισογυνισμό και τέτοιες μεσαιωνικές αντιλήψεις από όπου κι αν προέρχονται.

Έχουμε την έντονη άποψη ότι η Ιερά Σύνοδος οφείλει να πάρει θέση για αυτές τις δηλώσεις και να ξεκαθαρίσει αν τις ασπάζεται ή όχι. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που εκφράζονται από εκπροσώπους της ιεραρχίας, του Αρχιεπισκόπου συμπεριλαμβανομένου, παρόμοιες αντιλήψεις, είτε για τα ζητήματα σεξουαλικής ταυτότητας είτε για τις αμβλώσεις.

Αντίστοιχα και η Πολιτεία καλείται να πάρει θέση και μέτρα. Οι απόψεις αυτές δεν είναι μόνο αντιεπιστημονικές και βαθύτατα μισάνθρωπες. Ορισμένες, τουλάχιστον, από αυτές τις τοποθετήσεις συνιστούν ρητορική μίσους, αφού υποθάλπουν την περιφρόνηση και το χλευασμό για μια κοινωνική ομάδα. Οι ιεράρχες δεν βρίσκονται πάνω από τους νόμους.

ΔΗΚΟ - «Οι τοποθετήσεις του Μητροπολίτη Μόρφου, έχουν ξεφύγει από το πλαίσιο της πρόκλησης θυμηδίας και πλέον προκαλούν την οργή της κοινωνίας»

 Οι τοποθετήσεις του Μητροπολίτη Μόρφου για τον άδικο χαμό δύο παιδικών ψυχών από τα χέρια ενός δολοφόνου, έχουν ξεπεράσει κάθε όριο, έχουν ξεφύγει από το πλαίσιο της πρόκλησης θυμηδίας και πλέον προκαλούν την οργή της κοινωνίας.

Επίσης, οι πρόσφατες δηλώσεις του για τους ομοφυλόφιλους, προάγουν το μίσος και τις διακρίσεις, υποτιμούν τη νοημοσύνη όλων και φυσικά στερούνται στοιχειώδους σοβαρότητας και εγκυρότητας.

Το Δημοκρατικό Κόμμα καταδικάζει τον οχετό των λόγων του Μητροπολίτη Μόρφου, που πόρρω απέχουν από την πνευματικότητα και πλήττουν το κύρος της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ο Μητροπολίτης Μόρφου έχει καταδικαστεί ήδη στη συνείδηση κάθε νοήμονος συμπολίτη μας.

Σε ότι αφορά την Εκκλησία, είναι θέμα της Ιεράς Συνόδου να ασχοληθεί με το θέμα.

Συμμαχία Γυναικών - «Ζητούμε την εφαρμογή της νομοθεσίας για τη ρητορική μίσους»

Ζητούμε την εφαρμογή της νομοθεσίας για τη ρητορική μίσους

Μετά λύπης η Συμμαχία Γυναικών αναγκάζεται να εκδώσει ανακοίνωση για να καταδικάσει δηλώσεις Μητροπολίτη. Όμως οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου, δυστυχώς, βρίθουν από χυδαιότητα στιγματισμό και ύβρεων. Πρόκειται για δηλώσεις που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα όσα διδάσκει ο χριστιανισμός. Πρόκειται για δηλώσεις που προσβάλουν γυναίκες, άνδρες και παιδιά.

Ως Συμμαχία Γυναικών σε αυτή την περίπτωση ζητούμε την εφαρμογή της νομοθεσίας για τη ρητορική μίσους.

Η Εκκλησία έχει αποδείξει πολλές φορές μέσω λόγων και πράξεων ότι εκφράζει την αγάπη προς τον άνθρωπο. Και για τούτο την σεβόμαστε και την επικροτούμε. Όμως δεν μπορούμε να στρουθοκαμηλίζουμε τόσο η Πολιτεία όσο η κοινωνία αλλά κυρίως η ίδια η Εκκλησία όταν παρατηρούνται τέτοια θλιβερά φαινόμενα.

Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών «Αρχιεπίσκοπος και πολιτεία να διερευνήσουν τις αναφορές του Μητροπολίτη Μόρφου»

Το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών εκφράζει την δυσαρέσκεια του για τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου σε σχέση με την κοινότητα των ΛΟΑΤΙ ατόμων και όχι μόνο.

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών κα. Έφη Ξάνθου δήλωσε τα εξής: «Οι αρχικές του δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου για τον λόγο που γεννούνται ομοφυλόφιλα άτομα ήταν ιδιαίτερα αποκρουστικές και, κατά την δική μας άποψη, αποτελούν έκφραση ρατσιστικού μίσους και εμπάθειας προς την κοινότητα των ΛΟΑΤΙ γενικότερα. Οι δε χθεσινές του δηλώσεις περί άσχημης μυρωδιάς των ομόφυλων ατόμων είναι ακόμη χειρότερες, γιατί αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας πως το μόνο κίνητρο του Μητροπολίτη ως προς την έκφραση αυτών των θέσεων είναι οι προσωπικές του στρεβλές αντιλήψεις και μίσος. Καλούμε τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο να θέσει το θέμα για συζήτηση στην Ιερά Σύνοδο για να ξεκαθαρίσει επιτέλους η θέση της Εκκλησίας της Κύπρου για το θέμα και να μας πει ξεκάθαρα αν οι απόψεις που εξέφρασε ο Μόρφου είναι αποκλειστικά δικές του ή τις ενστερνίζεται και η ίδια η Ιερά Σύνοδος.

Παράλληλα, θεωρούμε καθήκον του Γενικού Εισαγγελέα να εξετάσει τις δημόσιες τοποθετήσεις του Μητροπολίτη Μόρφου και να καταλήξει σε πόρισμα εάν παραβιάζουν τον περί της Καταπολέμησης Ορισμένων Μορφών και Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου Νόμος του 2011 και να προχωρήσει -αν υπάρχει νομική βάση- να προσάψει κατηγορίες. Οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Κύπρου δεν εξαιρούνται των νομοθεσιών και οφείλουν να είναι διπλά προσεχτικοί στον τρόπο που εκφράζονται εφόσον επηρεάζουν άμεσα μεγάλο μέρος του ποιμνίου τους.

Το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών θεωρεί πως ως κοινωνία έχουμε ήδη δείξει πως τέτοιες απόψεις δεν εκφράζουν την συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.

Οφείλουμε να δημιουργήσουμε μια κοινωνία όπου δεν θα νιώθει άνετα το οποιοδήποτε πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο να εκφράζει τέτοιες απόψεις, να παρακινεί τον κόσμο σε εκφράσεις μίσους και να παραβιάζει τον νόμο χωρίς να φοβάται για τις συνέπειες.

Το δε γεγονός πως έχουμε ήδη γίνει ρεζίλι διεθνώς λόγω των δηλώσεων του Μητροπολίτη Μόρφου πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα, όπως και οι εντυπώσεις που δημιουργούνται και τον αντίκτυπο που έχει αυτό σε όλους τους Κύπριους και το νησί μας γενικότερα.

Θεωρούμε καθήκον των αρμόδιων θεσμών να φροντίσουν να θέσουν τέρμα σε τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές, εφαρμόζοντας το γράμμα και πνεύμα του σχετικού νομικού πλαισίου ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά για μελλοντικές τέτοιες εκφάνσεις ρατσισμού και μίσους. 

ΠΟΓΟ - Το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ, εκφράζει αποτροπιασμό και καταδικάζει έντονα τις απαράδεκτες αναφορές

Το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ, εκφράζει αποτροπιασμό και καταδικάζει έντονα τις απαράδεκτες αναφορές του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου, σε σχέση με την ομοφυλοφιλία και τις αμβλώσεις. Δεν είναι λίγες οι φορές που εκπρόσωποι της Εκκλησίας εκφράζονται με τρόπο επιστημονικά ατεκμηρίωτο και αντιδεοντολογικό, μια ρητορική που προσβάλει τις γυναίκες και διαιωνίζει τα σκοταδιστικά στερεότυπα του παρελθόντος.

Υπενθυμίζουμε την Συνοδική Εγκύκλιο για το σύμφωνο συμβίωσης που αναγνώριζε ως «τέλεια διαστροφή την ρύθμιση της συμβίωσης ατόμων ιδίου φύλου», ενώ ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος σε διάφορες περιπτώσεις αναφέρθηκε στα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας ως « ανωμαλία» και «ξετσίπωτους» ενώ πριν τρία χρόνια μας ενημέρωσε και για την πρόθεση του να κάνει νηπιαγωγεία και δημοτικά που να αντιμετωπίζουν την ομοφυλοφιλία. Θυμόμαστε επιπλέον και τις αναφορές του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου ότι εάν ένα ζευγάρι χρησιμοποιήσει ωάρια και σπερματοζωάρια από τρίτο άτομο τότε αυτό είναι μοιχεία και απαγορεύεται από την Εκκλησία. Αλλά και πιο πρόσφατα η Ιερά Σύνοδος είχε αναλάβει εκστρατεία για να αποτρέψει την Βουλή των Αντιπροσώπων να ψηφίσει την νομοθεσία που ρύθμιζε τις αμβλώσεις. Εκείνη την περίοδο μάλιστα σε αρκετές εκκλησίες διαβάζονταν τα ονόματα των Βουλευτών και των Βουλευτίνων που υπέγραφαν την Πρόταση Νόμου με παρότρυνση να τους ασκηθεί πίεση.

Την ώρα όμως που ο Αρχιεπίσκοπος και οι Συνοδικοί κουνούν ηθικιστικά το δάχτυλο γιατί « αγνοείται το ήθος και η ιστορία του λαού μας» θάβουν με τόνους μπετόν ιστορικά μνημεία με αρχαιολογική αξία εκατοντάδων χρόνων για μερικά εκατομμύρια ευρώ.

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ καλεί όλους τους θεσμούς που έχουν ευθύνη να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της Κύπρου να παρέμβουν ώστε να αποτραπούν στο μέτρο παρόμοια φαινόμενα.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση