ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η συγκινητική πρωτοβουλία μετά τον θάνατο του Παναγιώτη (Vid)

Δεκάδες μαθητές λένε «όχι στον εκφοβισμό»

Ο θάνατος του 16χρονου μαθητή, Παναγιώτη Στεφανή, από τους Τρούλλους, ο οποίος φέρεται να ήταν θύμα εκφοβισμού από συνομήλικούς του, θορύβησε τους συμμαθητές του σε ευρύτερο πλαίσιο. Η τραγωδία δεν μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητη την ΠΣΕΜ, η οποία διοργάνωσε εκστρατεία κατά του εκφοβισμού, με την συμμετοχή δεκάδων μαθητών.

Οι μαθητές εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στα θύματα εκφοβισμού και, με ένα στόμα, φώναξαν «όχι στον εκφοβισμό».

Τα βίντεό τους έγιναν ένα και παρουσιάζονται διαδικτυακά, μέσα από την σελίδα της ΠΣΕΜ:

Η ανακοίνωση για την εκστρατεία και τα αισθήματα αλληλεγγύης

«Ως ΠΣΕΜ δίνουμε στη δημοσιότητα τα βίντεο που μας έστειλαν οι συμμαθητές μας στα πλαίσια της εκστρατείας μας ενάντια στον εκφοβισμό με αφορμή τον τραγικό θάνατο του συμμαθητή μας Παναγιώτη Στεφανή.

Ως ΠΣΕΜ επαναλαμβάνουμε ότι για εμάς ο εκφοβισμός είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ο εκφοβισμός είναι αποτέλεσμα τόσο των σχέσεων εντός της κοινωνίας, όσο και του ίδιου του εκπαιδευτικού συστήματος και του τρόπου λειτουργίας του. Ένα σύστημα εξετασιοκεντρικό που μας ωθεί στη βαθμοθηρία και στον ατομικισμό, ως τη μοναδική διέξοδο για την επιβίωση μας. Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, με την οικονομική κρίση, αυτό το φαινόμενο μεγαλώνει περισσότερο, όχι μόνο γιατί αυξάνονται και οι ανισότητες ανάμεσα στους μαθητές, αλλά και γιατί έχουν σχεδόν εξαφανιστεί έννοιες όπως η αλληλεγγύη, η συνεργασία, η ανιδιοτέλεια.

Στην προσπάθεια και στον αγώνα ενάντια στον εκφοβισμό πρέπει να ενωθούμε όλοι, μαθητές, γονείς, καθηγητές αλλά και η πολιτεία.

Πιστεύουμε ότι χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση σε όλους όσοι σχετίζονται με την καθημερινότητα μας στο σχολείο, ξεκινώντας από εμάς τους ίδιους, τους μαθητές δηλαδή, έτσι ώστε να αναγνωρίζουμε το φαινόμενο αυτό και να είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίζουμε. Καλούμε τους συμμαθητές μας να μην μένουν θεατές μπροστά σε εκφοβιστικές συμπεριφορές, γιατί πολύ απλά ενθαρρύνουμε τους θύτες να επαναλαμβάνουν αυτήν την απαράδεκτη συμπεριφορά. Μπορούμε όλοι μας να βοηθήσουμε τους συμμαθητές μας που είναι θύματα εκφοβισμού αναφέροντας το σε κάποιο ενήλικα, καθηγητή ή γονιό.

Ως ΠΣΕΜ θεωρούμε ότι αν μείνουμε στην προσωρινή αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, θα αποτύχουμε για ακόμη μια φορά. Πιστεύουμε ότι μόνο αν γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στο ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα, στη δομή και το περιεχόμενο του, θα είναι κάτι που μακροπρόθεσμα θα δώσει οριστική λύση, όχι μόνο στην εξάλειψη του εκφοβισμού, αλλά και σε κάθε μορφή βίας και παραβατικής συμπεριφοράς, που αναπτύσσεται, τόσο εντός όσο και εκτός του σχολείου. Δυστυχώς, η οικονομική κρίση έχει αυξήσει το άγχος και την αβεβαιότητα στους γονείς και τα ωράρια εργασίας τους δεν τους αφήνουν περιθώρια να περάσουν όσο ποιοτικό χρόνο θα έπρεπε με τα παιδιά τους.

Στόχος μας είναι η κοινωνία, αλλά και το σχολείο, να αποκτήσουν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και θα εργαστούμε με συνέπεια προς την κατεύθυνση αυτή. Για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται το εκπαιδευτικό μας σύστημα να χαρακτηρίζεται από σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στα δικαιώματα μας ως παιδιά και να μας δίνει τη δυνατότητα να μεγαλώνουμε με ασφάλεια και υγεία. Παράλληλα, να μας δίνεται η ευκαιρία να αποκτούμε δεξιότητες και γνώσεις που θα μας καθιστούν δημοκρατικούς και κριτικά σκεπτόμενους πολίτες».

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X