ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πρόσφυγες δεν δήλωσαν το 20% των περιουσιών τους στα κατεχόμενα

2-3% των περιουσιών είναι διαφιλονικούμενες

Στέλιος Ξιουρής

Δεν ξεχνώ ήταν το κυρίαρχο σύνθημα μετά την Τουρκική εισβολή του 1974, αλλά φαίνεται ότι σημαντικός αριθμός προσφύγων, είτε λόγω απογοήτευσης ή κακής πληροφόρησης, ξέχασαν και δεν δήλωσαν τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα. Αποτέλεσμα είναι να προκαλούνται σειρά προβλημάτων στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και ειδικότερα στο μείζον θέμα του περιουσιακού.

Αν δε κάποιος επιχειρήσει να δηλώσει σήμερα την περιουσία του, θα βρεθεί μπροστά σε αξεπέραστα γραφειοκρατικά προβλήματα, αφού εγείρεται και θέμα πιστοποίησης των κατόχων. Η περίοδος δήλωσης των προσφυγικών περιουσιών έληξε το 1984 και γίνονται σκέψεις από Βουλή- Κυβέρνηση για να βρεθούν τρόποι να γίνει νέο κάλεσμα στους πρόσφυγες να δηλώσουν τις περιουσίες τους.

Συγκεκριμένα το 20% των περιουσιών στα κατεχόμενα δεν είναι δηλωμένα από τους ιδιοκτήτες τους, ενώ ένα ποσοστό 2-3% των περιουσιών οι οποίες δηλώθηκαν είναι διαφιλονικούμενες, δηλαδή δηλώθηκαν από δύο ή περισσότερες πρόσφυγες.

Τα στοιχεία κατατέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, που συζητούσε τον προϋπολογισμό του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως το καταφύγιο και αποκούμπι των προσφύγων.

Η πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου Σκεύη Κουκουμά δήλωσε ότι τίθενται ζητήματα ακόμη και στο κυπριακό, από τη μη δήλωση των περιουσιών. Ακόμη προκαλούνται προβλήματα και στο ενδεχόμενο παραχώρησης επιδόματος απώλειας περιουσίας.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Κερύνειας Μαριέλλα Αριστείδου δήλωσε ότι 7 χιλιάδες πρόσφυγες οι οποίοι έλαβαν δάνεια από τον Φορέα κατέθεσαν αίτηση για αναδιάρθρωση των δανείων. Το 14% των δανειοληπτών οι οποίοι έτυχαν αναδιάρθρωσης αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Η επιτροπή μελετά το ενδεχόμενο επέκτασης του χρόνου αποπληρωμής από 20 σε 30 χρόνια, ώστε να μειωθούν οι δόσεις.

Πάντως και στην προκειμένη περίπτωση υπάρχουν άνθρωποι που είτε αδυνατούν να πληρώσουν τα δάνεια ή είναι οι επονομαζόμενοι κακοπληρωτές με αποτέλεσμα να τίθενται σοβαρά διλήμματα για εκποιήσεις περιουσιών στα κατεχόμενα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X