ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Προς σκληρότερα μέτρα στα κατεχόμενα

Αυξάνονται καθημερινά τα εγχώρια κρούσματα

Τα 82 έφτασαν τα εγχώρια κρούσματα τις τελευταίες 7 ημέρες στα κατεχόμενα, με την αρμόδια «επιτροπή λοιμωδών/μεταδοτικών νοσημάτων» του «υπουργείου υγείας» να πραγματοποιεί έκτακτη συνεδρία χθες βράδυ, στην παρουσία του «υπουργού», Αλί Πιλλί, που «δήλωσε ότι κάποιοι δεν εννοούν να καταλάβουν και τα μέτρα θα είναι προς αυτή την κατεύθυνση».

Τα τ/κ ηλεκτρονικά ΜΜΕ γράφουν για πολύωρη συνεδρία για την οποία όμως ακόμα δεν υπάρχει ανακοίνωση των αποφάσεων. Βέβαιο είναι πως τα σχολεία δεν θα κλείσουν στα κατεχόμενα, αφού έτσι αποφάσισε χθες το «υπουργικό συμβούλιο», με τον «υπουργό υγείας» να δηλώνει χθες βράδυ ότι οι σχολικές διακοπές του Φεβρουαρίου θα γίνουν πιο νωρίς. Πληροφορίες σε τ/κ ιστοσελίδες κάνουν λόγο για σχολικές διακοπές μετά τις 4 Ιανουαρίου και για περίοδο 2 εβδομάδων.

Σήμερα ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκε θετικό αποτέλεσμα σε ακόμη ένα δημοτικό σχολείο στην Λευκωσία, από τα πολυπληθέστερα, με την Χαλκίν Σεσί να γράφει ότι συνολικά 24 μαθητές και 6 εκπαιδευτικοί έχουν εντοπιστεί θετικοί στον ιό. Ένα από τα δημοτικά της Λευκωσίας έκλεισε τις προηγούμενες ημέρες μετά τον εντοπισμό 9 μαθητές και 5 εκπαιδευτικοί σε αυτό να έχουν μολυνθεί. Σήμερα ανακοινώθηκε ότι στο εν λόγω σχολείο τα κρούσματα έγιναν 12 ανάμεσα στους μαθητές και 7 στους δασκάλους. Η αύξηση των κρουσμάτων στα σχολεία προκαλεί ανησυχία στους γονείς και κηδεμόνες, ενώ αυξάνει και τις υπό απομόνωση επαφές των επιβεβαιωμένων ασθενών.

Η ιστοσελίδα Χαμπέρ Κίπρις γράφει, επικαλούμενη αξιόπιστες πηγές, ότι η αρμόδια επιτροπή του «υπουργείου υγείας» δεν αποκλείεται να λάβει ραγδαία μέτρα όπως τερματισμό των διελεύσεων μέσω όλων των οδοφραγμάτων μετά και την απότομη αύξηση των περιστατικών στις ελεύθερες περιοχές μέχρι τις 4 Ιανουαρίου 2021. Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να προσανατολίζεται ο «υπουργός υγείας» που επιμένει ότι η μετάδοση του ιού σε κάποια χωριά (της Μεσαορίας) και νοσοκομεία προήλθαν από τον «νότο» (Τ/κ εργαζόμενους στις ελεύθερες περιοχές).

Η ιστοσελίδα αναφέρει ότι για το κρούσμα στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου διαπιστώθηκε ότι η πηγή ήταν ο «νότος». Να σημειωθεί ότι ανακοινώθηκε πως στο «αεροδρόμιο» είχε μολυνθεί ένας «πυροσβέστης» και χθες εντοπίστηκε θετικός και ένας «αστυνομικός».

Η Γενί Ντουζέν γράφει ότι στη Λύση (όπου το αρχικό κρούσμα φέρεται να είναι εργαζόμενος στις ελεύθερες περιοχές) έχουν γίνει 300 PCR τεστ και στη Λουρουτζίνα πάνω από 170 και θα συνεχιστεί ο έλεγχος των κατοίκων, αφού υπήρξε αλυσίδα μετάδοσης.

Σύμφωνα επίσης με την Χαμπέρ Κίπρις, η επιτροπή του «υπουργείου υγείας» προσανατολίζεται στην απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, εάν η «αστυνομία» δεν μπορεί να ελέγξει την απαγόρευση εισόδου πολιτών του ψευδοκράτους σε λέσχες και μέρη όπου παίζονται τυχερά παιχνίδια. Διευκρινίζεται πως εάν ανακοινωθεί περιορισμός της κυκλοφορίας την νύχτα θα είναι μέχρι τις 4 Οκτωβρίου.

Εμβολιασμός

Η είδηση ότι τα κινέζικα εμβόλια έφτασαν σήμερα το πρωί στην Τουρκία και τη δήλωση του «υπουργού υγείας» ότι τις επόμενες ημέρες θα έρθουν και στα κατεχόμενα, προκάλεσε την παρέμβαση της προέδρου του ιατρικού συλλόγου, ενώ συζήτηση γίνεται κατά πόσο υπάρχει η υποδομή και το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό για τους εμβολιασμούς.

Λόγω των κρουσμάτων στο γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας, απουσιάζει αρκετά μεγάλος αριθμός ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού ενώ το νέο νοσοκομείο πανδημίας – που είχε εγκαινιαστεί στις 15 Νοεμβρίου – ακόμα δεν έχει λειτουργήσει.

Η δρ Οζλέμ Γκιουρκούτ δήλωσε σήμερα ότι οι πολίτες πρέπει οπωσδήποτε να ενημερωθούν για τον εμβολιασμό και τα εμβόλια που θα έρθουν σημειώνοντας ότι σε σχετική σύσκεψη στο «υπουργείο υγείας» στις 10 Δεκεμβρίου είχαν συζητήσει ποια, πόσα και πότε εμβόλια θα έρθουν από την ΕΕ και την Τουρκία, πώς θα γίνει η φύλαξή τους, ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτα. «Απ όπου κι αν έρθουν τα εμβόλια, ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει γι αυτά».

Η Γκιουρκούτ είπε επίσης ότι ο εμβολιασμός πρέπει να εναπόκειται στην ατομική απόφαση του καθενός. Ο ιατρικός σύλλογος, είπε, έχει ενημερώσει το «υπουργείο υγείας» ότι εγκρίνει τα εμβόλια που έχουν πάρει το πράσινο φως από τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων (FDA) και τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό (ΕΜΑ). Εάν, συνέχισε, στα κατεχόμενα έρθει το κινεζικό Sinovac, που βρίσκεται ακόμα στη φάση 3 και είναι «δοκιμαστικό εμβόλιο», ο κόσμος πρέπει να το ξέρει και να αποφασίσει ο καθένας τί θα κάνει.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X