ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Όλοι οι καταναλωτές θα δουν έκπτωση»

Στα €24 εκ. το κόστος για ΑΗΚ από μείωση 10% στους λογαριασμούς ρεύματος

ΚΥΠΕ

Μείωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος κατά 10% θα δουν οι οικιακοί καταναλωτές σε δύο διμηνίες, για την περίοδο Νοεμβρίου 2021 – Φεβρουαρίου 2022 και οι πλείστες των εμπορικών επιχειρήσεων, ενώ για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις η μείωση ανέρχεται στο 6,8%, σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.
 
Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στη συνεδρία ότι το κόστος που θα επωμιστεί η ΑΗΚ από αυτές τις μειώσεις στους λογαριασμούς των καταναλωτών εκτιμάται γύρω στα €24 εκατομμύρια, ενώ ανακοινώθηκε πως κατά τη σημερινή συνεδρία του ΔΣ της ΑΗΚ  θα συζητηθούν κάποιες επιπρόσθετες εισηγήσεις για μείωση του κόστους παραγωγής προς όφελος του καταναλωτή. Επίσης, αναφέρθηκε από εκπρόσωπο του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος πως από δημοπρασία δικαιωμάτων ρύπων θα εισπραχθούν το 2021 γύρω στα €100 εκατομμύρια, και από το 2021 συνολικά €200 εκ., τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για κοινωνικά ζητήματα.
 
Επιπρόσθετα, κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπή Ενέργειας, η οποία συζήτησε, αυτεπάγγελτα, το θέμα "οι νέες διατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος και οι επιπτώσεις στους καταναλωτές", η Εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενέργειας, Λειτουργός Βιομηχανικών Εφαρμογών Α΄ Στέλλα Χατζηγιαννακού ανακοίνωσε πως «αυτή την στιγμή επεξεργαζόμαστε, σε συνεργασία με την ΑΗΚ, και κάποια άλλα μέτρα που θα ανακοινωθούν στο αμέσως επόμενο στάδιο».
 
Ανέφερε επίσης ότι το Υπουργείο προχώρησε παράλληλα σε σειρά ανακοινώσεων κυρίως για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού «για να τους βοηθήσουμε να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και κατ΄ επέκταση το κόστος ενέργειας».
 
Είπε ακόμη ότι το Υπουργείο για τους ευάλωτους καταναλωτές τρέχει δύο προγράμματα, το πρόγραμμα "εξοικονομώ και αναβαθμίζω" στις κατοικίες που η ένταση της ενίσχυσης φθάνει στο 80% της επένδυσης, η οποία θα γίνει, καθώς και τα σχέδια των ΑΠΕ και εξοικονόμηση ενέργειας που η ενίσχυση φθάνει στο 75%.
 
Πρόσθεσε πως για περαιτέρω ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων «υπάρχει η δυνατότητα να γίνεται η επένδυση από τις ενεργειακές εταιρείες που αναλαμβάνουν όλο το κεφαλαιουχικό κόστος εκ μέρους του καταναλωτή και αποπληρώνονται από την εξοικονόμηση στους λογαριασμούς».
 
Εκπρόσωπος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) ανέφερε ότι η Αρχή ενέκρινε «την εισήγηση που έλαβε από την ΑΗΚ για μείωση στο τελικό τιμολόγιο κάποιου οικιακού καταναλωτή κατά περίπου 10%, που προκύπτει από τη μείωση των τελών του δικτύου διανομής κατά 65%».
 
«Όλοι οι καταναλωτές θα δουν έκπτωση» στους λογαριασμούς τους είτε είναι οικιακοί είτε εμπορικοί καταναλωτές, σημείωσε.
 
Πρόσθεσε ότι για τους οικιακούς η μείωση θα είναι 10% για τέσσερις μήνες, από Νοέμβριο 2021 μέχρι Φεβρουάριο 2022.
 
Εκπρόσωπος της ΑΗΚ ανέφερε ότι έγινε εισήγηση από μέρους της Αρχής προς την ΡΑΕΚ για μείωση κατά 65% στα τέλη χρήσης δικτύου, που είναι το μονοπωλιακό κομμάτι της ΑΗΚ, και «αφορά το σύνολο των καταναλωτών είτε είναι πελάτες της Αρχής είτε όχι με εφαρμογή από Νοέμβριο του 2021 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022».
 
Το ποσοστό της μείωσης στο τιμολόγιο ενός μέσου οικιακού καταναλωτή με κατανάλωση περίπου 800 κιλοβατώρων, ανά διμηνία, ισοδυναμεί με 10%, πρόσθεσε.  
 
Επίσης, ανακοίνωσε ότι, πέραν τούτου, η ΑΗΚ θα παρουσιάσει στη σημερινή συνεδρία του ΔΣ της κάποιες επιπρόσθετες εισηγήσεις, οι οποίες αφορούν ένα μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα σε ό,τι αφορά τη μείωση του συνολικού κόστους παραγωγής με απώτερο στόχο αυτή η μείωση να καταλήξει στον καταναλωτή.
 
«Μετά τη σημερινή συνεδρία, θα απευθυνθούμε στο αρμόδιο Υπουργείο, να υποβάλουμε τις εισηγήσεις για περαιτέρω συζήτηση και απόφαση», σημείωσε.
 
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανέφερε ότι μέχρι στιγμής για το 2021 έχουν εισπραχθεί €52 εκατομμύρια από δημοπρασία δικαιωμάτων ρύπων και «αναμένουμε να δημοπρατήσουμε ακόμη 700.000 δικαιώματα με την τιμή του κάθε δικαιώματος να είναι σήμερα €60, οπότε θα πλησιάσουμε τα €100 εκατομμύρια».
 
Ανέφερε επίσης ότι το συνολικό ποσό που έχει εισπραχθεί από το 2012 είναι €154 εκ. και πρόσθεσε ότι «ο νόμος ορίζει πως μπορούμε να διαθέσουμε τα ποσά ακόμη και για την αντιμετώπιση κοινωνικών ζητημάτων, που αφορούν νοικοκυριά με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα».
 
Εξάλλου, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι η Επιτροπή έχει δεσμευθεί έναντι των καταναλωτών να προχωρήσει στη μελέτη για το τέλος και την κοστολόγηση στα τιμολόγια των καταναλωτών είτε αυτό αφορά επιχειρήσεις είτε οικιακή κατανάλωση.
 
Ο κ. Χατζηγιάννης εξέφρασε ικανοποίηση για τη στάση της Κυβέρνησης στο θέμα, αλλά και για τις προσπάθειες όλων «να δημιουργήσουν εκείνο το προβληματισμό και τη μελέτη, ώστε να υπάρχουν σήμερα από πλευράς Κυβέρνησης και ΑΗΚ κάποιες αποφάσεις».
 
«Θεωρώ ότι η απόφαση να υπάρξει μείωση στο τιμολόγιο των καταναλωτών κατά 10% είναι μια θετική εξέλιξη, ωστόσο, η προσπάθεια μας θα συνεχιστεί ώστε να οδηγηθούμε σε μια πιο δίκαιη τιμολόγηση», πρόσθεσε.
 
Είπε ακόμη ότι «δεν μπορεί όμως πάντοτε όταν αυξάνεται η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος να καταφεύγουμε στα αποθεματικά της ΑΗΚ τα οποία απόλυτα χρήσιμα και τα χρειαζόμαστε για σκοπούς επενδύσεων για την πράσινη μετάβαση», προσθέτοντας ότι μειώνοντας τα αποθεματικά της Αρχής επιβραδύνουμε την πραγματοποίηση εκείνων των επενδύσεων για να μεταφερθούμε στην πράσινη ενέργεια».  
 
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι «οι ευθύνες της Κυβέρνησης για την υψηλή τιμή του ρεύματος είναι βαρύτατες» και αναφέρθηκε σε «τεράστια καθυστέρηση για έλευση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή και στο άνοιγμα της ελεύθερης ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού αλλά και στη μη προώθηση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό ισοζύγιο».
 
Ο κ. Κώστα εξέφρασε την ικανοποίηση του ΑΚΕΛ γιατί «η μεγάλη προσπάθεια του κόμματος τις τελευταίες εβδομάδες για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος έφερε αποτέλεσμα και γιατί η πρόταση μας για απορρόφηση μέρους της αύξησης της τιμής από τα αποθεματικά της ΑΗΚ έγινε τελικά αποδεκτή από την Κυβέρνηση, η οποία αναγκάστηκε να πάρει αυτή την απόφαση λόγω της μεγάλης πίεσης που ασκήσαμε ως κόμμα αλλά και ολόκληρη η κοινωνία η οποία στήριξε την προσπάθεια μας».
 
«Η μείωση 10% για τις επόμενες δύο διμηνίες θα ανακουφίσει έστω και προσωρινά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ και τα υπόλοιπα μέτρα που ανακοίνωσε η Υπουργός Ενέργειας και τα οποία έχουν να κάνουν με την εξοικονόμηση ενέργειας και την προώθηση των ΑΠΕ κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση», πρόσθεσε.
 
Είπε ακόμη ότι τα ανακουφιστικά μέτρα είναι προσωρινά και δεν θα λύσουν το πρόβλημα, προσθέτοντας ότι «για να μειωθεί σημαντικά και μόνιμα η τιμή του ρεύματος πρέπει να γίνουν πολλά» και «πρέπει επιτέλους να γίνουν γιατί οι πολίτες δεν αντέχουν άλλες αυξήσεις».
 
«Ως κόμμα έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος και ελπίζουμε ότι θα αξιοποιηθούν από την Κυβέρνηση», πρόσθεσε.
 
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη προς τη σωστή κατεύθυνση» τη μείωση που θα εφαρμόσει η ΑΗΚ στους λογαριασμούς των επόμενων τεσσάρων μηνών - δηλαδή των επόμενων δύο διμηνιών, η οποία, για τους οικιακούς καταναλωτές, θα είναι της τάξεως του 10%.
 
«Η μείωση αυτή θα έχει ένα κόστος περίπου 25 εκατομμυρίων ευρώ για την ΑΗΚ, ενώ είναι προφανές ότι αυτή η ρύθμιση δεν μπορεί να συνεχίζει επ’ αόριστο», ανέφερε, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «το πρόβλημα παραμένει και έγκειται στο γεγονός ότι η ΑΗΚ χρησιμοποιεί ένα ακριβό, ρυπογόνο και κοστοβόρο καύσιμο».
 
Ο κ. Παντελίδης επανέλαβε τη θέση του ΔΗΚΟ για «την όσο το δυνατό πιο γρήγορη έλευση φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, όσο και στην όσο το δυνατό μεγαλύτερη ενθάρρυνση της αγοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X