ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Πόλεμος» για τα αεροπορικά εισιτήρια και το... καρτέλ

Ευθείες βολές κατά των αεροπορικών εταιρειών και της Κυβέρνησης

Χαμός επικρατεί τις τελευταίες μέρες λόγω του ύψους των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων, κυρίως προς Ελλάδα. Το κυβερνών κόμμα, ΔΗΣΥ, διά του Προέδρου του, Αβέρωφ Νεοφύτου, αντιδρά έντονα, χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει, ενώ ο ίδιος έχει στείλει επιστολή στην Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού. Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά με βολές κατά της Κυβέρνησης, βρίσκονται και οι ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία αναφέρονται και στο κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών.

Την ίδια ώρα, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες υπόσχονται ότι θα κρατήσουν χαμηλά τις τιμές και σε ελκυστικά επίπεδα, ενώ συμβουλεύουν και τους πολίτες να κλείνουν τα εισιτήριά τους νωρίς, ώστε να έχουν περισσότερες πιθανότητες να πληρώσουν λιγότερα χρήματα.

«Απαράδεκτο...»

Για την έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τις τιμές των εισιτηρίων από τα αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας προς συγκεκριμένους προορισμούς στην Ελλάδα, ρωτήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου και απάντησε ως εξής:

«Ήδη από το πρωί έχω αποστείλει επιστολή, με απόλυτο σεβασμό στην ανεξαρτησία της επιτροπής προστασίας του ανταγωνισμού. Κι αυτά είναι τα ζητήματα που έχει αυτεπάγγελτα κατά την ταπεινή μου άποψη και αρμοδιότητα και ευθύνη η επιτροπή προστασίας του ανταγωνισμού να επέμβει, γιατί είναι απαράδεχτο αυτό που συμβαίνει. Είναι θέμα που θα κρίνει η επιτροπή αν θα το εξετάσει ή όχι. Δεν θέλω να προκαταλάβω την απόφαση τους αυτεπάγγελτα να το εξετάσουν ή να πάρουν οποιαδήποτε μέτρα, αλλά θα πω την άποψη μου. Υπάρχει πρώτον, κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης. Δεύτερον θεωρώ πως πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο να υπάρχει καρτέλ μεταξύ του ολιγοπωλίου των αεροπορικών αερογραμμών που δραστηριοποιούνται με έδρα το αεροδρόμιο Λάρνακας και δευτερευόντως το αεροδρόμιο της Πάφου. Είναι απαράδεχτο, ένα εισιτήριο μέχρι την Αθήνα να είναι πιο ακριβό από το να βρεις εισιτήριο να πας στη Νέα Υόρκη. Απαράδεχτα πράγματα. Θεωρώ πως η πολιτεία έχει τους μηχανισμούς να δράσει. Αλλά και το μήνυμα το πολιτικό προς όσους, επιχειρηματικά έχουν τη δράση τους με πελάτες τους Κύπριους ταξιδιώτες και καταναλωτές. Όσοι δείχνουν ασέβεια εκμεταλλευόμενοι ολιγοπώλια και δεσπόζουσα θέση, αυτές δεν είναι σωστές επιχειρηματικές πρακτικές. Και θα την πληρώσουν γιατί δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση.

Οι καταναλωτές, η αγορά αλλά και οι εποπτικές αρχές, μπορεί να καθυστέρησαν αλλά θα βρεθούν λύσεις και ζημιωμένοι θα είναι αυτοί που ενώ είχαν δεσπόζουσα θέση θεώρησαν πως μπορούν να την εκμεταλλευτούν για πρόσκαιρα υπέρ-κέρδη. Αγνοώντας ότι υπάρχει και το αύριο, και ο επόμενος μήνας και ο επόμενος χρόνος και ο καταναλωτής, αυτόν που τον εκμεταλλεύεται, όταν έχει άλλες επιλογές, δεν θα τον ξανά χρησιμοποιήσει».

ΑΚΕΛ: «Η Κυβέρνηση μεθόδευσε το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών»

«Οι πολίτες φωνάζουν, οι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται για το ύψος των αεροπορικών εισιτηρίων αλλά η κυβέρνηση έχει λουφάξει, δεν λέει και δεν κάνει τίποτα. Προηγουμένως, η κυβέρνηση πλεόναζε σε δηλώσεις.

Μεθόδευσε το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών διακηρύσσοντας ότι έτσι δήθεν θα υπάρχει ανταγωνισμός, περισσότερες επιλογές και χαμηλότερα ναύλα.

Από το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών ευνοήθηκε συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία μαζί με κάποιες άλλες προφανώς λειτουργούν ως καρτέλ, παίρνοντας υπερκέρδη τα οποία πληρώνουν οι φορολογούμενοι πολίτες.

Μεγάλες εταιρείες, μεγάλα συμφέροντα και η κυβέρνηση λειτουργεί ως προστάτης και προαγωγός.

Είναι γι’ αυτό που οι κυβερνώντες φαγώθηκαν να ιδιωτικοποιήσουν τη ΑΤΗΚ και την ΑΗΚ.

Χωρίς τους ημικρατικούς οργανισμούς θα κυριαρχήσουν τα μεγάλα συμφέροντα στους στρατηγικούς χώρους των τηλεπικοινωνίων και του ηλεκτρισμού με καταστροφικές συνέπειες για το δημόσιο συμφέρον και τους πολίτες».

ΕΔΕΚ: Η ΕΠΑ διερεύνησε;

«Η εδώ και μήνες τρομακτική αύξηση των ναύλων, διαψεύδει όλους όσους δεν ανησυχούσαν από το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών θεωρώντας ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των ιδιωτικών εταιρειών θα επέφερε μείωση στη τιμή των ναύλων. Αντίθετα αυτό που σήμερα διαπιστώνουμε είναι ότι «ο ανταγωνισμός» των ιδιωτικών εταιρειών αύξησε τα ναύλα.

Η κυβέρνηση οφείλει έστω και τώρα να προχωρήσει άμεσα στην εξεύρεση λύσεων προς όφελος των πολιτών.

Η ΕΠΑ διερεύνησε εάν και κατά πόσον υπάρχει άμεσα ή έμμεσα συνεννόηση και χειραγώγηδη των τιμών στα ναύλα;»

Οικολόγοι: Ευκαιρία για αισχροκέρδεια

«Υπάρχει πλέον καθολική κατακραυγή για τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων. Ανέβηκαν οι τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια, με τις εταιρείες να εκμεταλλεύονται το κλείσιμο της Cobalt και να στοχεύουν στην παραγωγή θεόρατων κερδών.

Όπως δημόσια καταγγέλλεται πωλούνται μέχρι και στην τιμή των €689,98 αεροπορικά εισιτήρια για την Αθήνα, γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτήματα. Αναπόφευκτα οι πολίτες θυμούνται τις δημόσιες τοποθετήσεις του Υπουργού Οικονομικών την περίοδο που έκλεισαν οι Κυπριακές Αερογραμμές. Όλοι θυμούνται ότι περίπου πανηγύριζε και έλεγε ότι οι τιμές θα μειωθούν γιατί θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός.
Δυστυχώς από την πλευρά των Κυβερνώντων δεν γίνεται καμία προσπάθεια προκειμένου να ρυθμιστεί το θέμα, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές για ακόμα μια φορά να είναι αυτοί που θα πληρώσουν την νύφη.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλεί το υπουργείο Συγκοινωνιών να λάβει δραστικά μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια, προκειμένου οι εταιρείες να επαναφέρουν τις τιμές τους σε λογικά επίπεδα».

Αλληλεγγύη: «Εκμετάλλευση στο έπακρον»

«Η αεροπορική διασύνδεση της Κύπρου με την μητέρα Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται αυστηρά και αποκλειστικά με όρους αγοράς, δηλαδή προσφοράς και ζήτησης που καθορίζουν τις τιμές των εισιτηρίων.

Τα πανάκριβα αεροπορικά εισιτήρια προς Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλους ελλαδικούς προορισμούς, αποδεικνύουν ότι οι αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο εκμεταλλεύονται στο έπακρο τις ανάγκες των καταναλωτών μετά το κλείσιμο της Cobalt.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη κρύβεται πίσω από τους νόμους της αγοράς για να δικαιολογήσει την αδράνεια της, και η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού προφανώς έχει αποτύχει διότι οι τιμές αυξάνονται αντί να μειώνονται και θυμίζουν τιμές υπερατλαντικών ταξιδιών.
Το υπουργείο Συγκοινωνιών απρόθυμο να ρυθμίσει το θέμα, αντιμετωπίζει πλέον τόσο τη μήνι των επιχειρηματικών συνδέσμων Κύπρου – Ελλάδας και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού για τις πανάκριβες τιμές, όσο και των καταναλωτών που ταξιδεύουν στην Ελλάδα για αναψυχή τη θερινή περίοδο.

Καλούμε την κυβέρνηση σε πρώτο στάδιο να λάβει μέτρα κατά της αισχροκέρδειας και σε δεύτερο στάδιο να ακολουθήσει τα χνάρια της Ελλάδας και να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιχορήγηση μέρους του κόστους των αεροπορικών εισιτηρίων των Κυπρίων πολιτών προς τις χώρες της Ε.Ε.

Καλούμε επίσης της κυβέρνηση να απευθυνθεί στην Ε.Ε για να εντάξει την ακτοπλοϊκή γραμμή Κύπρου – Ελλάδας σε κάποιο ειδικό πρόγραμμά της».

Υπόσχεση για ελκυστικές τιμές

 Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες κρατούν τις τιμές για Ελλάδα σε χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ταξιδιωτικών Πρακτόρων ACTA.

Σε ανακοίνωσή του, που μεταδίδει το ΚΥΠΕ, για το θέμα των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων για την Ελλάδα, ο ACTA ενημερώνει το κοινό ότι «στα ταξιδιωτικά γραφεία θα βρουν τιμές για πολλά αεροδρόμια της Ελλάδας με απ’ ευθείας πτήσεις σε αρκετά ελκυστικές τιμές».

Ο Σύνδεσμος προτρέπει τους Κύπριους ταξιδιώτες να προγραμματίζουν τα ταξίδια τους νωρίς για να βρίσκουν φθηνά αεροπορικά εισιτήρια για Ελλάδα και ειδικότερα για την Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που οι τιμές είναι πιο ακριβές για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Σύμφωνα με τον ACTA, οι διοργανωτές ταξιδίων της Κύπρου με τις ναυλωμένες πτήσεις τους για την Ελλάδα προσφέρουν ταξιδιωτικά πακέτα σε πολύ ελκυστικές τιμές που αρχίσουν από €459, συμπεριλαμβανομένου αεροπορικού εισιτηρίου και διαμονής.

«Προσπάθειες» από το Υπουργείο Μεταφορών

Με ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Μεταφορών, αναφέρει ότι καταβάλλει προσπάθειες προς την κατεύθυνση της μείωσης των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων, παραπέμποντας, ωστόσο, σε άλλο θεσμικό όργανο, όσον αφορά στις καταγγελίες για την ύπαρξη καρτέλ:

«Σε σχέση με το θέμα που έχει προκύψει για το ύψος των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων, κυρίως σε προορισμούς υψηλής ζήτησης, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων οφείλει να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

1. Εκ προοιμίου το θέμα του ύψους των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων αλλά και ευρύτερα η συνδεσιμότητα της Κύπρου με το εξωτερικό είναι θέματα που απασχολούν σοβαρά και διαχρονικά το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Εξ ου και αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία και προτεραιότητα. Ωστόσο, θα πρέπει να γίνει κατανοητό, σύμφωνα και με την ισχύουσα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης νομοθεσία, ότι το κράτος δεν μπορεί να παρέμβει ούτε για να καθορίσει αλλά και ούτε για να επηρεάσει τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων.

2. Παρά τα πιο πάνω το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων σε συνεργασία και με το Υφυπουργείο Τουρισμού -και στο πλαίσιο πάντα της ισχύουσας νομοθεσίας για τον ανταγωνισμό και τις κρατικές ενισχύσεις- προωθεί εδώ και καιρό δράσεις και ενέργειες προς την κατεύθυνση της αύξησης της προσφοράς η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων.

3. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, παρουσία και των εκπροσώπων του τομέα των αερομεταφορών όπου συζητήθηκε το όλο θέμα και ανταλλάγησαν απόψεις για τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης του. Στην εν λόγω σύσκεψη ανακοινώθηκαν μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση, τα κυριότερα των οποίων είναι:
- Η εφαρμογή της πολιτικής των ανοικτών αιθέρων σε ότι αφορά τις ευρωπαϊκές χώρες όπου οι αεροπορικές εταιρείες πετούν χωρίς περιορισμούς.

- Η σύναψη σε επίπεδο κυβερνήσεων διμερών συμφωνιών με τρίτες χώρες για συνεργασία στον τομέα των αερομεταφορών από και προς την Κύπρο.

- Η ενθάρρυνση αεροπορικών εταιρειών με στόχο να αυξήσουν τις πτήσεις τους εκεί που ήδη διατηρούν δρομολόγια ή/και για να δρομολογήσουν νέες πτήσεις σε προορισμούς όπου υπάρχει ιδιαίτερη ζήτηση.

- Η σύναψη και εφαρμογή από την Hermes σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων σχεδίων κινήτρων για ενθάρρυνση και προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών ώστε να πετούν από και προς την Κύπρο με σεβασμό πάντα προς τη νομοθεσία για τις κρατικές ενισχύσεις.

4. Σε σχέση με αναφορές για ενδεχόμενο καρτέλ, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων θεωρεί ότι το θέμα εμπίπτει στην αρμοδιότητα άλλου θεσμικού οργάνου.

5. Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κατανοώντας τις ανάγκες των πολιτών για χαμηλές τιμές αεροπορικών εισιτηρίων διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του προς αυτή την κατεύθυνση.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση