ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ποιοι βάζουν τις φωτιές στην Τηλλυρία;

Το μοτίβο δράσης των εμπρηστών

Αντρέας Γιωργαλλάς

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Τμήματος Δασών και της Αστυνομίας σε κακόβουλη ενέργεια οφείλεται η φωτιά που εκδηλώθηκε στις 20:00 το βράδυ της Τετάρτης (22/08) στον Πάνω Πύργο Τηλλυρίας στην περιοχή Άγιος Ανδρόνικος. 

Στο πέρασμα της η πύρινη λαίλαπα κατέκαψε 30 εκτάρια πυκνό πευκοδάσος, θάμνους και άλλη άγρια βλάστηση που γειτνίαζαν του κρατικού δάσους. 

Αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά περιστατικά που είχαν να ανταποκριθούν οι ομάδες πυρόσβεσης τα τελευταία χρόνια στην συγκεκριμένη περιοχή.

Όλα τα στοιχεία στις πλείστες των περιπτώσεων δείχνουν κακόβουλη ενέργεια με τον τρόπο δράσης των εμπρηστών να ακολουθεί συγκεκριμένο μοτίβο. Και τι εννοούμε με αυτό; Ότι πάντα επιλέγονται περιοχές δύσβατες, με πυκνή βλάστηση και κυρίως τις βραδινές ώρες όπου τα πτητικά μέσα της Κυπριακής Δημοκρατία είναι καθηλωμένα.

Είναι φανερό ότι κάποιος ή κάποιοι θέλει να κάνει ζημιά και το καταφέρνουν έστω και αν η ανταπόκριση των ομάδων πυρόσβεσης είναι άμεση. Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα των πυρκαγιών στην ευρύτερη περιοχή είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις προσλήψεις εκτάκτων δασοπυροσβεστών. Πρόκειται ουσιαστικά για πράξη εκδίκησης ατόμων που έχουν απορροφηθεί για να πληρώσουν τις συγκεκριμένες θέσεις.

Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό αν λάβει κανείς υπόψη ότι τα άτομα που προβαίνουν σε αυτή την εγκληματική ενέργεια είναι γνώστες των περιοχών και «χτυπούν» σε ανύποπτο χρόνο.

Ας ελπίσουμε ότι η αύξηση ποινών και οι παραδειγματικές τιμωρίες θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά ώστε να προστατευθεί ίσως το σημαντικότερο «περιουσιακό στοιχείο» της Κύπρου που δεν είναι άλλο από τα δάση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X