ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΠΑΣΥΝΕΚ για καλλιτέχνες: «Δεν θέλουν επιδόματα, δουλειά θέλουν»

Νέα συναυλία ΠΑΣΥΝΕΚ για στήριξη καλλιτεχνών, συνεχίζονται τα προβλήματα

ΚΥΠΕ

Στους πολίτες στρέφεται ξανά η Παγκύπρια Συντεχνία Επαγγελματιών Καλλιτεχνών (ΠΑΣΥΝΕΚ) σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των καλλιτεχνών, που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από την πανδημία, οργανώνοντας ξανά συναυλία, την 1η Αυγούστου.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Συντεχνίας, Γιώργος Γιωργαλλέτος, ανέφερε ότι, «αυτό που μας οδήγησε βασικά να οργανώσουμε μια νέα συναυλία, είναι τα πενιχρά δυο επιδόματα που δόθηκαν μετά δυσκολίας και σε ορισμένους καλλιτέχνες, το γεγονός ότι η πανδημία συνεχίζεται και το γεγονός ότι δεν επανήλθαν οι περισσότεροι καλλιτέχνες».

Υπολογίζουμε ότι μόλις το 10% των καλλιτεχνών εργάζεται αυτή τη στιγμή, είπε ο κ.Γιωργαλλέτος, προσθέτοντας ότι «οι περισσότεροι είναι στην ανεργία και δεν υπάρχει άλλος τρόπος να βοηθηθούν εκτός από τις δικές τους δυνατότητες και τις εκδηλώσεις στήριξης του κόσμου που οργανώνει η ΠΑΣΥΝΕΚ».

Αριθμούμε, συνέχισε, γύρω στα 1,300 μέλη και υπάρχουν και άλλοι τόσοι καλλιτέχνες που δεν ανήκουν σε κάποια Συντεχνία, «αλλά εμείς, ως η μεγαλύτερη Συντεχνία καλλιτεχνών, οφείλουμε να τρέξουμε και να βοηθήσουμε και γι αυτό οργανώνουμε ακόμα μια εκδήλωση, από τους καλλιτέχνες για τους καλλιτέχνες».

«Ως Συντεχνία, εξακολουθούμε να παίρνουμε τρόφιμα, εδώ και 1,5 χρόνο, σε καλλιτέχνες, αλλά μας βοήθησε και ο κόσμος στις δυο μεγάλες διαδικτυακές μας παραστάσεις, που έγιναν τον Ιανουάριο, ενώ τα χρήματα δίνονται σε οικογένειες καλλιτεχνών που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα», συμπλήρωσε.

Ο Γιώργος Γιωργαλλέτος τόνισε ότι οι καλλιτέχνες «δεν θέλουν επιδόματα, δουλειά θέλουν» και υπέδειξε ότι η Συντεχνία είχε από πέρσι προτείνει στο αρμόδιο Υπουργείο και στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες, τη διοργάνωση κάποιων παραστάσεων «ώστε ο καλλιτέχνης να δούλευε και να έπαιρνε ένα μεροκάματο».

Δυστυχώς, συνέχισε, καμία από τις προτάσεις της ΠΑΣΥΝΕΚ δεν υιοθετήθηκε και «εφησυχάστηκαν με τα επιδόματα» ενώ σημείωσε ότι «δεν μπορεί κανείς να ζήσει με τις 2.400 ευρώ που μας δόθηκαν συνολικά όλους αυτούς τους μήνες που διαρκεί η πανδημία».

Την ίδια ώρα εξέφρασε και το παράπονο του για τη στάση, όπως είπε, δημοτικών και κοινοτικών αρχών αλλά και κομμάτων, έναντι των Κύπριων καλλιτεχνών, αφού διοργανώνονται μεγάλες συναυλίες με γνωστούς Έλληνες καλλιτέχνες «και είναι λυπηρό που τον Κύπριο καλλιτέχνη τον έχουν παραγκωνισμένο και ξεχασμένο». «Με το κόστος μιας τέτοιας συναυλίας για έναν Έλληνα καλλιτέχνη θα μπορούσαν να πληρωθούν 100 Κύπριοι καλλιτέχνες», είπε.

Η Συντεχνία, πρόσθεσε ο κ.Γιωργαλλέτος τροχοδρομεί κάποιες συναντήσεις με αρμόδια κυβερνητικά τμήματα και πολιτικά κόμματα, σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί ένα τρίτο επίδομα «που δεν θα μας σώσει μεν, αλλά θα είναι μια ανάσα για ν’ αντέξουν ακόμα λίγο κάποιοι καλλιτέχνες».

Η συναυλία της 1ης Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί τόσο με φυσική παρουσία κοινού, έξω από το κέντρο «Πέραμα» και το «Don RestoBar» στη Λεμεσό, με συμβολική είσοδο 5 ευρώ, ενώ θα μεταδίδεται και διαδικτυακά στο www.soldoutticketbox.com, όπου το κοινό θα μπορεί να κάνει τις εισφορές του.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΠΑΣΥΝΕΚ, η συναυλία, που τελεί υπό την αιγίδα του Δημάρχου Λεμεσού, Νίκου Νικολαΐδη, θα αρχίσει στις 19:00 και θα ολοκληρωθεί 30 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, ενώ σε αυτήν θα συμμετάσχουν πέραν των 30 καλλιτεχνών, «σε ένα ποικιλόμορφο πρόγραμμα».

Η ζωντανή εκδήλωση θα γίνει με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα και με σύστημα κρατήσεων, ενώ για πληροφορίες το κοινό μπορεί να επικοινωνεί στο 70001055.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση