ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ομαλά η διακίνηση πεζών και οχημάτων από το οδόφραγμα της Δερύνειας

Τι λέει ο Δήμαρχος Αντρος Καραγιάννης

Ομαλά κύλησε από χθες που άνοιξε, μέχρι και σήμερα στις 12 το μεσημέρι, η διακίνηση πεζών και αυτοκινήτων στο οδόφραγμα Δερύνειας.

Όπως δήλωσε  ο Δήμαρχος Δερύνειας Αντρος Καραγιάννης, «από χθες το μεσημέρι όταν άνοιξε το οδόφραγμα και μέχρι τις 8 το βράδυ πέρασαν από τις ελεύθερες περιοχές προς τα κατεχόμενα περίπου χίλια άτομα πεζή και γύρω στα 500 αυτοκίνητα. Το βράδυ επικρατούσε μεγάλη ησυχία και μόνο οκτώ αυτοκίνητα πέρασαν στα κατεχόμενα».

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη χθες από τις 12 μέχρι και τις 3 το μεσημέρι, πολύ λίγος κόσμος που πέρασε στα κατεχόμενα επέδειξε ταυτότητα, ενώ από το οδόφραγμα πέρασαν και αρκετοί ποδηλάτες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτησ,η ο Δήμαρχος Δερύνειας είπε πως «όλα κύλησαν ομαλά κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα ανοίγματος του οδοφράγματος και ο κόσμος συμμορφώθηκε πλήρως με τις υποδείξεις των επί καθήκοντι αστυνομικών. Σήμερα μέχρι στιγμής η διακίνηση κυλά χωρίς προβλήματα, ωστόσο είναι πολύ πιθανόν από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του οδοφράγματος να υπάρξουν κάποιες δυσκολίες οι οποίες ευελπιστούμε ότι θα ξεπεραστούν».

Πρόσθεσε ότι «η κοινωνία των πολιτών ανταποκρίθηκε θετικά και μετέβη από νωρίς χθες το πρωί στη περιοχή αναμένοντας να ανοίξει το μεσημέρι το οδόφραγμα για να μεταβούν στις κατεχόμενες περιοχές. Υπήρξε πολύς κόσμος που πέρασε για να δει το σπίτι του που βρίσκεται στην Κάτω Δερύνεια ή και στις δύο πλευρές του μήκους τριών χιλιομέτρων δρόμου, που οδηγεί προς τα κατεχόμενα».

Ανέφερε ακόμα ότι "αρκετός κόσμος μόλις αντίκρισε για πρώτη φορά το ερειπωμένο για 44 χρόνια σπίτι του, στάθηκε έξω από αυτό και κλαίγοντας έβγαζε φωτογραφίες και αναπολούσε μαζί με γείτονες, οικογενειακές στιγμές που πέρασαν πριν την τουρκική εισβολή".

Ο κ. Καραγιάννης είπε επίσης πως αρκετοί Τουρκοκύπριοι μετέβησαν για ψώνια στην Δερύνεια, ωστόσο λόγω κούρασης από το περπάτημα αναγκάστηκαν να σταματήσουν αυτοκίνητα Ελληνοκυπρίων που πήγαιναν στα κατεχόμενα, τα οποία και τους μετέφεραν στην άλλη πλευρά. Το ίδιο έγινε και με Ελληνοκύπριους που μετέβησαν στα κατεχόμενα και λόγω κούρασης και συναισθηματικής φόρτισης, μεταφέρθηκαν στις ελεύθερες περιοχές από αυτοκίνητα Τουρκοκυπρίων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Δήμαρχος είπε πως «μετά τη λειτουργία του οδοφράγματος θα ζητήσουμε ξανά να μας δοθεί άδεια προκειμένου να λειτουργήσουμε την εκκλησία που είναι αφιερωμένη στους Αγίους Τιμόθεο και Μαύρα, που βρίσκεται στην Κάτω Δερύνεια πολύ κοντά στο οδόφραγμα».

Ερωτηθείς για τα οδικά έργα που γίνονται κοντά στο οδόφραγμα στα κατεχόμενα, ο κ. Καραγιάννης είπε πως θα δημιουργηθεί χώρος στάθμευσης.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με την Αστυνομία, από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 12 το μεσημέρι πέρασαν από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές 98 Τουρκοκύπριοι, 67 αλλοδαποί και 79 οχήματα.

Εξάλλου, από τις ελεύθερες περιοχές προς τα κατεχόμενα πέρασαν περίπου 70 Ελληνοκύπριοι, 138 αλλοδαποί και 100 οχήματα.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία διακίνησης θα δίδονται από την Αστυνομία στις 12 το μεσημέρι και στις 12 τα μεσάνυχτα.

Οι Ελληνοκύπριοι πεζοί που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα δεν καταχωρούνται επειδή ελέγχεται μόνο η ταυτότητα τους. Οι υπόλοιποι επισκέπτες Τουρκοκύπριοι, αλλοδαποί Ευρωπαίοι και αλλοδαποί τρίτων χωρών καθώς και τα οχήματα των Ε/κ και Τ/κ καταχωρούνται και καταμετρούνται από την Αστυνομία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X