ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ολοκληρώθηκε η διέλευση των Τουρκοκυπρίων για τη μετάβαση στα Κόκκινα

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Πρόεδρο της Επιτροπής για τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων Τηλλυρίας, Ανδρέα Καρό η διέλευση έγινε τμηματικά

ΚΥΠΕ

Ολοκληρώθηκε η διέλευση 50 μικρών περίπου λεωφορείων με τους 600 περίπου Τουρκοκυπρίους μέσω του οδοφράγματος του Λιμνίτη για τη μετάβαση στα Κόκκινα όπου θα παραστούν στους «εορτασμούς», που γίνονται κάθε χρόνο για την επέτειο των βομβαρδισμών της Τηλλυρίας από την τουρκική αεροπορία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Πρόεδρο της Επιτροπής για τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων Τηλλυρίας, Ανδρέα Καρό η διέλευση έγινε τμηματικά, σημειώνοντας πως με την συνοδεία μελών της Aστυνομίας και των Ηνωμένων Εθνών πέρασαν στο θύλακα των Κοκκίνων 600 περίπου Τουρκοκύπριοι με 50 περίπου λεωφορεία ανάμεσα τους και διάφορα άλλα οχήματα όπως των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και λοιπά.

Εξάλλου σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Κ.Σ. Κάτω Πύργου Τηλλυρίας Νίκος Κλεάνθους ανέφερε πως 58 χρόνια μετά « Τηλλυρία μετρά ακόμη ανοικτές πληγές από τον Αύγουστο του 1964 και σήμερα έχουν περάσει αρκετοί Τουρκοκύπριοι για τους εορτασμούς τους στα Κόκκινα» ενώ πρόσθεσε, «η Τηλλυρία παραμένει αποκλεισμένη και περιμένει ακόμα λύσεις που θα την βγάλουν από τα αδιέξοδα της και τον αποκλεισμό της στον οποίο έχει περιέλθει από τον Αύγουστο του 1964».

Αυτό που ζητούμε είπε ο κ. Κλεάνθους είναι ο απεγκλωβισμός της Τηλλυρίας και το άνοιγμα του δρόμου από τα Κόκκινα ο οποίος θα απεγκλωβίσει την περιοχή. Είπε ακόμη πως στην περίπτωση που δεν θα ανοίξουν τα Κόκκινα θα βρεθούν εναλλακτικές λύσεις οι οποίες θα συνδέσουν την περιοχή ξανά με την υπόλοιπη Κύπρο. Είναι συνέχισε, « πάγιο το αίτημα για διάνοιξη των Κοκκίνων» σημειώνοντας πως « από ό,τι φαίνεται υπάρχουν δυσκολίες αλλά πρέπει να ψάξουμε για εναλλακτικές λύσεις , όπως ένας δρόμος παράλληλος ο οποίος θα απεξαρτηκοποιήσει την περιοχή από τους Τούρκους».

Εξάλλου κάτοικος της περιοχής ο Φειδίας Μακρυγιάννης είπε πως σήμερα « είναι η μέρα που λυπούμαστε που χάσαμε τους νεκρούς το 1964 ενώ οι Τούρκοι πανηγυρίζουν για τα κατορθώματα τους, τα οποία καταστρέψαν την περιοχή μας την Τηλλυρία το 1964».

Δυστυχώς παρατήρησε οι κάτοικοι βρίσκονται στην απομόνωση και εκτίμησε πως καμία κυβέρνηση δεν φρόντισε για την περιοχή τους. Χαρακτηριστικά είπε πως στην περιοχή πριν το 1964 διέμεναν 2000 κάτοικοι ενώ σήμερα 800 .

Σημειώνεται πως ανοικτά του θύλακα των Κοκκίκων κατέπλευσαν και δύο ακταιωροί του κατοχικου καθεστώτος.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X