ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Οι Κυβερνήσεις δεν μπορούν να αντέξουν ένα οριζόντιο lockdown»

Τι ανέφερε ο Καραγιάννης

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Πέτρος Καραγιάννης, ρωτήθηκε για την εκτίμηση των επιδημιολόγων ενόψει της τηλεδιάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη με τον Υπουργό Υγείας και στην οποία αναμένεται να συζητηθούν μια σειρά από θέματα. «Η επιδημιολογική μας εικόνα βελτιώνεται, επομένως θα ζυγίσουμε τα πράγματα και θα δούμε» απάντησε ο κ. Καραγιάννης ενώ ερωτηθείς αν πρέπει να αναμένονται νέες αποφάσεις, είπε πως «αν προκύψει κάτι, θα το ανακοινώσει ο ίδιος ο Υπουργός».

Το σημαντικό για το μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας είναι τα επιδημιολογικά στοιχεία που θα προκύψουν από την περίοδο του Δεκαπενταύγουστο, λέγοντας πως αν περάσει «αναίμακτα» το τεστ αυτής της περιόδου «χρειάζεται μια πολύ στενή επιτήρηση πλέον, για να μην μας ξεφύγει πάλι» η κατάσταση. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι ο κόσμος γενικά έχει αντιληφθεί τη σημασία της διατήρησης των μέτρων και της αποφυγής των υπερβολικά μεγάλων συναθροίσεων, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να το εμπεδώσουν αυτό και οι νεαρότεροι σε ηλικία.

Σε άλλη ερώτηση, σχετικά με τα τοπικά "lockdown", ανέφερε ότι οι Κυβερνήσεις δεν μπορούν να αντέξουν ένα οριζόντιο "lockdown", όπως συνέβη τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, καθώς αυτό θα είναι καταστροφικό για τις οικονομίες των χωρών. Όλοι έχουν αποκτήσει εμπειρία από το πρώτο κύμα της πανδημίας και από την προετοιμασία που έγινε όσον αφορά τα νοσηλευτήρια, τις κλινικές, την εκπαίδευση του προσωπικού, ενώ ο κόσμος έμαθε να αντιδρά όταν υπάρχει μια έξαρση, όπως στην περίπτωση της Λεμεσού, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, η κατάσταση στη Λεμεσό βελτιώνεται ενώ «τα ατομικά μέτρα φαίνεται ότι αποδίδουν». Αναφέρθηκε σε περιπτώσεις τοπικών "lockdown" που έχουν εφαρμοστεί σε διάφορες χώρες, όπως στην περίπτωση του Πόρου στην Ελλάδα, στην περιοχή της Βαρκελώνης στη Ισπανία, στην περιοχή του Λέστερ στην Αγγλία, καθώς και σε περιοχές της Γερμανίας. Επομένως, αυτός θα είναι ο τρόπος που θα ενεργούμε, εστιάζοντας εκεί που είναι το πρόβλημα και αποτρέποντας έτσι την ευρεία μετάδοση του ιού, κατέληξε.

Πηγκή: ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X