ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ο θύτης, το θύμα, η αποφυλάκιση και η αποκατάσταση

Προτάσεις νόμου για μεγαλύτερη διαφάνεια

Η ενημέρωση του θύματος και της οικογένειάς του για την αποφυλάκιση του θύτη και η διαφάνεια στις αποφάσεις για αποφυλάκιση επ’ αδεία, τέθηκαν στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής.

Στην Επιτροπή συζητήθηκε πρόταση νόμου του βουλευτή Γιώργου Περδίκη για την ανάγκη να υπάρχει διαδικασία ενημέρωσης των θυμάτων και της οικογένειάς τους όταν υπάρχει αποφυλάκιση κρατούμενου.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε μετά το πέρας της Επιτροπής, ότι σχεδόν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες που ήταν στη συνεδρία ήταν εναντίον αυτής της πρότασης, όχι επειδή είναι εναντίον του να στείλει γραπτώς την άποψή του το θύμα σε περίπτωση πιθανής αποφυλάκισης κρατούμενου, αλλά επειδή στην Κύπρο δεν υπάρχει αποκαταστατική δικαιοσύνη, για να ενημερώνεται το θύμα από πολύ πιο πριν, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα μετά την αποφυλάκιση.

«Δεν υπάρχουν προγράμματα αποκαταστατικά για τις σχέσεις θύματος και θύτη, άρα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με μια πρόταση νόμου για να μην δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα μπορεί να λύσει», ανέφερε.

Θα μπορούσε, είπε, να υπάρχει μια πιο απλή διαδικασία από αυτή που προβλέπεται στην πρόταση νόμου, όπου θα μπορούσε το θύμα να υποβάλει γραπτώς την άποψή του στο Συμβούλιο Αποφυλάκισης.

Η σημερινή πρόταση νόμου, ανέφερε, θα χρειαστεί αρκετές τροποποιήσεις, ώστε να μπορεί να είναι χρήσιμες.

Σε δηλώσεις της η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά ανέφερε ότι είναι σίγουρα δικαίωμα του θύματος να ενημερώνεται, είτε για την απόφαση του Συμβουλίου Αποφυλάκισης, είτε για την παραχώρηση χάριτος εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Είπε ακόμα ότι με την πρόταση του κ. Περδίκη συμφωνεί σε κάποιες πρόνοιες και σε άλλες διαφωνεί και θα την εξετάσει όταν έρθει τροποποιημένη.

Παράλληλα η κα. Κουκουμά σημείωσε ότι οι πρόνοιες της υφιστάμενης νομοθεσίας του Συμβουλίου Αποφυλάκισης από τη στιγμή που λαμβάνονται παύουν να είναι εμπιστευτικές και θα πρέπει να δημοσιοποιούνται. Στο πλαίσιο αυτό, διερωτήθηκε γιατί δεν δημοσιοποιούνται οι αποφάσεις και οι λόγοι που οδήγησαν στην αποφυλάκιση του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου.

Προκαλεί επίσης υποψία, συνέχισε, το πόσο γρήγορα προχώρησε η έκθεση για το συγκεκριμένο θέμα, αναφέροντας ότι μετά το νόμο που ψήφισε η Βουλή τον περασμένο Μάιο για το Συμβούλιο Αποφυλάκισης και την έναρξη εφαρμογής της, είχαν προκύψει περίπου 145 υποθέσεις. Ανέφερε ακόμα ότι η Πρόεδρος της Επιτροπής δεν επέτρεψε να γίνουν ερωτήσεις γύρω από το θέμα.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι το Κίνημα κατέθεσε τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου από το 2016 «σαν να είμαστε προφήτες», ώστε οι αποφάσεις του Συμβουλίου Επ΄Αδεία να μην είναι εμπιστευτικές, αλλά να γίνεται γνωστό το σκεπτικό και το αποτέλεσμά τους. Δυστυχώς, είπε, την περασμένη εβδομάδα, μια συγκεκριμένη απόφαση κοινωνικού και πολιτικού χαρακτήρα δεν τέθηκε ενώπιον της Βουλής όταν αυτή την ζήτησε. Θεωρώ, είπε ο κ. Περδίκης, ότι αυτά είναι στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το πολιτειακό μας σύστημα ακόμα βρίσκεται σε επίπεδο αποικίας.

Πρόσθεσε ότι το ίδιο σύμπτωμα υπανάπτυκτης δημοκρατίας είναι η αντίδραση στο θέμα της διαφάνειας σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επ’ Αδεία και παραβίασης των θεμελιωδών δικαιωμάτων των θυμάτων εγκληματικών πράξεων. Όπως είπε, το δικαίωμα του θύματος και της οικογένειάς του να γνωρίζει πότε αποφυλακίζεται ο κατάδικος που είναι υπεύθυνος για την κατάσταση του θύματος διασφαλίζεται μέσα από συγκεκριμένες ευρωπαϊκές οδηγίες. Αναφέροντας ότι την περασμένη εβδομάδα, ο πατέρας θύματος σεξουαλικής κακοποίησης είδε μια νύχτα ξαφνικά μπροστά του τον βιαστή, είπε ότι δεν είναι δυνατόν να έχουν δικαιώματα οι εγκληματίες, οι θύτες και να μην έχουν δικαιώματα τα θύματα. Το ίδιο το Συμβούλιο Αποφυλάκισης, είπε, πρέπει να έχει την υποχρέωση να ενημερώνει το θύμα.

Είπε επίσης ότι με τη νομοθεσία που ψήφισε ομόφωνα τον περασμένο Μάιο η Βουλή για αποφυλακίσεις Επ ‘ Αδεία αυξήθηκαν οι αιτήσεις για αποφυλάκιση από 3 σε 147 και για το λόγο αυτό θα κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή σχετική τροποποιητική πρόταση νόμου.

Η πρόνοια που κατατίθεται την Παρασκευή, είπε, καταργεί την προηγούμενο ρύθμιση που ψήφισε ομόφωνα η Βουλή με την οποία συντομέυετο ο χρόνος για το δικαίωμα υποβολής αιτήματος αποφυλάκισης και δίνει το δικαίωμα σε κάποιον να τελειώσει την καταδίκη του σε ελάχιστο χρόνο.

Σε δηλώσεις του ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Φυλακισμένων Γιάννης Πολυχρόνης εξέφρασε τη διαφωνία του Συνδέσμου με την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο κ. Περδίκης.

Κάτι τέτοιο, όπως είπε, χωρίς την εισαγωγή του θεσμού της αποκαταστατικής δικαιοσύνης που θα μπορούσε να το προετοιμάσει, αντίκειται στο θεσμό του Συμβουλίου Αποφυλάκισης Επ’ Αδεία, το οποίο δεν εξετάζει μεμονωμένα το αδίκημα το οποίο διέπραξε ένας κατάδικος αλλά την αναμορφωτική του πορεία καθ΄ όλο το χρόνο έκτισης της ποινής του.


Θέμα Παραβίασης της Σύμβασης Λανζαρότε


Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι ενέγραψε στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θέμα που αφορά στην παραβίαση προνοιών της Σύμβασης Λανζαρότε από τις αρχές του κράτους σε σχέση με την προστασία θυμάτων.

Όπως ανέφερε, η πρόσφατη αποφυλάκιση με προεδρική χάρη παιδεραστή είχε αλυσιδωτές συνέπειες οι οποίες εκφράστηκαν σε βάρος του θύματος και της οικογένειάς του. Πρόσθεσε ότι παρόμοιο θέμα θα εγγράψει και στην Επιτροπή Νομικών γιατί αποφυλακίστηκε ο παιδόφιλος χωρίς διάταγμα για να τεθεί υπό την επίβλεψη της Αρχής Εποπτείας.

«Θέλουμε να δοθούν εξηγήσεις από τις αρμόδιες αρχές, πώς έγιναν τόσα απανωτά λάθη σε μια υπόθεση», είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι θα κατατεθεί τροπολογία ώστε να καθίσταται υποχρεωτική η ενημέρωση του θύματος από τις αρμόδιες αρχές ενώ μέχρι σήμερα η ενημέρωση του θύματος ήταν στη διακριτική ευχέρεια της Αστυνομίας.

Η κα. Κυριακίδου είπε ότι ο τρόπος που γράφτηκε το θέμα, αναφορικά με τη Σύμβαση του Λανζαρότε, αφορά την πιθανή παραβίαση, αφού για να μιλά κανείς για παραβίαση πρέπει το θέμα να συζητηθεί και να υπάρξει αποτέλεσμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X