ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ο «Νικηφοράκος» και τα «μαύρα σύννεφα» πάνω από την εκπαίδευση

Απάντησε για όλους και για όλα ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης

Για όλα όσα ακούγονται για τον ίδιο τις τελευταίες μέρες αλλά και για την επίθεση από πλευράς ΟΕΛΜΕΚ, απάντησε σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Κυριάκος Νικηφόρου.

Μιλώντας για τον Αντιπρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ, Παντελή Νικολαίδη, ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας είπε ότι κ. Νικολαΐδης αποκαλεί τον Πρόεδρο της Συνομοσπονδίας «Νικηφοράκο», σε μία προσπάθεια μείωσης του ανθρώπου και του έργου του. Μεγάλο επίσης ατόπημα του κ. Νικολαΐδη, είναι η συχνή αναφορά του ιδίου και των συν αυτού, στην μόρφωση του κου Νικηφόρου».

Τονίζουμε, είπε, «με τον πιο εμφαντικό τρόπο, ότι ο κ. Νικηφόρου είναι ο εκλελεγμένος πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης. Έχει την στήριξη του Δ.Σ. και ποτέ δεν εξέφρασε άποψη διαφορετική από αυτή που του έδωσε εντολή το Δ.Σ. να εκφράσει. Η δε Συνομοσπονδία είναι ένας από τους πυλώνες της εκπαίδευσης και πρέπει να τυγχάνουμε του ανάλογου σεβασμού από όλους».

Για την απόφαση της ΟΕΛΜΕΚ να μην συμμετέχει σε οποιαδήποτε συνάντηση/σύσκεψη που θα συμμετέχει και ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, ο κ. Νικηφόρου είπε «εύλογα διερωτόμαστε για τους πραγματικούς λόγους που πήραν αυτή την απόφαση».

Αξιολόγηση του Μαθητή

Ο κ. Νικηφόρου είπε ότι η συνομοσπονδία πιστεύει ότι η «νέα Πρόταση για την Αξιολόγηση, θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση του προγράμματος των μαθητών, στην μείωση του άγχους και θα συμβάλει στην απόκτηση δεξιοτήτων που τόσο έχουν ανάγκη. Στόχος είναι η πραγματική και ουσιαστική γνώση και όχι η επιφανειακή η οποία χάνεται μετά το τέλος του κάθε διαγωνίσματος. Παράλληλα να δοθεί κίνητρο και ευκαιρία σε όλους τους μαθητές για ενεργή συμμετοχή, δίκαιη και αντικειμενική αξιολόγηση σύμφωνα με τις δυνατότητες τους καθώς και η προβολή, εξέλιξη και αξιοποίηση των δεξιοτήτων και των ταλέντων τους».

Η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης κάλεσε το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να εργαστούν μαζί με κοινό σκοπό το καλό των παιδιών και του τόπου.

Τα μαύρα σύννεφα στην εκπαίδευση

Ο κ. Νικηφόρου, είπε ότι «τις τελευταίες εβδομάδες, ιδιαίτερα μετά την ψήφιση του νόμου για την Αξιολόγηση του Μαθητή μέσα από τα τετράμηνα, έχουν μαζευτεί μαύρα σύννεφα πάνω από την εκπαίδευση του τόπου». Επειδή, είπε, «το τελευταίο διάστημα βλέπουν το φως της δημοσιότητας πολλά και διάφορα και αρκετές κατηγορίες και ασάφειες, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια σύγχυση ως προς τον ρόλο, την δράση και τις ενέργειες της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Μέσης Εκπαίδευσης, το Διοικητικό Συμβούλιο» αποφάσισε να ενημερώσει για τις δικές του θέσεις για τα εκπαιδευτικά θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα.

Για το θέμα των εξετάσεων ανά Τετράμηνο, ο κ. Νικηφόρου είπε ότι η συνομοσπονδία ζήτησε την αναστολή των εξετάσεων για ένα χρόνο ούτως ώστε να δοθεί χρόνος για περαιτέρω διάλογο και τροχιοδρόμησης ενεργειών για την επιτυχή εφαρμογή τους. Και πάλι με ενέργειες της Συνομοσπονδίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης απέσυρε την αναφορά αφού στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ξεκάθαρα ότι βαρόμετρο για λήψη της απόφασης του για απόσυρση της Αναφοράς του Νόμου ήταν οι ανησυχίες των Γονιών.

Για την Αξιολόγηση του Μαθητή, αναφέρει ότι το ΥΠΠ παρουσίασε τον Δεκέμβριο 2018 συνολική πρόταση για την Αξιολόγηση του Μαθητή, στην οποία συμπεριλαμβάνονται εναλλακτικές μορφές προφορικής (ή συντρέχουσας) αξιολόγησης. Οι άλλες μορφές αξιολόγησης που παρουσιάζονταν υπήρξαν διαχρονικά αιτήματα των γονιών, σε μία προσπάθεια απαγκίστρωσης της αξιολόγησης των παιδιών από τα διαγωνίσματα και μόνο. Την Πρόταση αυτή είπε, την διαμόρφωσε ειδική επιτροπή στην οποία συμμετείχαν τόσο οι εκπαιδευτικές οργανώσεις όσο οι γονείς και οι μαθητές. Ως Γονείς καταθέσαμε τις θέσεις μας οι οποίες διαμορφώθηκαν μετά από εισηγήσεις όλων των Ομοσπονδιών, οι οποίες μετάφεραν τις θέσεις των Συνδέσμων Γονέων που εκπροσωπούν Παγκύπρια.

Μετά από προσεκτική μελέτη, είπε, η Πρόταση θεωρήθηκε από την Συνομοσπονδία σαφώς καλύτερη από την στείρα πρόταση για εξετάσεις τετραμήνων όπως ψηφίστηκε στους Κανονισμούς και αποτέλεσε σοβαρή βάση διαπραγμάτευσης με καλή προοπτική βελτίωσης της.

Οι κανονισμοί

Για τους Κανονισμούς Λειτουργίας των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, είπε ότι συμπεριλήφθηκε πρόνοια για την δημιουργία Επιτροπής με όρους εντολής να παρακολουθεί την εφαρμογή των Κανονισμών και να προβεί σε αξιολόγηση και εισηγήσεις για βελτίωση τους. Ωστόσο, με την αλλαγή της ηγεσίας της ΟΕΛΜΕΚ άρχισαν τα προβλήματα στην Επιτροπή. Ενώ είχαν συμφωνηθεί αρκετά θέματα, η νέα ηγεσία αμφισβήτησε τις αποφάσεις σε κάποια από αυτά. Εύλογα διερωτόμαστε για τους πραγματικούς λόγους που πήραν αυτή την απόφαση, πρόσθεσε.

Για το θέμα της συζήτησης για αναθεώρηση του Περί Σχολικών Εφορειών Νόμο, είπε ότι το νομοσχέδιο έχει ολοκληρωθεί και έχει πάει για νομοτεχνικό έλεγχο. Δυστυχώς όμως, σημείωσε, περιήλθε στην αντίληψη της συνομοσπονδίας ότι κάποιοι προσπαθούν να εντάξουν τις σχολικές εφορείες κάτω από του Δήμους μέσω του Περί Δήμων Νόμου. Πιστεύουμε ότι μία τέτοια διευθέτηση θα φέρει τεράστια προβλήματα στις σχολικές μονάδες. Κάλεσε την Κυβέρνηση, αν αυτό ευσταθεί, να μην προχωρήσει σε τέτοια πρόνοια και να αφήσει τις Σχολικές Εφορείες να λειτουργούν ανεξάρτητα. «Αν οι πληροφορίες μας είναι ορθές, δηλώνουμε επίσημα ότι δεν θα το αποδεχθούμε και θα αντιδράσουμε δυναμικά», είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου για τις μεταθέσεις εκπαιδευτικών, είπε ότι δεν βρίσκει σύμφωνους την Συνομοσπονδία η μετάθεση εκπαιδευτικών από το ένα σχολείο στο άλλο γιατί με αυτόν τον τρόπο δεν λύνουμε το πρόβλημα.

Για το θέμα της αξιολόγησης του μαθητή, η οποία είναι πλέον νόμος, εξέφρασε βεβαιότητα ότι πολύ πιθανόν να παρουσιαστούν προβλήματα και να εντοπιστούν κενά και παραλείψεις αλλά λόγω της άμεσης αναγκαιότητας αλλαγής του υφιστάμενου εκπαιδευτικού συστήματος, «καλούμε όλους, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, να αφήσουμε τον νόμο να εφαρμοστεί. Να δοκιμάσουμε. Και εκεί που θα διαπιστωθούν προβλήματα εμείς πρώτοι θα ζητήσουμε αλλαγές».
O κ. Νικηφόρου ανέφερε ότι από τις 14-21 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί εκστρατεία ενημέρωσης των μαθητών γιατί την Αξιολόγηση του Μαθητή. Η Συνομοσπονδία έχει διευθετήσει με το Υπουργείο Παιδείας απογευματινές επαρχιακές συναντήσεις για να ενημερωθούν οι γονείς και οι μαθητές από λειτουργούς του υπουργείο για την Αξιολόγηση του Μαθητή συνολικά.

Κληθείς να απαντήσει στη σημερινή ανακοίνωση του αντιπροέδρου της ΟΕΛΜΕΚ κ. Νικολαΐδη, ο κ. Νικηφόρου είπε ότι ο ίδιος σήμερα παρέθεσε τα γεγονότα για να τα γνωρίζει ο κόσμος και για τις θέσεις του κ. Νικολαϊδη παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στον αντιπρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X