ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αυτός είναι ο λόγος που γέμισε η Κύπρος πεταλούδες (Pics, Vids)

Η εξήγηση που δίνει ειδικός στο 24News

Εικοσιπέντε χιλιάδες πεταλούδες ανά ώρα φτάνουν στην Κύπρο μέσω Ισραήλ, απ' όπου περνούν κατά το μεταναστευτικό τους ταξίδι, προς βορειότερες περιοχές. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται κάθε χρόνο, ωστόσο φέτος είναι πολύ πιο μαζικά τα περάσματα των εντυπωσιακών εντόμων, λόγω διαφόρων συνθηκών.

Όπως εξηγεί, σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα μας, ο συγγραφέας του βιβλίου «Οι πεταλούδες της Κύπρου», Χριστόδουλος Μακρής, πρόκειται για πεταλούδες του είδους Vanessa Cardui, του οποίου οι πληθυσμοί αυξήθηκαν σε μεγάλο βαθμό στις περιοχές της δυτικής Ασίας, δηλαδή στο Ισραήλ, στην Συρία και γενικότερα στις ερήμους όπου η βροχόπτωση ήταν μεγάλη φέτος. 

Ο κ. Μακρής εξήγησε ότι οι εν λόγω πεταλούδες προτιμούν την άγρια βλάστηση και κυρίως τις άγριες μολώχες, γι' αυτό και δεν είναι επιβλαβείς για τις καλλιέργειες. 

Οι εν λόγω πεταλούδες βρίσκονται ολόχρονα στην Κύπρο, ωστόσο αυτή την περίοδο, υπάρχει αυτή η αύξηση στον αριθμό τους, λόγω της μεταναστευτικής τους πορείας προς τα βόρεια, από την Τουρκία, σε άλλες χώρες της Ευρώπης αργότερα. Το ζητούμενο για το είδος είναι τα φρέσκα φυτά που υπάρχουν ακόμα στους προορισμούς τους (χώρες όπου η άνοιξη και το καλοκαίρι δεν βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο), καθώς τα φυτά που είχαν αναπτυχθεί στις περιοχές απ' όπου προέρχονται, άρχισαν να μαραίνονται. Στα φρέσκα φυτά θα γεννήσουν και οι απόγονοί τους ενδέχεται να κινηθούν βορειότερα σε κατοπινό στάδιο, ενώ προς τα μέσα του ερχόμενου Φθινοπώρου, ενδέχεται να επιστρέψουν στις περιοχές μας, αλλά σε μικρότερους αριθμούς, εξήγησε ο κ. Μακρής.

Οι πεταλούδες, κατά το πέρασμά τους από την Κύπρο, συγκεντρώνονται στις βορειότερες περιοχές της Κύπρου, όπως ο Κορμακίτης και ο Ακάμας, απ' όπου θα αναχωρήσουν για Τουρκία και τους επόμενούς τους προορισμούς.

Ο κ. Μακρής μας ανέφερε ότι χθες, Πέμπτη, είχε ενημερωθεί για σμήνη πεταλούδων που παρατηρήθηκαν σε Κάβο Γκρέκο και Ταμασσό, ωστόσο σήμερα ενημερώνεται συνεχώς από πολύ περισσότερες περιοχές της Κύπρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X