ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Ναι» στο ΓεΣΥ από τους φαρμακοποιούς

Αποδεκτή κάνουν την τελική πρόταση του ΟΑΥ τα μέλη του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Αποδεκτή έκαναν την πρόταση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας οι φαρμακοποιοί για το πλαίσιο συμμετοχής τους στο Γενικό Σύστημα Υγείας. Συγκεκριμένα, στις 15.00 το μεσημέρι της Τετάρτης διεξήχθη η Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), με τους φαρμακοποιούς να καλούνται να ψηφίσουν αν κάνουν αποδεκτή ή όχι τη νέα αναθεωρημένη πρόταση του ΟΑΥ, η οποία παραδόθηκε νωρίτερα στην ηγεσία του Συλλόγου. Kάτα τη Γενική Συνέλευση από τα 313 παρευρισκόμενα μέλη τα 165 ψήφισαν υπέρ και τα 139 κατά της νέας πρότασης του ΟΑΥ, ενώ υπήρξαν 8 λευκά και ένα άκυρο ψηφοδέλτιο. Μετά από τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες που εξέφρασαν σε προηγούμενες συναντήσεις τα μέλη του Συλλόγου σε σχέση με τη προηγούμενη πρόταση, ο ΟΑΥ προχώρησε στην αναθεώρηση ορισμένων σημείων προκειμένου το πλαίσιο ένταξης των φαρμακοποιών στο Σύστημα να γίνει πιο ελκυστικό. Όπως αποκαλύπτει η «Κ», τα νέα σημεία της πρότασης του ΟΑΥ έχουν να κάνουν με αύξηση του σφαιρικού προϋπολογισμού για τους φαρμακοποιούς, διευκολύνσεις για το χρονικό πλαίσιο αποζημίωσης τους, οικονομική κάλυψη για την αναθεώρηση του λογισμικού τους, κονδύλι κάλυψης των holding stock και των ληγμένων φαρμάκων, καθώς και ποσό που θα δίνεται για τις εφημερίες των φαρμακείων. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα οι φαρμακοποιοί σε περιβάλλον ΓεΣΥ θα αμείβονται με τη μέθοδο του point system. Για κάθε συσκευασία που θα δίνουν θα παίρνουν 1.90 ευρώ ως αποζημίωση (εγγυημένη τιμή μονάδας μέχρι τις 15, 6 εκατ. συσκευασίες), ωστόσο η τιμή μονάδας αυξάνεται και μειώνεται ανάλογα με το συνολικό όγκο εργασίας, βάση του σφαιρικού προϋπολογισμού.

Νέα πρόταση

Κατά τη περασμένη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος στην παρουσία του ΟΑΥ, τα μέλη εξέφρασαν έντονα τη διαφωνία τους όσον αφορά το ύψος του σφαιρικού προϋπολογισμού που τους προτάθηκε (27 εκ. ευρώ), διότι όπως είχαν αναφέρει ο όγκος εργασίας τους θα αυξηθεί με το κλείσιμο των κρατικών φαρμακείων και με την ένταξη τους στο ΓεΣΥ αντί να παίρνουν υψηλότερες απολαβές, θα παίρνουν τις ίδιες ή και λιγότερες, σε σχέση με σήμερα. Έτσι, οι φαρμακοποιοί θα αναγκαστούν να προσλάβουν επιπλέον προσωπικό για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του κοινού χωρίς ωστόσο να λαμβάνουν περισσότερα χρήματα. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», προκειμένου να κατευναστούν οι ανησυχίες που υπάρχουν, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας στη νέα του πρόταση αύξησε κατά 3 εκατομμύρια ευρώ τον σφαιρικό προϋπολογισμό των φαρμακοποιών στο ΓεΣΥ και πλέον ανέρχεται στα 30 εκατομμύρια ευρώ, ενώ θα διαθέσει 550 χιλιάδες ευρώ για τις εφημερίες των φαρμακείων.

Μια άλλη παράμετρος που προκάλεσε τις ανησυχίες των φαρμακοποιών αφορούσε το χρονικό πλαίσιο αποζημίωσής τους από το ΓεΣΥ. Υπενθυμίζεται, αρχικά ο Οργανισμός είχε καθορίσει πως για τους πρώτους δύο μήνες εφαρμογής του ΓεΣΥ τα φαρμακεία θα αποζημιώνονταν για τις υπηρεσίες τους κάθε δεκαπέντε ημέρες, ενώ από τον Αύγουστο και έπειτα θα αποζημιώνονταν κατά τα τέλη του επόμενου μήνα (δηλαδή τέλη Σεπτεμβρίου και ούτω καθεξής), κάτι που προκάλεσε τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών. Οι φαρμακοποιοί είχαν αντιδράσει σε αυτή την παράμετρο διότι τα μικρά φαρμακεία που δεν έχουν μεγάλο κεφάλαιο στην άκρη θα κινδύνευαν με κλείσιμο αφού δεν θα λάμβαναν απευθείας την αμοιβή τους από το ΓεΣΥ και έτσι δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους (προμηθευτές, προσωπικό κ.τ.λ). Προκειμένου να επιλυθεί και αυτό το πρόβλημα, ο Οργανισμός αναθεώρησε το πλαίσιο αποζημίωσης και έδωσε την διευκόλυνση στους φαρμακοποιούς να λαμβάνουν την αμοιβή τους αρχές του επόμενου μήνα, αντί για τέλος όπως είχε καθοριστεί αρχικά. Δηλαδή για τις υπηρεσίες του Αυγούστου θα αποζημιωθούν αρχές Σεπτεμβρίου. Επίσης, ο ΟΑΥ μετά από παρέμβαση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, θα διαθέσει ένα ποσό γύρω στα 2, 18 εκατομμύρια ευρώ για τις ετήσιες αγορές των φαρμακείων ως αντιστάθμισμα των holding stock και των ληγμένων φαρμάκων. Επιπρόσθετα, στα πλαίσια ένταξης τους στο ΓεΣΥ, τα φαρμακεία καλούνται να προσαρμόσουν το υφιστάμενο λογισμικό τους για καταγραφή του στοκ τους με αυτό του Συστήματος Υγείας. Για την εν λόγω προσαρμογή των λογισμικών, ο ΟΑΥ θα δώσει 200 ευρώ στο κάθε φαρμακείο προκειμένου να καλυφθεί μέρος ή και ολόκληρο, το κόστος που θα έχουν τα φαρμακεία από αυτή τη διαδικασία.

Κίνητρα

Πέρα των προαναφερθέντων αναθεωρημένων σημείων που εμπεριέχονται στη νέα πρόταση του ΟΑΥ, ο Οργανισμός έχει δώσει κίνητρα στους φαρμακοποιούς που θα επιλέξουν να συστεγαστούν και σε αυτούς που θα ανοίξουν το υποστατικό τους σε απομακρυσμένες περιοχές που δεν έχουν κοντά τους κάποιο φαρμακείο. Συγκεκριμένα, ο ΟΑΥ θα δώσει το ποσό των 25 χιλιάδων ευρώ στα φαρμακεία που θα συνεταιριστούν προκειμένου να παρέχουν καλύτερη εξυπηρέτηση στους πολίτες. Δηλαδή αν ένα φαρμακείο κλείσει το υποστατικό του και ανοίξει μαζί με ένα άλλο ο ΟΑΥ θα τους δώσει από 25 χιλιάδες ευρώ. Ωστόσο, αυτό δεν μπορούν να το πράξουν όλοι οι φαρμακοποιοί διότι ο Οργανισμός καθόρισε ένα συγκεκριμένο κονδύλι για αυτό το κίνητρο, ύψους 750 χιλιάδων ευρώ, και όπως ανέφερε στα μέλη του ΠΦΣ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας σε όσους εκφράσουν ενδιαφέρον να προβούν σε μια τέτοια ενέργεια.

Επιπρόσθετα, ο Οργανισμός θα δώσει το ποσό των 10 χιλιάδων ευρώ στους φαρμακοποιούς που θα ανοίξουν φαρμακείο τους σε περιοχές που δεν καλύπτονται από φαρμακευτική φροντίδα υγείας. Όσον αφορά τις ανησυχίες των φαρμακοποιών να μην αφεθεί ανεξέλεγκτος ο αριθμός των φαρμακείων που θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ, ο Οργανισμός διαβεβαιώνει τον Παγκύπριο Φαρμακευτικό Σύλλογο πως μετά το κλείσιμο των καταλόγων εγγραφής, θα ελέγχει τις νέες αιτήσεις που θα δέχεται προκειμένου να κρατήσει τις ισορροπίες και να κατευθύνει τους νέους φαρμακοποιούς σε ποιες περιοχές θα μπορούν να ανοίξουν το υποστατικό τους για να μπορούν να συμμετάσχουν στο Σύστημα.

Πηγή: kathimerini.com.cy / Του Νικόλα Πέτρου 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X