ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ο «Ορέστης» βομβάρδισε τα θεμέλια της πολιτείας

Η παύση του Αρχηγού, η ταυτοποίηση της Arian και το σόναρ

Τα στυγερά εγκλήματα του καθ’ ομολογία κατά συρροή δολοφόνου, Νίκου Μεταξά, συνταράσσουν συθέμελα την κυπριακή κοινωνία και την πολιτική ηγεσία του νησιού, τις τελευταίες μέρες. Μετά την παραίτηση Ιωνά την Πέμπτη 2 Μαΐου, ήρθε και η αναμενόμενη παύση του Αρχηγού της Αστυνομίας, Ζαχαρία Χρυσοστόμου, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το πρωί της Παρασκευής. Την ίδια ώρα, παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την ανεύρεση των θυμάτων του 35χρονου, οι εξελίξεις προκύπτουν αργά και βασανιστικά και οι ελπίδες εναποτίθενται στο SONAR.


Ταυτοποιήθηκε η Arian Palanas (pics)


Παρελθόν ο Αρχηγός

Η 7η Μαΐου είναι η μέρα η οποία ο Ζαχαρίας Χρυσοστόμου θα εγκαταλείψει το πηδάλιο της Αστυνομίας Κύπρου, όπως αποφασίστηκε κατά την συνάντηση που ο ίδιος είχε το πρωί της Παρασκευής με τον Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πήρε αυτή την απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη «τη διαφαινόμενη αμέλεια ή παράλειψη επιτέλεσης των καθηκόντων αστυνομικών οργάνων στη διερεύνηση καταγγελιών για ελλείποντα πρόσωπα», ενώ παράλληλα σημειώνει την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης για λόγους πολιτικής ευθιξίας και ευχαριστεί θερμά τον κ. Χρυσοστόμου για το έργο του Αρχηγού κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του.

Από πλευράς του, ο κ. Χρυσοστόμου προέβη σε ενημέρωση του Προέδρου για την πορεία των ερευνών προς την εξιχνίαση της πρωτοφανούς για την Κύπρο υπόθεσης.


Τέλος ο Αρχηγός Αστυνομίας - Τον έπαυσε ο Πρόεδρος (Δείτε την επιστολή)


Ταυτοποιήθηκε η Arian

Ταυτοποιήθηκε η δεύτερη σορός που εντοπίστηκε στο φρεάτιο στο Μιτσερό και τα αποτελέσματα έγιναν γνωστά το απόγευμα της Παρασκευής 3 Μαΐου. Η σορός ανήκει στην Arian Palanas Lozano, επιβεβαιώνοντας τον ισχυρισμό του 35χρονου Ίλαρχου, ο οποίος είχε ομολογήσει ότι στο φρεάτιο, εκτός από την Marry Rose, είχε ξεφορτωθεί και την νεαρή συμπατριώτισσά της.

Φεύγουν οι Βρετανοί, περιμένουμε την έκθεση

Η τελευταία μέρα παραμονής του πενταμελούς κλιμακίου των εμπειρογνωμόνων της NCA ήταν η Παρασκευή, ενώ προηγήθηκε σειρά επαφών και ενημέρωσής του σε σχέση με τις εν εξελίξει έρευνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η ομάδα των Βρετανών ειδικών σε θέματα σοβαρού εγκλήματος παραμένει σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την Αστυνομία Κύπρου, η οποία αναμένει την έκθεσή τους εντός της επόμενης βδομάδας. Στην έκθεσή τους θα συμπεριλαμβάνονται τα ευρήματα και οι διαπιστώσεις τους σε σχέση με την διάπραξη των φόνων.


Νομική Υπηρεσία - «Οι οδηγίες που είχαν δοθεί ήταν οι ενδεδειγμένες»


Άκαρπες οι προσπάθειες στην «Κόκκινη Λίμνη»

Μετά την ανάσυρση του τσιμεντομπλόκ το απόγευμα της Πέμπτης, ουδέν νεότερο προέκυψε την Παρασκευή, κατά την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από δύτη στο προστατευτικό κουβούκλιο, περιμετρικά του σημείου απ’ όπου ανασύρθηκε το τσιμεντομπλόκ. Οι έρευνες διακόπηκαν νωρίς το απόγευμα και, πλέον, οι ελπίδες της ομάδας έρευνας, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας, εναποτίθενται στο σύστημα SONAR, που θα πάρει δουλειά το πρωί του Σαββάτου.

Σε πρώτη φάση, θα γίνουν δοκιμές στην λίμνη Μεμί στον Ξυλιάτο με την χρήση του SONAR, αλλά οι έρευνες θα επικεντρωθούν στην «Κόκκινη Λίμνη», όπου αναμένεται να ξεκινήσουν στις 11:00 το πρωί.

Έχουμε σόναρ «παραμελημένο και ξεχασμένο»

Το ερώτημα που έχει βασανίσει πολλούς από τους Κύπριους πολίτες, τις τελευταίες μέρες, φαίνεται ότι απαντά με την αιχμηρή του ανακοίνωση ο βουλευτής Λάρνακας του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ίδιος σε ανακοίνωσή του, η Κύπρος διαθέτει Sonar, αλλά ξεχασμένο και παρατημένο σε αποθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου.


ΕΔΩ η καταγγελία του βουλευτή για το SONAR


Μέσω της ανακοίνωσής του, ο κ. Ορφανίδης κατηγορεί για ανεπάρκεια και βιασύνη, όσους θα έπρεπε να γνώριζαν την ύπαρξη του μηχανισμού, τον οποίο καταχώνιασαν σε μια αποθήκη του Ωκεανογραφικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου.

«Ο μηχανισμός υπάρχει στην Κύπρο και είναι σε αποθήκη παραμελημένος και ξεχασμένος.

Στα πλαίσια του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού αγοράστηκε με συμμετοχή του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας, του Κτηματολογίου και άλλων φορέων, ούτως ώστε να μπορεί να μετρά την Ποσειδωνία, την βλάστηση δηλαδή στην θάλασσα και βρίσκεται εδώ και καιρό στην Κύπρο. Το εν λόγω μηχάνημα διαθέτει και λογισμικό που μπορεί να υπολογίσει και διατυπώσει, ενώ παράλληλα έχει και την ικανότητα να προσφέρει ηχοβολισμό. Ποτέ δεν έχει χρησιμοποιηθεί και παραμένει ανεκμετάλλευτος στις αποθήκες του Ωκεανογραφικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου. Αυτοί που το είχαν παραγγείλει και αγοράσει το πέταξαν σε μια αποθήκη», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή του, ο βουλευτής.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X