ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μεταλλάχθηκε ο ιός της γρίπης;

Στέλεχος του ιού βρήκε κόσμο απροετοίμαστο

Ενώ μετρούμε δύο νέα θύματα της Γρίπης Α από χθες, Τετάρτη, με τον θάνατο ενός 34χρονου και μιας ηλικιωμένης γυναίκας, που ανέβασαν τον αριθμό των νεκρών στους επτά, προκύπτει μία παράμετρος που πρέπει να μας οδηγήσει στην λήψη των μέτρων προστασίας, τα οποία δημοσιοποιούνται εδώ και αρκετό καιρό από το Υπουργείο Υγείας.

Το νέο στοιχείο που προκύπτει, αφορά στην συμπεριφορά του ιού της γρίπης, που φαίνεται ότι έχει μεταλλαχθεί, σύμφωνα με την εκτίμηση ειδικού. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Νικόλα Πέτρου στην «Καθημερινή», η παιδίατρος Αναστασία Συμεού, δηλώνει πως κάθε χρόνο παρατηρείται αυτή η έξαρση, σημειώνοντας δε, πως κατά τη φετινή χρονιά το στέλεχος της γρίπης που κυκλοφόρησε πρέπει να έχει υποστεί κάποιου είδους μετάλλαξη. «Όποτε, συνέχισε, αυτό το στέλεχος βρήκε αρκετό κόσμο χωρίς αντισώματα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές», προσθέτοντας παράλληλα, πως πιθανώς να μην υπήρξε ικανοποιητικός εμβολιασμός του πληθυσμού γι’ αυτό και υπάρχουν τόσα περιστατικά.

Η κ. Συμεού, αναφέρει, επίσης, πως το γεγονός «ότι υπάρχουν θάνατοι οφείλεται στο ότι υπάρχουν πολλά περιστατικά, αφού εξαιτίας της γρίπης πάντα αντιμετωπίζαμε ανάλογα προβλήματα». Κληθείσα να σχολιάσει τι είδους μεταλλάξεις προκύπτουν, απάντησε πως, μπορεί να προκύπτει καινούργιος ιός για τον πληθυσμό της Κύπρου και να μην μοιάζει με ιούς των προηγούμενων χρόνων για τους οποίους ο κόσμος είχε αντισώματα. Ερωτηθείσα αν θεωρεί ότι δεν αντιμετωπίζεται σε ικανοποιητικό η ασθένεια, η κ. Συμεού είπε πως αντιμετωπίζεται ικανοποιητικά, συμπληρώνοντας, ότι «απλώς τα φετινά κρούσματα είναι πιο πυκνά». «Δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά σε σχέση με άλλες χρονιές, κάθε χρονιά έχουμε αυτή τη έξαρση της γρίπης κατά τους χειμερινούς μήνες», κατέληξε.


Νεκρός 34χρονος από Γρίπη Α στο νοσοκομείο Λευκωσίας


Τα δύο νέα περιστατικά

Ακόμα ένα περιστατικό θανάτου από Γρίπη Α καταγράφηκε χθες, με θύμα έναν 34χρονο.

Σύμφωνα με την Υπεύθυνη Μονάδας Επιτήρησης Λοιμώξεων του Υπουργείου Υγείας, Μαρία Κολιού, ο άντρας δεν φαίνεται να αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, ωστόσο η γρίπη του προκάλεσε αναπνευστική ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με την κ. Κολιού, επρόκειτο για μια από τις σοβαρές περιπτώσεις νοσηλείας, από κρούσμα Γρίπης Α. Αρχικά, ανέφερε, ο νεαρός νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, ωστόσο, χθες, Τρίτη, μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου τοποθετήθηκε στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, ο 34χρονος κατέληξε σήμερα.

Το νέο θύμα είναι 75χρονη η οποία μεταφέρθηκε από την Πάφο στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού όπου και νοσηλευόταν στην μονάδα Εντατικής θεραπείας.

Σε επικοινωνία μας με τον Διευθυντή του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, Χρίστο Νικολάου, πληροφορηθήκαμε ότι η άτυχη γυναίκα απεβίωσε το μεσημέρι της Τετάρτης (6/2) ενώ να σημειωθεί ότι είχε βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό. 


Γυναίκα το έβδομο θύμα της Γρίπης Α στην Κύπρο


Έκκληση για μέτρα προστασίας

Η κ. Κολιού απευθύνει έκκληση στο κοινό όπως λαμβάνει σοβαρά υπ' όψιν τους κανόνες προστασίας από την γρίπη:

Οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, λόγω έξαρσης της εποχιακής γρίπης που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και στην Κύπρο, προτρέπει το κοινό και ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (βρέφη, παιδιά, χρόνιοι πάσχοντες, εγκυμονούσες, κτλ) να λαμβάνουν τα ακόλουθα μέτρα πρόληψης:

- Φροντίζουμε για τον καλό αερισμό των χώρων όπου ζούμε.

- Όταν ένα άτομο βήχει ή φταρνίζεται χρησιμοποιεί χάρτινο μαντηλάκι το οποίο βάζει μπροστά στο πρόσωπο του και το οποίο αμέσως μετά πετάει στα σκουπίδια και πλένει τα χέρια του.

- Πλένουμε καλά και συχνά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό και αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπο με ακάθαρτα χέρια.

- Αποφεύγουμε τη στενή επαφή (πρόσωπο με πρόσωπο) με άτομο που παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.

- Το παιδί ή μέλος του προσωπικού που παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού δεν πάει στο σχολείο μέχρι την υποχώρηση των συμπτωμάτων και ακολουθεί τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού του.

- Υγιεινή Διατροφή (φρούτα και λαχανικά) και άσκηση.

Σημειώνεται δε πως το εμβόλιο κατά της γρίπης παραμένει ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από την νόσο ιδίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού και του Υπουργείου Υγείας.

Ιδιαίτερα, σε ό,τι αφορά στα παιδιά με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή γρίπη και συγκεκριμένα τα πάσχοντα με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, του καρδιαγγειακού συστήματος, των νεφρών, καθώς και ανοσοκατασταλμένα παιδιά, θα πρέπει να εμβολιάζονται ακόμα και τώρα είτε στον παιδίατρό τους, είτε, εφόσον πρόκειται για δικαιούχους, στα Κέντρα Μητρότητας και Παιδιού μετά από συνταγογράφηση από παιδίατρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X