ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ματσάκης για Petrana: Μπορεί να μεταφέρθηκε και τυλιγμένη

«Δεν με πείθουν ότι όλο το σκηνικό έγινε εκεί»

Με την κατάθεση του ιατροδικαστή και ειδικού παθολογοανατόμου, Μάριου Ματσάκη, ως μάρτυρα υπεράσπισης, συνεχίστηκε σήμερα η εκδίκαση της υπόθεσης θανάτου της Βουλγάρας, Petrana Milchova Nikolova .

O κ. Ματσάκης ανέφερε ότι στις 2 Μαρτίου παρευρέθηκε ως παρατηρητής, εκ μέρους των Μάριου και Ευγένιου Παναγιώτου, στην νεκροτομή που διενεργήθηκε στο σώμα της Petrana από τον κυβερνητικό ιατροδικαστή Νικόλα Χαραλάμπους στο νεκροτομείο του ΓΝ Πάφου. Πρόσθεσε πως επισκέφτηκε επίσης με τον ιατροδικαστή Νικόλα Χαραλάμπους την σκηνή ανεύρεσης του σώματος της Petrana στην περιοχή Γερμανίνα στη Γεροσκήπου.


 

Εξαφάνιση Natalie: Κλιμάκιο των Ανθρωποκτονιών στην Ικαρία (Pic)


 

Μεταγενέστερα ανέφερε ετέθησαν από τους δικηγόρους υπεράσπισης ενώπιον του φωτογραφίες που λήφθηκαν τόσο στην αυτοψία οσο και στην νεκροτομή που διεξήγαγαν οι κυβερνητικοί ιατροδικαστές Νικόλας Χαραλάμπους και Αγγελική Παπέτα. Είχε επίσης στη διάθεση του τις σχετικές νεκροκομικές εκθέσεις καθώς και άλλο υλικό που παρουσιάστηκε στη δικαστική διαδικασία με κατηγορούμενο τον Μάριο Παναγιώτου ενώπιον του Κακουργιοδικείου Πάφου.

Αναφέρθηκε και στην 5η νεκροτομή που διενεργήθηκε στο σώμα της 46χρονης στις 14.3.2018 από τους ιατροδικαστές Χαρά Σπηλιοτοπούλου και Ανδρέα Μαρνερίδη και σχετική έκθεση , όπως είπε, του γνωστοποιήθηκε.

Ο κ. Ματσάκης είπε πως στηριζόμενος στην επιστημονική εκπαίδευση και πείρα του είναι έκδηλο ότι το σώμα της Petrana φέρει ενδείξεις ότι δέχθηκε επίθεση από σκύλο ή σκύλους. Για κάποια από τα τραύματα όπως τριχωτό κεφαλής, δεξιός βραχίονας και αριστερό αντιβράχιο στο σώμα της θανούσας δεν μπορεί εκτίμησε να αποδειχθεί πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ότι προκλήθηκαν από δαγκώματα σκύλου ή σκύλων και συνεπώς δεν μπορεί να αποκλειστεί παντελώς το ενδεχόμενο να προκλήθηκαν και από κάποιο άλλο μηχανικό παράγοντα.

Πρόσθεσε πως η σοβαρότητα και η έκταση των τραυμάτων στο σώμα της Petrana δεν συνάδει πειστικά με τη σκηνή όπου ανευρέθηκε και αποκλείστηκε από την Αστυνομία. Κατ΄ακολουθία, συνέχισε, δεν μπορεί να λεχθεί μετά βεβαιότητας ότι ο τραυματισμός της 46χρονης επεσυνέβη μόνο ή καθ’ ολοκληρίαν στο σημείο όπου ανευρέθη τραυματισμένη στην περιοχή Γερμανίνα στην Γεροσκήπου.

Ο κ. Ματσάκης ερωτηθείς από τον συνηγόρο υπεράσπισης, δικηγόρο Ηλία Στεφάνου, ανέφερε πως οι ιατροδικαστές θα πρέπει να δίδουν ανεξάρτητη και εμπεριστατωμένη άποψη και να μην επηρεάζονται από τους ανακριτές σε μια υπόθεση.

Έχουμε παραδείγματα συνέχισε που ένας ιατροδικαστής προσπάθησε να ικανοποιήσει τις ανακριτικές αρχές με αποτέλεσμα να μπορεί να υποπέσει σε λάθος και να δώσει ένα λανθασμένο πόρισμα. Σημείωσε πως η ιατροδικαστική υπηρεσία είναι ανεξάρτητη από τους ανακριτές και πως ένας ιατροδικαστής θα πρέπει να εξετάσει συνολικά την κατάσταση του θύματος, τα επιμέρους τραύματα και την γενική εικόνα.

Παραδέχτηκε ότι ήταν οφθαλμοφανές ότι υπήρξε επίθεση στην 46χρονη από σκύλο ή σκύλους. Όταν είδε το σώμα της Petrana, ανέφερε, είχαν περάσει 9 με 10 ημέρες, με αποτέλεσμα να σημειωθεί αλλαγή στην παρουσία των τραυμάτων της. Ωστόσο, συνέχισε, στο φωτογραφικό υλικό που του παρουσιάστηκε αποδίδεται ακριβώς πώς ήταν το σώμα.

Σε σχέση με το τραύμα που έφερε η 46χρονη στο τριχωτό της κεφαλής είπε πως ήταν τέτοιο που αποκόλλησε το τριχωτό της κεφαλής από το κρανίο. Αυτό το τραύμα συμπέρανε, δεν μπορείς να πεις με βεβαιότητα ότι προκλήθηκε από σκύλο ενώ δεν απέκλεισε κάποιο άλλο μηχανικό παράγοντα πρόκλησης του συγκεκριμένου τραύματος. Εξέφρασε μάλιστα τον προβληματισμό του αφού στο κρανίο μετά την αφαίρεση του τριχωτού δεν φαίνονται τραύματα από δαγκώματα σκύλων.

Όσον αφορά το αίμα ο κ. Ματσάκης είπε πως δεν είναι πεπεισμένος από την έκταση του αίματος που εντοπίστηκε στην σκηνή και που έφερε η Petrana ότι η επίθεση από σκύλους έγινε μόνο σε εκείνο το σημείο. Όταν σκύλοι συνέχισε επιτίθενται και προκαλούν τέτοια τραύματα θα έπρεπε να εντοπίζονται περισσότερες κηλίδες αίματος στην γύρω περιοχή.

Σε σχέση με το τραύμα στον βραχίονα της 46χρονης και στο αντιβράχιο ο κ. Ματσάκης ανέφερε πως εάν προκλήθηκαν από σκύλους θα ανέμενε να υπήρχαν περισσότερες τρίχες.

Ερωτηθείς για τα μεγάλα αγγεία στο ανθρώπινο σώμα , σημείωσε πως αυτά βρίσκονται στο λαιμό,καρωτίδες και στην σφαγγιτίδα δεξιά και αριστερά. Όπως ανέφερε στην περίπτωση της Petrana αυτά δεν έχουν πληγεί και για αυτό το θύμα επέζησε για κάποιο χρονικό διάστημα, όπως είπε, μετά τον τραυματισμό του.

Ο κ. Ματσάκης χαρακτήρισε δύσκολο εγχείρημα την ταύτιση δαγκώματος με ένα ζώο, δηλώνοντας πως χρειάζεται ειδική εκπαίδευση και ειδική μεθοδολογία.

Είπε ακόμη ερωτηθείς σχετικά πως σε ένα ιατροδικαστικό πόρισμα που εξάγεται μετά από μια νεκροψία ή αυτοψία αυτό που καταγράφεται είναι το αποτέλεσμα και η αιτία. Όπως για παράδειγμα, είπε, λέμε πολυτραυματισμός συνεπεία τροχαίου δυστυχήματος. Ο κ. Ματσάκης ανέφερε ακόμη πως σε ένα ιατροδικαστικό πόρισμα μπορεί να γραφτεί ως αιτία θανάτου περισσότερη από μία.

Στην αντεξέταση του από τον εκπρόσωπο της κατηγορούσας αρχής, Δικηγόρο της Δημοκρατίας Ανδρέα Χατζηκύρου, ο κ. Ματσάκης είπε ότι η πρώτη ιατροδικαστική εξέταση είναι σημαντική, αλλά όχι μόνο αυτή αφού αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα.

Ο κ. Χατζηκύρου είπε πως η θανούσα είχε μεγάλη απώλεια αίματος αφού και ο ρουχισμός της ήταν διαποτισμένος με μεγάλες ποσότητες αίματος αλλά και στο σημείο του εντοπισμού της σε 7 με 8 σημεία εντοπίστηκε αίμα.

Ο κ. Ματσάκης είπε πως ανέμενε από τα τραύματα που έφερε η 46χρονη και το πόρισμα της αιτίας θανάτου της ότι προκλήθηκε απο αιμορφαγικό σοκ συνεπεία πολύτραυματισμού, να εντοπιζόταν στη σκηνή μεγαλύτερη ποσότητα αίματος και όχι μόνο στα επτά και οκτώ σημεία.

Ο κ. Χατζηκύρου υπέβαλε την θέση ότι επειδή πριν το θάνατο η 46χρονη μεταφέρθηκε με το ασθενοφόρο, της τοποθετήθηκε κολάρο και απιενιδωτής μπορεί να υπήρξε απώλεια τριχών.

Από την πλευρά του ο κ. Ματσάκης είπε πως θα έπρεπε να βρεθούν πολλές τρίχες στο σώμα της γυναίκας και όχι μία τρίχα.

Ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής ανέφερε πως το σημείο όπου εντοπίστηκε η θανούσα και τα τραύματα που έφερε αποδεικνύουν ότι ο θάνατος της προκλήθηκε από δαγκώματα σκύλων.

Από την πλευρά του ο κ. Ματσάκης είπε πως προσπαθεί να είναι όσο το δυνατον γίνεται αντικειμενικός με βάση τα ιατροδικαστικά κριτήρια. Δεν αποκλείω, είπε, ότι η Petrana δαγκώθηκε από σκύλους αλλά υπάρχει και η περίπτωση ένα γεωργικό μηχάνημα να ξέσκισε τις σάρκες της πριν την δαγκώσουν οι σκύλοι. Εξέφρασα είπε τον προβληματισμό μου. Τα δεδομένα είπε, «δεν με πείθουν ότι όλο το σκηνικό έγινε εκεί». Μπορεί, εξήγησε, η θανούσα να μεταφέρθηκε και τυλιγμένη. Είναι και αυτό σημείωσε ένα σενάριο.

Ο κ. Χατζηκύρου, ανέφερε πως τα στοιχεία που θέτει ο κ. Ματσάκης σκοπό έχουν να βοηθήσουν την γραμμή της υπεράσπισης. Και πως τα πατημένα χόρτα υποδηλώνουν ότι το επεισόδιο έγινε εκεί.

Την 46χρονη φέρονται να κατασπάραξαν δύο σκύλοι στις 22 Φεβρουαρίου του 2018 σε αγροτική περιοχή στη Γεροσκήπου. Ο 28χρονος ιδιοκτήτης σκύλων Rottweiler αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας, της πρόκλησης θανάτου εξ αμελείας και της παράλειψης προφύλαξης έναντι πιθανού κινδύνου από κάτοχο ζώου, ο οποίος με τέτοιο αλόγιστο τρόπο, βεβιασμένο ή αμελή θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή ή είναι ενδεχόμενο να προκαλέσει σωματική βλάβη σε άλλον, όπως ορίζεται από το άρθρο 236.

Η υπόθεση ορίστηκε για συνέχιση αύριο 8.8.2019 στις 10:00 το πρωί.

Ο 28χρονος έχει αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους δηλαδή έχει υπογράψει εγγύηση με αξιόχρεο εγγυητή ύψους 100 χιλ ευρώ, παρέδωσε τα ταξιδιωτικά του έγγραφα, το όνομα του τοποθετήθηκε στο stop list, και κάθε μέρα παρουσιάζεται στον κεντρικό αστυνομικό σταθμό Πάφου.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X