ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μαρί: Εκδήλωση προς τιμήν των πεσόντων πυροσβέστών

«Όλοι τους κέρδισαν μια θέση στο πάνθεον των ηρώων»

κδήλωση μνήμης και τιμής των πεσόντων πυροσβεστών της έκρηξης στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, πραγματοποιήθηκε απόψε στις εγκαταστάσεις της ΕΜΑΚ στην Κοφίνου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκος Τράγκολας, ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, βουλευτές, Κοινοτάρχες της περιοχής και συγγενείς των θυμάτων.

Σε ομιλία του ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης ανέφερε ότι σήμερα τιμούμε με σεβασμό την «υπέρτατη θυσία των ανδρών που η δύναμη των ιδανικών με τα οποία γαλουχήθηκαν υπήρξε ισχυρότερη του ενστίκτου της προσωπικής ασφάλειας και του ατομικού οφέλους».

Πρόσθεσε ότι «και τα έξι παλικάρια -πυροσβέστες της ΕΜΑΚ είναι ήρωες, που έγιναν «φάροι» σε ένα «μαύρο» πρωινό. Σε ένα ξημέρωμα Δευτέρας όπου η Κύπρος είδε το σκοτάδι και την καταστροφή. Η Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» γίνεται κρανίου τόπος καθώς ισοπεδώνεται από τρεις αλλεπάλληλες εκρήξεις, ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός στο Βασιλικό παραδίδεται στις φλόγες και η Κύπρος συγκλονίζεται μαθαίνοντας τα τραγικά μαντάτα, 13 λεβέντες, έξι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και επτά της Εθνικής Φρουράς «έφυγαν» εν ώρα καθήκοντος και εν καιρώ ειρήνης σε εντεταλμένη, για την πατρίδα, υπηρεσία».

Το Μαρί και η τραγικότατη διάσταση της απώλειας δεκατριών ζωών, συνέχισε «μετουσιώνονται σε «συμβολικό γεγονός», που προκαλεί έκρηξη στα θεμέλια του κράτους και οδηγεί μια κοινωνία ολόκληρη στη συνειδητοποίηση της ανεπάρκειας και των ασυγχώρητων παραλείψεων, που ανέδειξαν τη γύμνια μας, που επανα-οριοθέτησαν πρακτικές και αντιλήψεις και που τραυμάτισαν βίαια και βαθιά τη συνείδησή μας».

Αφού ανέφερε ότι «οι μνήμες από το Μαρί παραμένουν ανεξίτηλες» ο Υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε πως «αυτές οι μνήμες μας επιβάλλουν αυτοκριτική και ανάληψη ενεργειών, ώστε να αποτραπεί κάθε χειρισμός και ενέργεια που χαρακτηρίζονται από προχειρότητα και ανευθυνότητα. Οι μνήμες αυτές υπενθυμίζουν την υποχρέωση λογοδοσίας των αρχόντων της Πολιτείας για λανθασμένες αποφάσεις και παραλείψεις».

Ο κ. Σαββίδης αναφέρθηκε στα παιδιά, την οικογένεια και τους συγγενείς των αδικοχαμένων ηρώων που έχουν «πληρώσει με δραματικό τρόπο το τίμημα του μεγαλείου του καθενός εκ των ηρώων μας. Εμείς, οι υπόλοιποι, υποκλινόμαστε με σεβασμό στη μνήμη τους, επαναλαμβάνοντας τη συγγνώμη μας για όλα εκείνα που οφείλαμε ως Πολιτεία να πράξουμε και δεν πράξαμε, για όλα εκείνα που το Κράτος παρέλειψε, προκειμένου να μην τους εκθέσει στον θανάσιμο κίνδυνο που αντιμετώπισαν με σθένος απαράμιλλο».

Είπε επίσης ότι «υποκλινόμαστε με σεβασμό και τιμούμε σήμερα ξανά τα άξια παλικάρια ως η ελάχιστη οφειλή μας, έχοντας πλήρη επίγνωση του γεγονότος πως καμία τιμή και καμία στήριξη δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη φυσική τους παρουσία».

Ο Υπουργός εξέφρασε περηφάνια για τους πυροσβέστες, για την ευτολμία τους, για την αφοσίωση τους στο Σώμα και στο καθήκον, για το υψηλό αίσθημα ευθύνης που επιδεικνύουν, για τον επαγγελματισμό και την αποφασιστικότητά τους, για την ικανότητα να παρέχουν αποτελεσματικές υπηρεσίες στην κοινωνία μας. Παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα συνεχίσουν να τιμούν τη στολή του πυροσβέστη όπως οι συνάδελφοι τους απέδειξαν σε κάθε περίπτωση που τους κάλεσε το καθήκον.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης στο δικό του χαιρετισμό ανέφερε ότι «η φοβερή έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», έμελλε να βυθίσει το νησί μας για ακόμη μια φορά στο πένθος και να σημαδέψει τα καλοκαίρια μας, με μία ακόμα τραγική επέτειο. Δεκατρείς λεβέντες, χάθηκαν για πάντα στην ώρα του καθήκοντος» ανάμεσα τους και έξι άτομα μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της επίλεκτης μονάδας της ΕΜΑΚ.

Πρόσθεσε ότι «με συναισθήματα θλίψης, συγκίνησης και βαθύτατου σεβασμού, τιμούμε την προσήλωση και αφοσίωσή τους στο καθήκον, κατά την τελευταία εκείνη αποστολή που τους ανατέθηκε, που είχε δυστυχώς, την πλέον τραγική έκβαση. Στεκόμαστε με δέος μπρος στο απαράμιλλο θάρρος και αυταπάρνηση που επέδειξαν μαζί με τους άλλους εφτά πεσόντες, αξιωματικούς και μέλη της Εθνικής Φρουράς, που είχε ως αποτέλεσμα την ηρωική θυσία τους».

Οι ήρωες του Μαρί, συνέχισε «θυσιάστηκαν θέτοντας υπεράνω όλων, το δημόσιο συμφέρον και την προσφορά προς τους πολίτες» τους οποίους τάχθηκαν να υπηρετούν.

Απευθυνόμενος στους συγγενείς των πεσόντων ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως γι’αυτούς η θυσία των δικών τους ανθρώπων «είναι πόνος ανείπωτος και θλίψη βαθύτατη, που δυστυχώς ο χρόνος δεν μπορεί να απαλύνει» ενώ το κενό που άφησαν πίσω τους είναι δυσαναπλήρωτο.

Η ηρωική απώλεια των ηρώων συναδέλφων μας συνέχισε «ενδυναμώνει τη θέληση και την αποφασιστικότητά μας να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Οι προκλήσεις που καλούμαστε να διαχειριστούμε ως Αστυνομία και ως Πυροσβεστική Υπηρεσία, είναι πολλές και συνεχείς» είπε και σημείωσε πως «επιβάλλεται να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση, να εργαζόμαστε με αφοσίωση, ζήλο και στοχοπροσήλωση και με τις δικές μας, πράξεις, ενέργειες και συμπεριφορές, να φανούμε αντάξιοι της θυσίας των έξι παλληκαριών της ΕΜΑΚ».

Στο δικό του χαιρετισμό ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκος Τράγκολας είπε ότι «οκτώ ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από τη μέρα εκείνη που μία εκκωφαντική έκρηξη συγκλόνισε το παγκύπριο αλλά οι μνήμες μας είναι ακόμα νωπές. Η οικογένεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχασε 6 δικά της παιδιά, αλλά δεν τα ξέχασε ούτε και πρόκειται να τα ξεχάσει ποτέ».

Πρόσθεσε ότι «όλοι τους κέρδισαν μια θέση στο πάνθεον των ηρώων και μια ιδιαίτερη θέση στις καρδιές μας, γιατί μας δίδαξαν το νόημα της αυταπάρνησης, της συνείδησης και της ηθικής που θα μας συντροφεύει για πάντα. Η θυσία τους χάραξε τη μελλοντική πορεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας» είπε και σημείωσε πως «η δική τους θυσία θα μας θυμίζει τις αξίες της αλληλεγγύης, της προσφοράς και του καθήκοντος. Ενός καθήκοντος που πρέπει να ασκούμε με επαγγελματισμό, σοβαρότητα και ευθύνη».

Ο κ. Τράγκολας είπε ακόμα ότι για τελευταία φορά αποτίει φόρο τιμής με την ιδιότητα του ως Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αφού σε λίγες μέρες αποχωρεί από τις τάξεις της Υπηρεσίας που αγάπησε και υπηρέτησε για 40 ολόκληρα χρόνια και κάλεσε όλους να «διαφυλάξουμε άσβεστη τη μνήμη» των ηρώων του Μαρί, ευχαριστώντας τους «θερμά για όσα μας προσέφεραν και μας δίδαξαν».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X