ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Live - Ανοίγουν τα αεροδρόμια στις 9 Ιουνίου - Σε δύο φάσεις το άνοιγμα

Όλες οι εξελίξεις στο 24news

Τα αποτελέσματα των τελευταίων ημερών είναι ενθαρρυντικά και έτσι η Κύπρος από χθες, 21/5, άρχισε να κινείται σε κανονικούς ρυθμούς αλλά με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που γνωρίζαμε. Προστατευτικά μέτρα και αποστάσεις μπαίνουν στην νέα καθημερινότητα του Κύπριου πολίτη.

Από χθες 21/5 καταργήθηκαν τα sms ενώ από τις 23/5 ανοίγουν και οι οργανωμένες παραλίες με τήρηση των πρωτοκόλλων που θα δοθούν από το Υπουργείο Υγείας.

Όλα όσα άνοιξαν από τις 21/5

- Ανοίξαν τα δημοτικά και τα γυμνάσια (Παραμένουν κλειστά η 1η και 2α Λυκείου και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί).

- Επιτρέπονται συναθροίσεις σε οικίες μέχρι 10 άτομα.

- Ελεύθερη διακίνηση σε πάρκα (εξαιρουμένων των παιδότοπων), πλατείες, μαρίνες κτλ., νοουμένου ότι οι συναθροιζόμενοι δεν θα υπερβαίνουν τους 10 ανά ομάδα.

- Άνοιξαν κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής – μασάζ, δερματοστιξίας.

- Επαναλειτουργία υπηρεσιών εστίασης σε εξωτερικούς χώρους. Επιτρέπονται οι συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους εστίασης, Διευκρινίζεται ότι ανοικτός χώρος θεωρείται και ο χώρος όπου επιτρέπεται το κάπνισμα με βάση τον Περί Ελέγχου του Καπνίσματος Νόμου. Τα άτομα δεν θα υπερβαίνουν τα 10 ανά ομάδα.

Ο αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε στα 923 (περιλαμβανομένων και των 12 που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις).

Το 24news σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις:

19:40 - Ειδικό Ανεργιακό Επίδομα: Τσεκάρετε τον λογαριασμό σας

19: 00 - Υφ. Τουρισμού: Σύντομα περισσότερες χώρες στη λίστα για αποκατάσταση της αεροπορικής σύνδεσης 

18:40 - Ένας θάνατος και 21 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα

18:30 - Αυτό είναι το νέο διάταγμα του Υπ. Υγείας

18:00 - Κύπρος: Η ανακοίνωση για τα νέα κρούσματα

17:55 - Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν έξω από το ΥΠΠΑΝ γονείς παιδιών με αναπηρίες

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες (Π.Ο.ΣΥ.ΓΟ.Π.Ε.Α.), Χρίστος Αυγουστίνου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ήταν μια αυθόρμητη κίνηση για «να εκφράσουμε τη δυσαρέσκεια μας για την ανακοίνωση του Υπουργού, ένα 12ώρο πριν της επανεκκίνησης».

"Μας άκουσε ο Γενικός Διευθυντής γιατί ο Υπουργός έλειπε σε περιοδεία με το άνοιγμα των σχολείων και είπε ότι θα μεταφέρει τις ανησυχίες μας στον Υπουργό και ότι όλα αυτά που συνέβηκαν είναι στο βωμό της ασφάλειας και υγείας των παιδιών μας. Το ερώτημα είναι ποια ασφάλεια και υγεία επηρεάζεται με την παρουσία των παιδιών των ειδικών μονάδων, των ειδικών σχολείων ; Γιατί πρέπει να κάνουν τεστ κορωνοϊού τα συγκεκριμένα παιδιά και δεν έκαναν όλα τα παιδιά;. Το ότι υπάρχουν μαθητές της ομάδας της δικής μας, οι οποίοι είναι ευάλωτοι, το ξέρουμε και το ξέρουν και οι εκπαιδευτικοί τους», πρόσθεσε.

Άρα, συνέχισε ο κ. Αυγουστίνου, «θεωρώ ότι οι ίδιοι γονιοί δεν είναι ανεύθυνοι, είναι υπεύθυνα άτομα και δεν θα τους πάρουν σχολείο.

«Γιατί πρέπει να γίνει κάτι ξεχωριστώ για την προσέλευση τούτων των μαθητών; Απ΄ εκεί και πέρα, θα συνεδριάσουμε το απόγευμα για να δούμε πως θα προχωρήσουμε. Έχω τρία μηνύματα μέχρι στιγμής ότι κάποιοι γονείς αποτάθηκαν σε γιατρούς για τα έντυπα και πήραν άρνηση, το πιο βασικό. Θα προσπαθήσουμε να μιλήσουμε και με τον Υπουργό το απόγευμα αφού συνεδριάσουμε και να αποφασίσουμε περαιτέρω πως θα χειριστούμε το θέμα», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, το μήνυμα είναι όμως ότι η κάθε μέρα που περνά αφαιρείται από τις επόμενες 20 εργάσιμες που έμειναν.

17:50 - Επιστημονικός σύμβουλος βρετανικής κυβέρνησης: Νωρίτερο lockdown θα είχε σώσει ζωές

17:30 - Covid-19: Στο μισό οι πιθανότητες προσβολής παιδιών σε σύγκριση με ενήλικες

16:15 - Aνακοινώσεις Καρούσου για τα αεροδρόμια: Σε δύο φάσεις ανοίγει η αεροπορική σύνδεση της Κύπρου - Α' Φάση 9-19 Ιουνίου / Β' Φάση: 20 Ιουνίου

Στην Α' Φάση θα πρέπει όλοι οι επιβάτες να κατέχουν πιστοποιητικό το οποίο να καταδεικνύει ότι είναι αρνητικοί στον κορωνοϊό.

15:40 - Έκκληση Κυβέρνησης προς ιδιοκτήτες να αξιοποιήσουν τα κίνητρα για μείωση ενοικίων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε σήμερα δύο πολύ σημαντικά κυβερνητικά νομοσχέδια στο πλαίσιο του σχεδιασμού για στήριξη της οικονομίας.

Το πρώτο νομοσχέδιο αφορά κίνητρα για μείωση των ενοικίων με την παραχώρηση πίστωσης φόρου ίσο με το 50% της μείωσης του ενοικίου, όταν ο ιδιοκτήτης προβεί σε μείωση ενοικίου για περίοδο μέχρι τριών μηνών εντός του 2020. Για να καταστεί δικαιούχος της πίστωσης, η μείωση του μηνιαίου ενοικίου θα πρέπει να είναι μεταξύ 30% και 50%.

Η κυβέρνηση καλεί τους ιδιοκτήτες να εκμεταλλευτούν το κίνητρο και την κρατική αρωγή, και να προβούν σε μειώσεις ενοικίων σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί επιπτώσεις λόγω της πανδημίας, προς όφελος τόσο της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων από τις οποίες αποκομίζουν εισοδήματα, όσο και για την προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας γενικότερα. Σημειώνεται ότι, συμπληρωματικά η κυβέρνηση έχει προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για απαγόρευση των εξώσεων για περίοδο δύο μηνών, η οποία έχει επεκταθεί μέχρι και το Σεπτέμβριο με πρόταση νόμου.

Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά τη στήριξη των επιχειρήσεων και επαγγελματιών στον καίριο για την Κύπρο τομέα του τουρισμού, αλλά και την αξιοπιστία της Κύπρου στο εξωτερικό ως τουριστικός προορισμός. Η ρύθμιση αφορά την παραχώρηση σε διοργανωτές οργανωμένων ταξιδιών, σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, σε εταιρίες κρουαζιέρας καθώς και σε επιχειρήσεις εκμίσθωσης αυτοκινήτων χωρίς οδηγό, του δια νόμου δικαιώματος έκδοσης πιστωτικών σημειώσεων (vouchers) σε περίπτωση ακυρώσεων κρατήσεων λόγω της πανδημίας. Περιλαμβάνονται επίσης, πρόνοιες για έκδοση κρατικών εγγυήσεων προς όφελος των επιχειρήσεων σε περίπτωση αφερεγγυότητας, κάτι που διασφαλίζει στον επισκέπτη ή τον Κύπριο ταξιδιώτη ή τον τουριστικό πράκτορα ότι δεν θα υποστεί ζημιές σε περίπτωση αφερεγγυότητας της κυπριακής επιχείρησης με την οποία έχει κάνει την κράτηση. Το ύψος των εγγυήσεων που δύναται να παραχωρήσει η κυβέρνηση ανέρχεται σε €86.6εκ.

15:00 - Πρόστιμα - «φωτιά» σε επιχειρήσεις εάν παραβιάσουν το Διάταγμα του Υπουργού

14:40 - Στα κανονικά επίπεδα επανήλθε η κίνηση στις υπεραγορές

Σε κανονικά επίπεδα έχει επανέλθει εδώ και αρκετές ημέρες η κίνηση στις υπεραγορές, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκτελεστικός Γραμματέας του Συνδέσμου Υπεραγορών Αντρέας Χατζηαδάμου.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το ζήτημα ο κ. Χατζηαδάμου ανέφερε ότι υπήρχε αυξημένη κίνηση από την πρώτη μέρα της κρίσης μέχρι και την άρση των περιοριστικών μέτρων, προσθέτοντας ότι «βαθμιαία και προοδευτικά η κίνηση μειωνόταν με την πάροδο του χρόνου».

«Θυμάστε πολύ καλά ότι ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες τις κρίσης υπήρχε πολύ αυξημένη κίνηση», είπε.

Από τις χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων και με το άνοιγμα του υπόλοιπου τομέα του λιανεμπορίου πρόσθεσε ο κ. Χατζηαδάμου, εδώ και αρκετές μέρες η κίνηση στις υπεραγορές «έχει επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα».

Σε επιπρόσθετη ερώτηση απάντησε ότι «ήταν αναμενόμενο και το περιμέναμε σίγουρα γιατί ήταν τόσο μεγάλη η ζήτηση τις προηγούμενες μέρες που φυσιολογικά σε κάποια φάση θα επέστρεφε σε κανονικά επίπεδα».

Σε ερώτηση για ελλείψεις που παρατηρήθηκαν σε υλικά όπως γάντια πρόσφατα, ο κ. Χατζηαδάμου είπε ότι «δεν θα έλεγα ότι υπάρχει σημαντική έλλειψη». Οι ελλείψεις που παρατηρήθηκαν είναι σε λογικά επίπεδα μέχρι να εισρεύσουν νέα προϊόντα στις υπεραγορές, ανέφερε.

«Επειδή υπήρχε αυτή την περίοδο αυξημένη επιμέρους ζήτηση, ιδιαίτερα για τα γάντια, παρατηρήθηκαν παροδικές ελλείψεις, αλλά δεν υπάρχει γενικά ιδιαίτερο πρόβλημα», διαβεβαίωσε.

15:00 - Κύπρος: Πρόστιμα - «φωτιά» σε επιχειρήσεις εάν παραβιάσουν το Διάταγμα του Υπουργού

13:45 - Στα 276 τα νέα κρούσματα COVID19 και 26 θάνατοι σε 24 ώρες στο Βέλγιο

Ακόμα 276 νέα κρούσματα του COVID19 εντοπίστηκαν στο Βέλγιο τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσαν οι ομοσπονδιακές αρχές. Οι 175 ασθενείς ζουν στη Φλάνδρα, 69 στη Βαλλονία και 30 στις Βρυξέλλες. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων μολυσμένων ατόμων φτάνει τις 56 511.

Επιπλέον, η κατάσταση έχει ως εξής: Συνολικά 1.415 ασθενείς νοσηλεύονται επί του παρόντος σε νοσοκομεία. Έγιναν 56 νέες εισαγωγές τις τελευταίες 24 ώρες. Υπάρχουν συνολικά 268 ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας, περαιτέρω μείωση 9 ασθενών τις τελευταίες 24 ώρες. 15 123 ασθενείς πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο και έχουν θεραπευτεί από τις 15 Μαρτίου, αύξηση 135 κατά τις τελευταίες 24 ώρες.

Συνολικά αναφέρθηκαν 9.212 θάνατοι, 26 τις τελευταίες 24 ώρες. Από αυτούς τους 26, 14 άτομα πέθαναν στο νοσοκομείο και 12 σε ένα κέντρο φροντίδας. Στην τελευταία ομάδα, το 67% επιβεβαιώθηκε με εργαστηριακή δοκιμή COVID19. Από το σύνολο των 9.212 ατόμων που πέθαναν, το 48% πέθανε στο νοσοκομείο, το 51% σε κέντρο φροντίδας, το 0,2% στο σπίτι και το 0,5% σε άλλο μέρος. Οι θάνατοι στα νοσοκομεία είναι όλα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Οι θάνατοι σε κέντρα φροντίδας επιβεβαιώνονται κατά 24% και είναι ύποπτα περιστατικά κατά 76%.

13:30 - Παρατείνεται η αναβολή παρουσιάσεων εφέδρων και εθνοφυλάκων

Το Υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει ότι παρατείνεται η αναβολή των παρουσιάσεων των εφέδρων και εθνοφυλάκων μέχρι 30 Ιουνίου 2020.

Οι έφεδροι και εθνοφύλακες θα ενημερωθούν από τις μονάδες τους για τις νέες ημερομηνίες που θα γίνουν οι παρουσιάσεις.

12:20 - Δώδεκα πρόσωπα υπό διερεύνηση για κορωνοϊό νοσηλεύονται στο ΓΝ Λάρνακας

Συνολικά δώδεκα πρόσωπα, υπό διερεύνηση για κορωνοϊό, νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.

Τα δώδεκα άτομα νοσηλεύονται στη Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου, δεν υπάρχουν πρόσωπα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ δεν έχει εντοπιστεί κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού.

Εν τω μεταξύ, στο Κέντρο Αποκατάστασης Eden Resort, στην Τερσεφάνου φιλοξενούνται σήμερα 33 άτομα τα οποία θα παραμείνουν μέχρι την πλήρη αρνητικοποίησή τους.

Χθες δόθηκαν εννέα εξιτήρια σε άτομα που έχουν αποθεραπευτεί και επέστρεψαν στο σπίτι τους.

12:15 - Πτήσεις για μεταφορά φοιτητών στην Ελλάδα

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας έχει έρθει σε συμφωνία με την αεροπορική εταιρεία Cyprus Airways για τη διενέργεια τριών πτήσεων από τη Λάρνακα προς την Αθήνα οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Κυριακή 24 Μαΐου 2020.

Οι κατάλογοι των επιβατών, οι οποίοι ετοιμάστηκαν από το Υπουργείο Παιδείας, στη βάση των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό, αποστάλθηκαν στην αεροπορική εταιρεία Cyprus Airways η οποία θα επικοινωνήσει απευθείας με τους φοιτητές για την έκδοση των εισιτηρίων.

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων προτίθεται να προχωρήσει στην πραγματοποίηση επιπρόσθετων πτήσεων τις επόμενες ημέρες βάσει των καταλόγων που θα δοθούν από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

11:45 - Σταθερά οι αριθμοί ασθενών στο ΓΝ Λεμεσού με ύποπτα συμπτώματα κορωνοϊού

Στους 17 παραμένει και σήμερα ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού με ύποπτα συμπτώματα κορωνοϊού, χωρίς να υπάρχει κανένας ασθενής που να προσβλήθηκε από τον ιό.

Σύμφωνα με τον ΟΚΥπΥ, σήμερα νοσηλεύονται στον 5ο όροφο του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού 17 άτομα με ύποπτα συμπτώματα κορωνοϊού.

Εξάλλου από σύνολο επτά εξετάσεων πολιτών στο ΤΑΕΠ έχουν γίνει πέντε εισαγωγές.

Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε οποιαδήποτε ενημέρωση σε σχέση με τα πρόσωπα που προσήλθαν για εξέταση στο Θάλαμο Βραχείας Νοσηλείας, ο οποίος από τη Δευτέρα έχει μεταφερθεί από τη ψυχιατρική πτέρυγα, σε χώρο των Πρώτων Βοηθειών.

10:45 - Τέσσερις ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αναφοράς

Τέσσερις ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, που λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς.

Από τους τέσσερις ασθενείς, ένα άτομο νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, αφού χρειάζεται πιο στενή παρακολούθηση. Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, η υγεία των ασθενών είναι σε καλή γενική κατάσταση.

Σημειώνεται ότι από τις 11 Μαρτίου όταν άρχισε τη λειτουργία του το Νοσοκομείο Αναφοράς, έγιναν μέχρι σήμερα 146 εισαγωγές και δόθηκαν 128 εξιτήρια σε ασθενείς που αποθεραπεύτηκαν και επέστρεψαν στο σπίτι τους.

10:00 - Ανακοίνωση Τμήματος Δασών για χρήση εκδρομικών χώρων

Το Τμήμα Δασών ανακοινώνει ότι σύμφωνα με το περί Λοιμοκαθάρσεως (Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19) Διάταγμα, (Αρ.24) του 2020, επιτρέπεται η ελεύθερη διακίνηση και πρόσβαση στους εκδρομικούς χώρους, νοουμένου ότι οι συναθροίσεις δεν υπερβαίνουν τα 10 άτομα ανά ομάδα συμπεριλαμβανομένων και των ανήλικων παιδιών.

Σημειώνεται ότι η χρήση των παιδότοπων στα πάρκα και εκδρομικούς χώρους εξαιρείται του Διατάγματος γι’ αυτό και απαγορεύεται, ενώ κλειστοί παραμένουν οι κατασκηνωτικοί χώροι.

Το Τμήμα Δασών καλεί το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό κατά τις επισκέψεις του, να λαμβάνει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα υγιεινής για την προστασία του συνόλου των επισκεπτών.

Τονίζεται ότι το άναμμα φωτιάς για ετοιμασία φαγητού επιτρέπεται μόνο εντός των ψησταριών των εκδρομικών χώρων.

 

09:00 - Αποφασίζουν για ξενοδοχεία και αεροδρόμια

07:30 - Τέσσερις ασθενείς με συμπτωματολογία ύποπτη για κορωνοϊό στο ΓΝ Πάφου

Τέσσερις ασθενείς με συμπτωματολογία ύποπτη για κορωνοϊό νοσηλεύονται στην Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, σύμφωνα με τον Επιστημονικό Διευθυντή για τον covid- 19 Δρ Ιωσήφ Μουτήρη.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Μουτήρης ανέφερε πως οι τέσσερις ασθενείς υποβλήθηκαν σε σχετική δειγματοληψία για την covid- 19 και τα αποτελέσματα αναμένονται σήμερα ή αύριο.

Έχει ήδη παρέλθει συνέχισε, μήνας χωρίς κανένα κρούσμα στο νοσοκομείο, και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη τήρηση των αυστηρών μέτρων προστασίας που το νοσοκομείο εφαρμόζει για το προσωπικό και τους ασθενείς.

Πρόσθεσε πως οι επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία μέχρι τη 13:30 ξεπέρασαν τις 260, και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών τις 40.

Ενδεικτικά ο κ. Μουτήρης ανέφερε πως το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου συνέχισε και χτες να δέχεται αρκετή πίεση λόγω μεγάλης προσέλευσης στα εξωτερικά ιατρεία και στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, ενώ παρατηρήθηκε, όπως είπε, αυξημένη ανάγκη για νοσηλεία στους θαλάμους των κλινικών.

Επεσήμανε ωστόσο, πως δεν παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα προβλήματα καθότι είχε αυξηθεί από το 60% στο 80% των κλινών από χτες.

Σημείωσε πως το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου είναι καλύτερα προετοιμασμένο σήμερα σε σχέση με την προ –covid εποχή, πιο ώριμο λόγω της κρίσης που πέρασε, προετοιμάζεται για την β΄φάση του ΓεΣΥ που ξεκινά σε μερικές μέρες και αφορά τη νοσηλεία ασθενών, όπου θα κληθεί να στηρίξει με τον καλύτερο τρόπο τη δημόσια υγεία στην Επαρχία της Πάφου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση