ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Live - ΠτΔ: «Νιώθω περήφανος για όλους εσάς»

Ανακοινώνει νέα μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης με διάγγελμα ανακοινώνει σήμερα (27/5) τα νέα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και της οικονομίας.

Από τις 21/5 καταργήθηκαν τα sms ενώ από τις 23/5 άνοιξαν και οι οργανωμένες παραλίες με τήρηση των πρωτοκόλλων που θα δοθούν από το Υπουργείο Υγείας.

Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα και με ανακοίνωση του υπουργού Μεταφορών κ.Καρούσου τα αεροδρόμια πρόκειται να επαναλειτουργήσουν, σε δύο φάσεις. Ανοίγει η αεροπορική σύνδεση της Κύπρου - Α' Φάση 9-19 Ιουνίου / Β' Φάση: 20 Ιουνίου

Στην Α' Φάση θα πρέπει όλοι οι επιβάτες να κατέχουν πιστοποιητικό το οποίο να καταδεικνύει ότι είναι αρνητικοί στον κορωνοϊό.

Όλα όσα άνοιξαν από τις 21/5

- Ανοίξαν τα δημοτικά και τα γυμνάσια (Παραμένουν κλειστά η 1η και 2α Λυκείου και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί).

- Επιτρέπονται συναθροίσεις σε οικίες μέχρι 10 άτομα.

- Ελεύθερη διακίνηση σε πάρκα (εξαιρουμένων των παιδότοπων), πλατείες, μαρίνες κτλ., νοουμένου ότι οι συναθροιζόμενοι δεν θα υπερβαίνουν τους 10 ανά ομάδα.

- Άνοιξαν κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής – μασάζ, δερματοστιξίας.

- Επαναλειτουργία υπηρεσιών εστίασης σε εξωτερικούς χώρους. Επιτρέπονται οι συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους εστίασης, Διευκρινίζεται ότι ανοικτός χώρος θεωρείται και ο χώρος όπου επιτρέπεται το κάπνισμα με βάση τον Περί Ελέγχου του Καπνίσματος Νόμου. Τα άτομα δεν θα υπερβαίνουν τα 10 ανά ομάδα. Στο μεταξύ, οι έλεγχοι σε χώρους εστίασης εντατικοποιούνται αυτές τις ημέρες με στόχο την τήρηση των μέτρων προστασίας.

Ο αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε στα 939 (περιλαμβανομένων και των 12 που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις). Ανησυχία κυριάρχησε έπειτα από την ανακοίνωση την Κυριακή (24/5) για 8 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 7 προέρχονται από επαναπατρισθέντες από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το 24news σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις 

20:35 - Σε εξέλιξη το διάγγελμα του ΠτΔ

ΠτΔ: Όταν τους προηγούμενους μήνες το ένα διάταγμα διαδεχόταν το άλλο με τα σκληρά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, μια ήταν η έγνοια τις ώρες της απομόνωσης μου, πότε θα ήμουν σε θέση να δώσω πίσω τη χαρά και την ελπίδα στους συμπολίτες μου.

Θέλω να σας εξομολογηθώ πως πέρασα, όπως και σεις, δύσκολες ώρες και δοκιμασίες, δοκιμασίες που δεν περιορίζονταν μόνο στην απουσία των αγαπημένων μου, αλλά κυρίως στο αίσθημα ευθύνης απέναντι σ’ όλους εσάς.

Γνώριζα πως όσο ορθά ή όσο αυστηρά και αναγκαία αν ήσαν τα μέτρα που εξαγγείλαμε δεν θα αρκούσαν για να αντιμετωπίσουμε την απειλή, αν δεν έλειπε η δική σας θέληση, συνδρομή και θυσίες.

Σήμερα νιώθω περήφανος για όλους εσάς γιατί, για άλλη μια φορά, έχετε αποδείξει πως διαθέτετε αυξημένο το αίσθημα ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και πατριωτισμού.

Χάρη σ’ αυτές σας τις αρετές, χάρη στους ήρωες της πρώτης γραμμής, τους άριστους επιστημονικούς συνεργάτες, έγινε κατορθωτό να θέσουμε υπό έλεγχο την εξάπλωση της ασθένειας, να μειώσουμε τα αυστηρά μέτρα και σταδιακά να μπαίνουμε στη νέα κανονικότητα ζωής.

19:30 - Ξενοδοχεία - Κύπρος: Ξεχάστε τον... μπουφέ όπως τον ξέρατε

17:49 - Κορωνοϊός: Προκαλεί ρίγος η απόφαση της la liga για μνήμη των θυμάτων

17:30 - Κανένα κρούσμα κορωνοϊού για δεύτερη φορά στην Κύπρο

16:00 - Μικρός ο αντίκτυπος του κορωνοϊού στην αξία του τζίρου λιανεμπορίου τον Μάρτιο

Μικρό αντίκτυπο είχαν τον Μάρτιο τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού στην αξία του κύκλου εργασιών στο λιανεμπόριο.

Υπενθυμίζεται ότι τα περιοριστικά μέτρα ξεκίνησαν στα μέσα Μαρτίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο Δείκτης Αξίας Κύκλου Εργασιών Λιανικού Εμπορίου μειώθηκε κατά 2,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους και έφτασε στις 106,5 μονάδες (βάση 2015=100).

Σε μηναία βάση (δηλαδή σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2020) ο δείκτης κατέγραψε μείωση 2,20%.

Αντίθετα για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2020, ο δείκτης υπολογίζεται ότι σημείωσε αύξηση 4,6% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019 ωθούμενος ανοδικά από του πρώτους μήνες του έτους.

15:30 - Δειγματοληπτικοί ελέγχοι για τον κορωνοϊό σε σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο της Απόφασης του Υπουργικού Συμβούλιου για διεξαγωγή διαγνωστικών ελέγχων (tests) σχετικά με τη νόσο SARS-CοV-2, κινητές μονάδες συνεχίζουν δειγματοληπτικά τoυς ελέγχους σε εκπαιδευτικό και άλλο προσωπικό και μαθητές/μαθήτριες στα σχολεία.

Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί περίπου 9.000 έλεγχοι Παγκύπρια σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, Τεχνικές Σχολές και Ιδιωτικά Σχολεία.

Το πρόγραμμα των δειγματοληπτικών ελέγχων συνεχίζεται απρόσκοπτα με στόχο να πραγματοποιηθούν οι 20.000 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

13:42 - Μόνο καρδιοσυμπιέσεις από τους ναυαγωσώστες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού

Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο ναυαγωσώστης Ανδρέας Καπάταης που υπηρετεί στην Υπηρεσία στη Λάρνακα εδώ και 18 χρόνια, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και τις αλλαγές που έχει επιφέρει στη ζωή όλου του κόσμου, όλοι οι ναυαγωσώστες έχουν περάσει από ειδική εκπαίδευση για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίζουν επείγοντα περιστατικά που αφορούν άτομα που κινδυνεύουν στη θάλασσα ή στις παραλίες. Η εκπαίδευση έγινε από λειτουργούς των Υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών και την Υπηρεσία Ασθενοφόρων και όλοι οι ναυαγωσώστες πρέπει να φέρουν γάντια και μάσκες, είπε.

Όπως εξήγησε ο κ. Καπάταης «απαγορεύονται πλέον οι εμφυσήσεις σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας στη θάλασσα και την παραλία και οι ναυαγωσώστες κάνουν μόνο καρδιοσυμπιέσεις. Σε περίπτωση που ένα άτομο αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας τότε θα γίνουν μόνο καρδιοσυμπιέσεις μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου το οποίο θα μεταφέρει τον ασθενή στο Νοσοκομείο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καπάταης είπε πως ναυαγωσώστες υπάρχουν σε 13 παραλίες της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, οι οποίες ξεκινούν από την Ορμήδεια και φτάνουν μέχρι την Αλαμινό. Συνολικά υπάρχουν 8 ναυαγωσώστες που εργάζονται από τις 07.30 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι, ενώ από την 1η Ιουνίου, οι 13 παραλίες της Λάρνακας θα καλύπτονται από 40 άτομα. Οι ώρες αιχμής, ανέφερε, είναι από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 το απόγευμα.

Ερωτηθείς για την παραλία των Φοινικούδων απάντησε πως «υπάρχει ένας μεγάλος πύργος παρατηρητήριο και δύο μικρότεροι που απέχουν μεταξύ τους 125 μέτρα. Ο λόγος για την τοποθέτηση τριών πύργων στην παραλία των Φοινικούδων είναι επειδή είναι πολυσύχναστη καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας και υπάρχουν σχεδόν καθημερινά διάφορα περιστατικά μεταξύ των οποίων κουρασμένοι κολυμβητές και άτομα που δαγκώθηκαν από δράκαινες».

13:40 - 1,433 δισ.ευρώ σε επιχορηγήσεις δικαιούται η Κύπρος από το ταμείο ανάκαμψης της Κομισιόν, 2,520 στο σύνολο

1,433 δισ.ευρώ σε επιχορηγήσεις δικαιούται η Κύπρος από το ταμείο ανάκαμψης της Κομισιόν και 2,520 δισ.Ευρώ στο σύνολο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Ελλάδα δικαιούται 22,562 δισ.Ευρώ σε επιχορηγήσεις και 31,997 δισ.Ευρώ στο σύνολο. Η Ιταλία λαμβάνει 81δισ.Ευρώ σε επιχορηγήσεις και 172,745 στο σύνολο. Η Ισπανία 77,324δισ.Ευρώ και 140,446 δισ.Ευρώ στο σύνολο. Η Γαλλία δικαιούται 38,772 δισ.Ευρώ σε επιχορηγήσεις, η Ολλανδία, 6,751 δισ.Ευρώ, η Αυστρία 4,043 δισ.Ευρώ, η Σουηδία 4,691 δισ.Ευρώ, η Δανία 2,156 δισ.Ευρώ και τέλος η Γερμανία 28,805 δισ.Ευρώ.

11:37 - Μόνο έτσι οι διακοπές Κύπρο - Τι πρέπει να κάνουν οι τουρίστες

10:30 - Εξι ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αναφοράς

Εξι ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, που λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς

Από τα έξι άτομα στο Νοσοκομείο Αναφοράς, ένα πρόσωπο νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας αφού χρειάζεται πιο στενή παρακολούθηση, ενώ σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, η κατάσταση της υγείας των ασθενών είναι καλή.

Χθες το πρωί έγινε μία εισαγωγή ενώ αργότερα σήμερα αναμένεται να δοθεί ένα εξιτήριο σε ασθενή του οποίου τα επαναληπτικά αποτελέσματα για κορωνοϊό ήταν αρνητικά.

Σημειώνεται ότι από τις 11 Μαρτίου όταν άρχισε τη λειτουργία του το Νοσοκομείο Αναφοράς, έγιναν μέχρι σήμερα 148 εισαγωγές και δόθηκαν 128 εξιτήρια σε ασθενείς που αποθεραπεύτηκαν και επέστρεψαν στο σπίτι τους.

Σήμερα στο Κέντρο Αποκατάστασης Eden Resort στην Τερσεφάνου φιλοξενούνται εννέα άτομα, τα οποία θα παραμείνουν μέχρι την πλήρη αρνητικοποίησή τους.

08:20 - Δεν έχουν πάρει την «πολύ μεγάλη απόφαση» οι ξενοδόχοι στην Πάφο

07:40 - Σε 657 ελέγχους υποστατικών, παγκύπρια για μέτρα προστασίας από κορωνοϊο, προέβη η Αστυνομία χωρίς καταγγελία

Σε 657 ελέγχους υποστατικών, παγκύπρια, για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού, διενήργησε η Αστυνομία από τις 6.00 χθες το απόγευμα μέχρι τις 6.00 σήμερα το πρωί, χωρίς να προκύψει οποιαδήποτε καταγγελία.

Εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου της Αστυνομίας δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι κατά επαρχία, οι έλεγχοι διενεργήθηκαν 211 στην Λευκωσία, 169 στην Λάρνακα, 56 στην Πάφο, 135 στην Αμμόχωστο και 86 στην Μόρφου.

07:00 - Προβλήματα στο ΓΝ Πάφου με τη λήξη επίταξης των ιδιωτών ιατρών

Προβλήματα φέρεται να προκύπτουν από την λήξη της επίταξης των ιδιωτών ιατρών για τις ανάγκες του Τμήματος Βραχείας Νοσηλείας την 31η Μαΐου που δεν θα ανανεωθεί , σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ από το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως από την 1η Ιουνίου το Τμήμα θα συνεχίσει να λειτουργεί με γιατρούς του Νοσοκομείου ή μέσω αγοράς υπηρεσιών, κάτι που γίνεται και σήμερα με το ΤΑΕΠ.

Στο μεταξύ από το Νοσοκομείο επισημαίνεται ότι η ανάγκη για επέκταση των χώρων του Νοσοκομείου είναι μεγάλη.

Η νεφρολογική μονάδα και η μονάδα αιμοκάθαρσης , η καρδιολογική εντατική μονάδα, το τμήμα θαλασσαιμίας, αποτελούν μερικές υπηρεσίες για τις οποίες θα πρέπει να προχωρήσουν στην διαμόρφωση κατάλληλης και αξιοπρεπούς κτιριακές υποδομής για να φιλοξενηθούν.

Στο μεταξύ το πρόβλημα με τα αντιδραστήρια συνεχίζει να υπάρχει στο κρατικό νοσηλευτήριο της πόλης καθώς δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία αγοράς από το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Υγείας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση