ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Λεμεσός - Ο καναλάρχης, η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης και οι «δεκάδες χιλιάδες ευρώ»

Τι δηλώνει για τις καταγγελίες ο Γενικός Ελεγκτής

Στο ΤΑΕ Αρχηγείου προς διερεύνηση διαβιβάστηκε από τη Γενική Εισαγγελία η καταγγελία καναλάρχη, ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχει χρηματίσει πρώην και νυν μέλος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, δήλωσε ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος ήταν ο πρώτος αποδέχτης της καταγγελίας.

Αναφερόμενος στο θέμα, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, ο Γενικός Ελεγκτής είπε πως η Ελεγκτική Υπηρεσία δέχθηκε καταγγελία από καναλάρχη, ο οποίος αρχικά ζήτησε συνάντηση «μαζί μας και μας ανάφερε προφορικά κάποια θέματα» , τα οποία όπως ο ίδιος τα περιέγραφε «αφορούσαν πρώην και νυν μέλους της Αρχής».


Σοβαρές καταγγελίες καναλάρχη για μιζαδόρους στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης


Συνεχίζοντας ο Γενικός Ελεγκτής είπε ότι ενθαρρύναμε το πρόσωπο αυτό να δώσει γραπτώς την καταγγελία την οποία μας είχε αναφέρει ως καταγγελία προφορικά και το οποίο έπραξε.

Ο κ. Μιχαηλίδης συνεχίζοντας είπε πως πριν τα Χριστούγεννα έδωσε στην Ελεγκτική Υπηρεσία διάφορα στοιχεία, τα οποία κατά τον καταγγέλλοντα τεκμηριώνουν υπόθεση χρηματισμού.

Πρόσθεσε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία διαβίβασε όλα τα στοιχεία στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος έδωσε οδηγίες στην Αστυνομία για έναρξη ποινικής έρευνας σχετικά με τη συγκεκριμένη καταγγελία.


Δολοφονία Μιχαήλ: Ποιος φαίνεται να πάτησε τη σκανδάλη


«Αντιλαμβάνομαι από δηλώσεις που έκαμε χθες Τετάρτη ο Εκπρόσωπος της Αστυνομίας ότι η υπόθεση τυγχάνει χειρισμού από το ΤΑΕ Αρχηγείου», είπε ο Γενικός Ελεγκτής, προσθέτοντας ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν έχει πλέον εμπλοκή στον χειρισμό της υπόθεσης.

Κληθείς να διευκρινίσει σε τι αφορούσε η καταγγελία, είπε πως πάντα κατ’ ισχυρισμό αφορούσε χρηματισμό πρώην και νυν μέλους της Αρχής σε μία λογική δίνω κάποια χρήματα σε κάποιο, για να μην τυγχάνω, όπως είναι η καταγγελία, κάποιας δυσμενούς μεταχείρισης και ότι – σύμφωνα πάντα με τον καταγγέλλοντα – όταν κάποια στιγμή αρνήθηκε να καταβάλει μεγαλύτερα ποσά, από αυτά που έδινε, υπήρξε ρήξη και ακολούθησε επιβολή μεγάλου ύψους προστίμου από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης προς το συγκεκριμένο κανάλι.

«Είναι ισχυρισμοί του καταγγέλλοντα, οι οποίοι τονίζω και πάλι θα διερευνηθούν από την Αστυνομία και δεν μπορούμε εμείς να επιβεβαιώσουμε σε καμία περίπτωση ούτε το βάσιμο, ούτε και να προβλέψουμε ποια θα είναι η έκβαση της υπόθεσης», ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης προσθέτοντας πως εάν επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για μία σοβαρή υπόθεση.

Αυτή η πτυχή, την οποία εσείς οι δημοσιογράφοι εγείρετε, ότι κάποιος που δίνει λεφτά σε κάποιον, ουσιαστικά και εκείνος χρηματίζει, την αντιλαμβάνομαι, είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε πως αυτή η πτυχή είναι κάτι το οποίο δεν αφορά την υπηρεσία μας, αλλά τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος θα αξιολογήσει όλα τα δεδομένα όταν ολοκληρωθεί η διερεύνηση της υπόθεσης από την Αστυνομία και τεθεί ενώπιον του.


Πήγαν για έξωση στο Κτήμα Μακένζι - Μαζί και η Αστυνομία


Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η υπόθεση διαβιβάστηκε στη Νομική Υπηρεσία από την Ελεγκτική Υπηρεσία λίγο πριν τα Χριστούγεννα και έτυχε άμεση αξιολόγησης από τη Νομική Υπηρεσία και αμέσως μετά τα Φώτα δόθηκαν οδηγίες στην Αστυνομία για έναρξη ποινικής διερεύνησης.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν στοιχεία, ο Γενικός Ελεγκτής είπε πως υπάρχουν στοιχεία τα οποία συνοδεύουν την καταγγελία. Πρόσθεσε πως είναι μία ογκώδης καταγγελία και ανέφερε πως δεν επιθυμεί να μπει σε λεπτομέρειες.

Διευκρίνισε ότι η καταγγελία είναι γραπτή, δεν βασίζεται μόνο σε ισχυρισμούς του καταγγέλλοντα αλλά συνοδεύεται και από κάποια στοιχεία, τα οποία διαβιβάστηκαν αυτούσια στη Νομική Υπηρεσία.

Ρωτήθηκε αν ο καταγγέλλοντας έδινε χρήματα και στη συνέχεια του ζητήθηκαν περισσότερα για να μην του επιβληθεί πρόστιμο, ο Γενικός Ελεγκτής είπε πως περίπου αυτή είναι η καταγγελία.

Απαντώντας σε περαιτέρω ερωτήσεις ανέφερε ότι κατά τον ισχυρισμό του καταγγέλλοντα ορισμένες δεκάδες χιλιάδες έχουν δοθεί.

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι η καταγγελία αφορά τηλεοπτικό σταθμό, όμως απέφυγε να αναφέρει εάν πρόκειται για παγκύπριας εμβέλειας ή για τοπικό σταθμό.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε πως μέσα στις συνθήκες της γενικής απαξίωσης, στις οποίες επικρατεί το παλιό ρητό όλοι τα παίρνουνε, είχαμε και μία αποκάλυψη βόμβα για την 4η, έστω και άτυπη, εξουσία.

Πραγματικά διερωτάται κανείς σε αυτή τη χώρα τι έμεινε αδιάβλητο και αδιάφθορο, πρόσθεσε αναφέροντας ότι όπως είπε και ο Γενικός Ελεγκτής εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι υπάρχουν πολύ σοβαρά στοιχεία σε βάρος αξιωματούχων εκτελεστικού οργάνου, γιατί η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης είναι εκτελεστικό όργανο και πρέπει οι καταγγελίες να διερευνηθούν σε βάθος και να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και τιμωρία των ενόχων εάν και εφόσον υπάρχουν.

Ο κ. Περδίκης είπε ακόμα πως να ομολογεί ένας καναλάρχης ότι χρημάτιζε λειτουργό εκτελεστικού οργάνου είναι πολύ πιο σοβαρή από την πτυχή της παραδοχής, που αφορά την 4η εξουσία και χαριτολογώντας θα έλεγαν πως αν στην Κύπρο υπήρχε και 5η εξουσία θα χρηματίζοταν και εκείνη ή θα έμπλεκε και αυτή σε σκάνδαλα και διαπλοκή.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X