ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Λεμεσός: Εγκαίνια για τη Γιορτή του Κρασιού (pics)

Η τελετή των εγκαινίων σημαδεύτηκε από την εισβολή δυο «μουχτάριδων»

Ξεχωριστά και ανανεωμένα ήταν τα χθεσινοβραδινά εγκαίνια της 57ης Γιορτής του Κρασιού της Λεμεσού, τα οποία τελέστηκαν από τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργο Λακκοτρύπη, αλλά και δυο "μουχτάρηδες", που ζήτησαν από τον Υπουργό να αποχωρήσει για να πάρουν τη θέση του.

Όλα αυτά βέβαια, στο πλαίσιο του μουσικοθεατρικού δρώμενου που εισήγαγε φέτος ο Δήμος Λεμεσού, δίνοντας μια εύθυμη νότα και έναν αέρα ανανέωσης στην εθιμοτυπική τελετή των εγκαινίων, στο πλαίσιο των καινοτομιών της δεκαήμερης γιορτής, που πραγματοποιείται στο δημόσιο κήπο της πόλης.



Στο χαιρετισμό του, ο κ.Λακκοτρύπης ανέφερε πως η Γιορτή του Κρασιού έχει ταυτιστεί απόλυτα με τη σύγχρονη ιστορία της πόλης, ως μια εκδήλωση πολιτιστικού, εμπορικού και τουριστικού ενδιαφέροντος, συμβάλλοντας, μεταξύ άλλων, ενεργά, στην προαγωγή και διατήρηση των ηθών και εθίμων μας.

Παράλληλα, συνέχισε, η Γιορτή του Κρασιού της Λεμεσού αναδεικνύει την πανάρχαια οινική κουλτούρα του νησιού μας και δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες, ντόπιους και ξένους να γευτούν τα εξαιρετικά κρασιά μας, στην εκτεταμένη ποικιλία και ποιότητα που προσφέρονται.

"Δεδομένης, λοιπόν, της ουσιαστικής συνεισφοράς της οινοποιητικής δραστηριότητας στην οικονομία του τόπου, κυρίως σε σχέση με την απασχόληση στις ορεινές μας περιοχές, στο Υπουργείο Εμπορίου αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στη βελτίωση της ποιότητας των κυπριακών κρασιών, καθώς και στην προβολή και προώθηση τους στην εσωτερική αγορά και στις τρίτες χώρες", συμπλήρωσε.

Ενδεικτικά, ανέφερε ότι στο πλαίσιο της τελευταίας προκήρυξης του μέτρου για επενδύσεις στον οινοποιητικό κλάδο που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2018, λήφθηκαν 28 αιτήσεις για συνολικές επενδύσεις ύψους περίπου 14 εκατομμυρίων ευρώ. Έξαλλου, πρόσθεσε, έχουν επωφεληθεί μέχρι σήμερα από την εφαρμογή του μέτρου, 31 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και οκτώ νέα οινοποιεία, με συνολική χορηγία ύψους επτά εκατομμυρίων ευρώ.



Ο κ.Λακκοτρύπης ανέφερε ακόμη πως, αξιοποιώντας τη στενή συνεργασία με Πρεσβείες, διεθνείς οργανισμούς και τα εμπορικά μας κέντρα στο εξωτερικό, "υλοποιούμε σειρά στοχευμένων δράσεων, όπως διοργάνωση εκδηλώσεων γευσιγνωσίας, συμμετοχή σε εκθέσεις τροφίμων και ποτών, φιλοξενία δημοσιογράφων και ξένων αγοραστών στην Κύπρο και έρευνες αγορών".

Εξέφρασε τέλος, τη βαθιά εκτίμηση του προς τους αμπελουργούς και οινοπαραγωγούς της Κύπρου "που με ζήλο συμβάλλουν στη διατήρηση της παράδοσης, του ονόματος και της ποιότητας των κυπριακών οινικών προϊόντων.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης καλωσόρισε θερμά ντόπιους και ξένους, τους οποίους κάλεσε να απολαύσουν το κυπριακό κρασί, τις εκδηλώσεις και την φιλοξενία της Γιορτής του Κρασιού.

Είπε ακόμη ότι η Λεμεσός, για έξι δεκαετίες, διοργανώνει τη μεγαλύτερη λαϊκή γιορτή της Κύπρου, γιορτάζοντας και τιμώντας το κυπριακό κρασί και τους κύπριους οινοπαραγωγούς και αναδεικνύει μια πολυχιλιόχρονη παράδοση αμπελουργίας και οινοποιίας στον τόπο μας.

Η φετινή γιορτή, πρόσθεσε, είναι ακόμα πιο αναβαθμισμένη και ο Δήμος Λεμεσού, τόσο σε πολιτικό όσο και σε υπηρεσιακό επίπεδο, "δεν φεισθήκαμε κόπων, ώστε να σας προσφέρουμε μια γιορτή όσο πιο άρτια από πλευράς ποιότητας εκδηλώσεων, τεχνικής υποδομής και καινοτομιών".

Η τελετή των εγκαινίων σημαδεύτηκε από την εισβολή δυο "μουχτάριδων", που ενσάρκωσαν οι γνωστοί ηθοποιοί Κώστας Βήχας και Χρύσανθος Χρυσάνθου, οι οποίοι ζήτησαν από τον Υπουργό να αποχωρήσει και ξαναέκαναν οι ίδιοι τα εγκαίνια, ενώ ακολούθησαν παραδοσιακά τραγούδια και χοροί.

Η φετινή Γιορτή του Κρασιού παρουσιάζει αρκετές καινοτομίες, όπως ο νέος "θεατρικός" φωτισμός του χώρου όπου βρίσκεται η εξέδρα μπροστά από τον βρακά, η οποία με τη σειρά της έχει μεγαλώσει για να μπορεί να φιλοξενεί μεγάλες παραδοσιακές παραστάσεις.

Επίσης, φέτος, εγκαινιάστηκε ένα νέο ποτήρι κρασιού για καλύτερη γευστολόγηση, ενώ για πρώτη φορά λειτουργεί παιδότοπος με πολλές δραστηριότητες για τα μικρά παιδιά.

Το κηποθέατρο (ανατολική είσοδος) φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις καθώς και τρεις μεγάλες συναυλίες, ενώ στο γήπεδο αντισφαίρισης, όπου λειτουργεί το περίπτερο του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, φιλοξενούνται διάφορες δραστηριότητας. Ήδη, χθες βράδυ, ο Σύνδεσμος Αρχιμαγείρων Κύπρου παρουσίασε συνταγές με βάση την κουμανδαρία, ενώ πρόσφερε στους επισκέπτες ψημένο χαλούμι με σάλτσα από κουμανδαρία.

Στον ίδιο χώρο φιλοξενείται, επίσης, η καθιερωμένη έκθεση φωτογραφίας που γίνεται σε συνεργασία με τη Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου, Τμήμα Λεμεσού, καθώς και έκθεση γελοιογραφίας, με θέμα το κρασί, από το Σύνδεσμο Κυπρίων Γελοιογράφων "ΓΕΛΑ" και το Εργαστήριο Γελοιογραφίας και Σκίτσου "ΠΙΝ".

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων σήμερα Σάββατο η λέσχη παλαιού αυτοκινήτου Λεμεσού "ΛΕΠΑΛ" θα πραγματοποιήσει μια εορταστική διαδρομή με αυτοκίνητα αντίκες στην τουριστική περιοχή και μέσα στη πόλη, με εκκίνηση στις 17:00, από το χώρο στάθμευσης Εναερίου και τερματισμό τη νότια είσοδο του δημόσιου κήπου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση