ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Λάρνακα: Μετά από δύο χρόνια απουσίας ο Κατακλυσμός επιστρέφει

Πλούσιο είναι το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της φετινής γιορτής

ΚΥΠΕ

Πλούσιο είναι το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της φετινής γιορτής του Κατακλυσμού στη Λάρνακα, αφού περιλαμβάνει διαγωνισμούς κυπριακής ποίησης, ερωτικών τραγουδιών, τσιαττιστών, αυλού, μπάλου και κυπριακών χορών. Οι πλανόδιοι πωλητές εδώ και μέρες έχουν πάρει τη θέση τους στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων.

Η έναρξη του Κατακλυσμού έγινε την Παρασκευή στις 20:00 με την Εναρκτήρια Παρέλαση στην οποία έλαβαν μέρος Πολιτιστικοί Όμιλοι, Χορευτικά Συγκροτήματα, Πρόσκοποι, Ναυτοπροσκόποι, Αεροπροσκόποι, Οδηγοί, Ναυτοδηγοί, Οδοιπόροι Αγάπης, το 298ον Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Ζήνων και ο Ναυτικός Όμιλος συνοδευόμενοι από τη Φιλαρμονική Δήμου Λάρνακας και την Φιλαρμονική Αστυνομική Δύναμη Κύπρου.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας ανέφερε πως «με βαθιά θλίψη και το βάρος της απώλειας ενός ανθρώπου ο οποίος πρόσφερε ενεργά στην κοινωνία με υψηλό το αίσθημα της ευθύνης και της συνέπειας, τελούμε απόψε την έναρξη της γιορτής της Λάρνακας, τον Κατακλυσμό».Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, πρόσθεσε, αφήνει πίσω της ένα μνημειώδες έργο και μια τεράστια παρακαταθήκη αφού υπηρέτησε με αφοσίωση και αποτελεσματικότητα την πατρίδα.

Αναφερόμενος στον Κατακλυσμό ο κ. Βύρας είπε ότι «ζουμε σε έναν αξιόλογο τόπο. Έχουμε ιστορία, λαογραφία,  παράδοση. Έχουμε τέχνες και πολιτισμό, που όταν συναντιούνται στο σταυροδρόμι της δημιουργικότητας φανερώνουν μία κιβωτό αξιών που καλλιεργεί τον άνθρωπο, τον υψώνει, τον μορφώνει. Η επίδραση αυτή μετουσιώνεται σε μια όμορφη παραδοσιακή γιορτή πολιτισμού που διοργανώνεται από τον Δήμο Λάρνακας. Ο Κατακλυσμός, η κατ’ εξοχή εορτή της Λάρνακας, μετά από δυο χρόνια απουσίας, επιστρέφει με την λαμπρότητα που του αρμόζει».

Είπε επίσης ότι εκδηλώσεις όπως αυτές του Κατακλυσμού αποτελούν «τον κρίκο που μας δένει γερά με τις ρίζες και την παράδοσή μας».

«Είναι πραγματικά άξιο θαυμασμού πως μέσα από το πέρασμα τόσων αιώνων, αλλά κυρίως τόσων κατακτητών από το νησί, το έθιμο αυτό διατηρήθηκε μέχρι σήμερα. Παρά τις αλλαγές στον εορτασμό, ο Κατακλυσμός δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί μέρος της λαϊκής μας παράδοσης. Αυτή λοιπόν την παράδοση οφείλουμε να φροντίσουμε και να διαφυλάξουμε», είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι για να γίνει δυνατή η άρτια παρουσίαση της πανήγυρης του Κατακλυσμού χρειάζεται κόπος και μόχθος από τις υπηρεσίες του Δήμου Λάρνακας και ότι αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια σε όλους όσοι εργάστηκαν για να τη μεγάλη αυτή Γιορτή και ιδιαίτερα τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Δήμου.

Η Επίτιμη καλεσμένη Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου δεν παρέστη στην τελετή έναρξης λόγω του τριημέρου πένθους για τον θάνατο της Υπουργού Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτας Αιμιλιανιδου.

Λόγω των πολυθεματικών πτυχών οι εκδηλώσεις θα γίνονται σε διάφορα σημεία της Λάρνακας όπως στην Κεντρική Εξέδρα παρά την Πλατεία Κίμωνος και στη Εξέδρα στην Πλατεία Ευρώπης, με τους επισκέπτες να έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα ποικίλο καλλιτεχνικό  πρόγραμμα. Λαϊκοί ποιητές, χορευτές και τραγουδιστές θα διαγωνιστούν, ενώ η σάτιρα, τα θεατρικά στιγμιότυπα και τα παιδικά προγράμματα θα έχουν τη τιμητική τους. Αναντίρρητα δεν θα μπορούσαν να λείψουν από την μεγάλη αυτή Γιορτή και γνωστά ονόματα καλλιτεχνών από Κύπρο και Ελλάδα. Στην Κεντρική εξέδρα εκδηλώσεων θα δώσουν το παρόν τους μεταξύ άλλων, οι δημοφιλείς τραγουδιστές Πάολα, Ηλίας Βρετός, Σταύρος Κωνσταντίνου, Josephine και ο Πάνος Μουζουράκης.

Παράλληλα στο κηποθέατρο του Μεσαιωνικού Κάστρου Λάρνακας, θα φιλοξενηθεί το Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών  - Καραγκιόζη. Στην Πλατεία Ευρώπης, σε ειδικά κατασκευασμένα περίπτερα, όπως και κάθε χρόνο θα παρουσιάζονται 13 παραδοσιακά κυπριακά επαγγέλματα με τεχνίτες να επεξηγούν την διαδικασία κατασκευής καρέκλων,  βούρκας, καλαθιών, τατσιών  κ.α.

Κάθε χρόνο στο πρόγραμμα του Κατακλυσμού εντάσσονται και ναυταθλητικά αγωνίσματα στην παραλία των Φοινικούδων όπως κανό- καγιάκ, ιστιοπλοϊκοί αγώνες και αγώνες  σκαφών ανοικτής θαλάσσης.   Επίσης διοργανώνονται κολυμβητικοί αγώνες που πραγματοποιούνται στο κολυμβητήριο του Ναυτικού Ομίλου Λάρνακας.  Παράλληλα διεξάγεται ο Διαγωνισμός Beach – Volley και  στο ξενοδοχείο Golden Bay θα φιλοξενηθεί για ακόμα μια χρονιά το Σκακιστικό Τουρνουά  Μπλιτζ.

Η Γιορτή του Κατακλυσμού θεωρείται μια λαϊκή έκφραση χαράς και αισιοδοξίας που συνδέεται με την έλευση του καλοκαιριού και την είσοδο σε μια εποχή ανεμελιάς και ανάπαυσης.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X