ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Το «welcome to Turkey» ενώπιον Υφ. Καινοτομίας

Ξέσπασε ο Θεοφάνους

Το διαχρονικό ζήτημα παρεμβολών τουρκικών δικτύων στις ελεύθερες περιοχές, επανέρχεται ξανά στην επιφάνεια. Αφορμή αυτή τη φορά στάθηκε το πρόσφατο περιστατικό με Κύπρια φοιτήτρια η οποία αμέσως μετά την προσγείωση της στο αεροδρόμιο Λάρνακας, άνοιξε το κινητό της, συνδέθηκε αυτόματα με την Vodafone Τουρκίας, η οποία την καλωσόρισε στην Τουρκία. Αυτή η περίπτωση έρχεται να προστεθεί σε σειρά άλλων παραπόνων κυρίως από Κύπριους αλλά και Ελλαδίτες ταξιδιώτες, τα οποία έγιναν τα τελευταία χρόνια στο Γραφείο Επιτρόπου Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Είναι φυσικά σαφές, ότι ανάλογα μηνύματα λαμβάνουν και αριθμός ξένων επισκεπτών, οι οποίοι ωστόσο δεν προβαίνουν σε γνωστοποίηση του περιστατικού.

 

Τα ζητήματα που προκύπτουν είναι δύο. Πέραν των παρεμβολών των τουρκικών δικτύων στα δίκτυα των ελεύθερων περιοχών και τις εθνικές προεκτάσεις του θέματος, προκύπτει και το ζήτημα των τελών περιαγωγής για τους συνδρομητές οι οποίοι θα παραμείνουν συνδεδεμένοι με το τουρκικό δίκτυο. Το θέμα τέθηκε επί τάπητος λίγο μετά την κατάργηση των τελών περιαγωγής για χώρες εντός της ΕΕ πριν από τρία χρόνια. Τότε, τα αρμόδια τμήματα είχαν προχωρήσει σε εισηγήσεις ώστε να υπάρχει ενημέρωση των ταξιδιωτών για το ποια δίκτυα εμπίπτουν στην κατηγορία των ευρωπαϊκών, ώστε να μην πέσουν θύματα υπερχρεώσεων. Ωστόσο ουσιαστικές ενέργειες δεν έγιναν μέχρι σήμερα. Το θέμα θα τεθεί ξανά σε ατζέντα συζητήσεων και επαφών, αυτή την φορά από τον Υφυπουργό Καινοτομίας Κυριάκο Κόκκινο. Τις επόμενες μέρες μάλιστα προγραμματίζονται συναντήσεις και με τους τέσσερεις παρόχους τηλεπικοινωνιών στο πλαίσιο των οποίων θα εξεταστεί και το κατά πόσο θα μπορεί ο κάθε πάροχος στο πλαίσιο των σχετικών συνεργασιών του να ενημερώνει σχετικά τους εισερχόμενους επισκέπτες μέσω αποστολής sms.

Παγίδα η προεπιλογή δικτύου

Η παγίδα στην οποία πέφτουν οι συνδρομητές, είναι ότι έχουν στις ρυθμίσεις του κινητού τους, την αυτόματη επιλογή δικτύου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την σύνδεση με το δίκτυο το οποίο εκπέμπει πάνω από ορισμένο επίπεδο. Στην προκειμένη περίπτωση ήταν η τουρκική Vodafone. Το γιατί η αυτόματη επιλογή έδειξε την Vodafone Τουρκίας και όχι την αντίστοιχη εταιρεία στην Κύπρο που είναι η Cyta Mobile Vodafone, είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να απασχολήσει τους αρμόδιους. Πάντως από την πλευρά της η Cyta αναφέρει ότι δεν μπορεί να προβεί σε άλλες ενέργειες για επίλυση του ζητήματος. Επισημαίνει ότι τα δίκτυα στα κατεχόμενα εκμεταλλεύονται την εγγύτητα του αεροδρομίου και ρυθμίζουν τις κλίσεις των στις κεραίες τους ώστε να διαπερνούν προς τις ελεύθερες περιοχές και αναφέρει ότι το θέμα θα μπορούσε να επιλυθεί μέσω άτυπων επαφών του αρμόδιου υπουργείου.

Προτάσεις που δεν εφαρμόστηκαν

Σε μια από τις πολλές προσπάθειες επίλυσης του θέματος, το Γραφείο Επιτρόπου Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, είχε εξετάσει και την πιθανότητα η ενημέρωση να γίνεται με αποστολή σχετικού μηνύματος στο κινητό του επιβάτη, ιδέα η οποία απορρίφθηκε, καθώς δεν μπορεί να γίνει διαβούλευση με όλους τους ξένους παρόχους. Σχετική επικοινωνία υπήρξε και με τον σύνδεσμο παρόχων τηλεπικοινωνιών, για αποστολή ενιαίου μηνύματος ωστόσο δεν τελεσφόρησε λόγω τεχνικών θεμάτων. Είχε επίσης γίνει εισήγηση ώστε να γίνεται σχετική ενημέρωση των επισκεπτών σε σημεία εντός του αεροδρομίου για τα κυπριακά και ξένα δίκτυα και το κόστος της περιαγωγής δεδομένων, κάτι που επίσης δεν προχώρησε. Από την πλευρά του ο Επίτροπος Γιώργος Μιχαηλίδης, ανέφερε ότι το γραφείο του γίνεται δέκτης πολύ μικρού αριθμού παραπόνων κάθε χρόνο για το συγκεκριμένο ζήτημα. Θεωρείται δεδομένο ωστόσο ότι η πλειοψηφία των περιστατικών δεν προχωρούν σε καταγγελία.

Πηγή: kathimerini.com.cy

Συντάκτης: Mαρία Ηρακλέους

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X