ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος - Ψηφίστηκε η καλλιέργεια ιατρικής κάνναβης

Ποιες οι ποινές για τους παραβάτες

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε το νομικό πλαίσιο για την καλλιέργεια και διάθεση σπόρων κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς και σκοπούς έρευνας, που προβλέπει την εισαγωγή σπόρων αφού προηγουμένως υπερψήφισε τροπολογίες επί των κυβερνητικών νομοθετημάτων. Το πλαίσιο των νομοθετημάτων προβλέπει επίσης διοικητικές ποινές για τους παραβάτες.

Τροπολογίες του ΔΗΚΟ που υπερψηφίστηκαν αύξησαν το ποσό που πρέπει να καταβληθεί για την έκδοση άδειας παραγωγού κάνναβης από τις €15.000, που προέβλεπε ο κανονισμός που κατατέθηκε, στο μισό εκατομμύριο και του ετήσιου τέλους για την άδεια παραγωγού από τις €2.000 που προέβλεπε ο κανονισμός στις €30.000 ευρώ. Επίσης με τροπολογία του ΔΗΚΟ αυξήθηκε και ο αριθμός των αδειών από 2 που προέβλεπε ο κανονισμός σε 3.

Υπερψηφίστηκαν επίσης τροπολογίες που κατέθεσαν το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.


Αυστραλία: Ελληνοκύπριος γιατρός δικάζεται επειδή έσωσε την κόρη του (Pics)


Το πλαίσιο που ψηφίστηκε αφορά τροποποίηση του περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών Νόμου, ώστε να εισαχθούν σε αυτόν πρόνοιες που να επιτρέπουν τη ρύθμιση με κανονισμούς της εισαγωγής στη Δημοκρατία σπόρων κάνναβης και φυτών κάνναβης, καθώς και την επιβολή τελών αδειοδότησης και διοικητικών κυρώσεων, σε περίπτωση παραβίασης προνοιών των κανονισμών που θα εκδοθούν δυνάμει αυτού και ψηφίστηκε με 31 ψήφους υπέρ και 20 εναντίον.


Περαιτέρω ψηφίστηκαν οι περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών (Φαρμακευτική Κάνναβη) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2019 που ρυθμίζουν την καλλιέργεια, την παραγωγή, την εισαγωγή και την εξαγωγή φαρμακευτικής κάνναβης, καθώς και τη χρήση της για τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας για ιατρικούς σκοπούς, για την προετοιμασία γαληνικών σκευασμάτων από τα φαρμακεία για ιατρική χρήση ή την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων και τη διαδικασία δωρεάν παροχής φαρμακευτικής κάνναβης στους δικαιούχους πάσχοντες ασθενείς. Ο κανονισμός εγκρίθηκε με 34 ψήφους υπέρ και 18 εναντίον.

Οι περί Σπόρων (Ελαιούχα και Κλωστικά Φυτά) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2018, εγκρίθηκαν με 30 ψήφους υπέρ και 18 εναντίον.

Κατά την συζήτηση που προηγήθηκε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας Κώστας Κωνσταντίνου, είπε πως έχουν θεσπιστεί απόλυτα αυστηροί κανονισμοί και δεν επιδέχονται παρέκκλισης.

Πρόσθεσε ότι προβλέπονται πολύ αυστηρές ποινές σε σημείο που δεν θα συμφέρουν επενδυτή να παρεκκλίνει. Ο κ. Κωνσταντίνου είπε ακόμα πως θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα προωθηθεί η έρευνα πέρα από την ανθρωπιστική ανακούφιση ασθενών.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Λεμεσού Γιώργος Γεωργίου, παρατήρησε πως το νομοσχέδιο ανεξάρτητα από τις αναφερθείσες προθέσεις για την ανακούφιση ασθενών στοχεύει εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Η κοινωνική αποδοχή αυξάνει τη χρήση και μόνο ζημιά θα προκαλέσει στην κοινωνία, πρόσθεσε ζητώντας να αποσυρθεί, καθώς σε άλλες χώρες φάνηκε ότι επέφερε αύξηση στην προσέλευση ασθενών στα τμήματα πρώτων βοηθειών. Δήλωσε πως το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για μια κοινωνία ελεύθερη ναρκωτικών. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης είπε πως προκαλεί λύπη ότι η κυβέρνηση ολισθαίνει για τα οικονομικά οφέλη, από την οικονομία των καζίνων, σε αυτή των χρυσών διαβατηρίων και τώρα της κάνναβης.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, ανέφερε πως πρόκειται για ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά την υγεία, την έρευνα και την τεχνολογία. Πρόσθεσε πως το κόμμα του είχε επιφυλάξεις να επιτραπεί η καλλιέργεια και η χρήση της κάνναβης και εκφράζει ακόμα αρκετές επιφυλάξεις.

Με επιτήρηση, ασφαλή φύλαξη ώστε να διασφαλίζονται οι σκοποί της νομοθεσίας και αφού έλαβε υπόψη την απαίτηση της κοινωνίας για ασθενείς, είπε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει αφού κατέθεσε τροπολογίες για να επιτυγχάνεται ο στόχος της διάθεσης και χρήσης για ιατρικούς σκοπούς και μόνο.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες, καθώς όπως ανέφερε παρουσιάζεται πρωτοτυπία από την Κύπρο στη διαδικασία διάθεσης. Παρατήρησε πως η ΥΚΑΝ είναι αντίθετη και πρόσθεσε πως η ΕΔΕΚ στηρίζει την ασφαλή διάθεση.

Ο Βουλευτής ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε ότι ουδείς αμφιβάλλει για τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης, πρόσθεσε πως ωστόσο δεν έχει πεισθεί ότι το κράτος θα μπορέσει να πατάξει το λαθρεμπόριο.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε πως η ψήφιση του πλαισίου θα δώσει λύση σε ασθενείς, που είναι πολύ περισσότεροι από τις 3.000. Για να πετύχουμε στη στόχευση μπορούνε να δανειστούμε από την τεχνολογία άλλων χωρών και την εμπειρία άλλων κρατών συμπλήρωσε.

Είπε ακόμα πως η ινδική κάνναβη δεν ανήκει στα οπιούχα, μπορεί να λειτουργήσει παρηγορητικά προς τους ασθενείς οι οποίοι θα πρέπει να βρίσκουν τα προϊόντα αυτά με την φροντίδα του κράτους.

«Μην φανταστείτε ότι θα ξεριζώσουμε τα σπαρτά για να καλλιεργήσουμε κάνναβη», είπε προσθέτοντας ότι η καλλιέργεια θα γίνεται σε απόλυτα κλειστές καθετοποιημένες μονάδες.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης παρατήρησε ότι είναι άλλο οι σπόροι για τη βιομηχανική κάνναβη και άλλο σπόροι για την ιατρική κάνναβη.

Η καλλιέργεια της κάνναβης είναι μεγάλο και βαθύ θέμα, απέναντι στη βαθιά διαδεδομένη προκατάληψη, είπε προσθέτοντας ότι τα συμφέροντα της βιομηχανίας του πετρελαίου ποινικοποίησαν την κάνναβη και επιτέλους έφτασε η ώρα να παρασχεθεί η δυνατότητα στους ασθενείς πιο ευκολότερη θεραπεία ή και ανακούφιση.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε πως αντιμετωπίζει θετικά την εισαγωγή κάθε φαρμάκου που βοηθά τον ασθενή. Πρόσθεσε ότι με βάση την επιστημονική κοινότητα, η ινδική κάνναβη δεν είναι φάρμακο. Ανέφερε ότι 1 στους 11 που καπνίζει συστηματικά μαριχουάνα, ενεργοποιεί νευροδιαβιβαστές που προκαλούν σχιζοφρένεια σε όσους έχουν προδιάθεση.

Για τους 3.000 ασθενείς που έχει η Κύπρος μπορεί να γίνει εισαγωγή, ανέφερε περαιτέρω προσθέτοντας ότι πρόκειται να δημιουργηθεί βιομηχανία, αμερικανικών και ισραηλινών εταιρειών για οικονομικά συμφέροντα. Πάνω από το καρτέλ που θέλετε να στήσετε προέχει η υγεία των πολιτών, συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου που ζήτησε να πάρει το λόγο τελευταίος είπε ότι ιατρικά για τις ιδιότητες της κάνναβης υπάρχει πεδίο γκρίζο, που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη.

Ο κ. Αδάμου είπε ακόμα πως φάνηκε ότι η χρήση κάνναβης αυξάνει τις αυτοκτονίες κατά 37% στους εφήβους.

Ανέφερε επίσης πως όταν έγινε ο έλεγχος στη μονάδα καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης διαπιστώθηκε πως η μισή ήταν κλωστική και η άλλη μισή ήταν κανονική. Εγκρίνουμε κάτι του οποίου δεν ξέρουμε τις παρενέργειες, συμπλήρωσε.

Τελικά τελευταίος πήρε το λόγο ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς που ανέφερε πως ακόμα και στην ανακούφιση των καρκινοπαθών να προσφέρει θα είναι σπουδαία δουλειά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση