ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Προς κλείσιμο σχολείων για τρεις εβδομάδες

Ο προσανατολισμός για τα νέα μέτρα σε σχέση με την εκπαίδευση

Οι εισηγήσεις των ειδικών για κλείσιμο των σχολείων όλων των βαθμίδων φαίνεται ότι «κλειδώνουν» στο πλαίσιο των νέων μέτρων που αναμένεται ν’ ανακοινωθούν την Παρασκευή (8/1) έπειτα από την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για τρεις εβδομάδες ενώ η διδασκαλία θα πραγματοποιείται με εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Ωστόσο, δεν έχει μέχρι στιγμής αποφασιστεί τι μέλλει γενέσθαι με τα νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Η εισήγηση των ειδικών που τέθηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη ήταν να γίνει αυστηριοποίηση των μέτρων στα σχολεία όλων των βαθμίδων σε συνάρτηση με τον περιορισμό των γονέων στο σπίτι τους.

Τα μέτρα στο σύνολο τους αναμένεται να κινηθούν σε ένα πιο χαλαρό lockdown, με εξαιρέσεις, ενώ οι ειδικοί δεν αναμένουν «θαύματα» σε ότι αφορά τη μείωση των νοσηλευόμενων σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Ξεκινούμε ήδη με δεδομένο υψηλό φορτίο του ιού. Στόχος είναι ο περιορισμός της μετάδοσης, ωστόσο τα μέτρα σε ότι αφορά τις νοσηλείες αναμένεται ν’ αργήσουν ν’ αποδώσουν», σημειώνει στην «Καθημερινή» η Δρ Μαρία Κολιού.

Στο ίδιος μήκος κύματος κινείται και ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης ο οποίος τονίζει ότι αν και οι αριθμοί των κρουσμάτων φαίνεται να έχουν σταθεροποιηθεί αυτές τις ημέρες, ωστόσο, θεωρούνται υψηλοί. Τα περιθώρια στενεύουν και η λύση του lockdown είναι η οδός για περιορισμό της μετάδοσης του ιού με στόχο την αποφόρτιση του συστήματος υγείας που αυτή την περίοδο ασφυκτιά με τον αριθμό των νοσηλευόμενων ολοένα και ν' αυξάνεται.

Υπ. Παιδείας: Οι συστάσεις των ειδικών και τα μέτρα θα εφαρμοστούν

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας αναφορικά με τα μέτρα που εφαρμόζονται στα σχολεία για περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου COVID-19, αναφέρει ότι «αναμένοντας τις αποφάσεις για τα απαραίτητα νέα μέτρα προστασίας μπροστά στην πανδημία, υπενθυμίζεται ότι από την αρχή του σχολικού έτους τα σχολεία μας εφάρμοσαν τις συστάσεις και οδηγίες των ειδικών και των υγειονομικών Αρχών».

Λειτουργώντας με Υγειονομικό Πρωτόκολλο, περιόρισαν σε σημαντικό βαθμό την εξάπλωση της νόσου στον σχολικό πληθυσμό. Με τον ίδιο τρόπο θα εφαρμοστούν και στη συνέχεια τα μέτρα και οι οδηγίες που θα αποφασιστούν, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το Υπουργείο, αναφερόμενο σε σχόλια που προβλήθηκαν σχετικά με την υγεία των εκπαιδευτικών, σημειώνει ότι με την καθοριστική συμβολή των διευθύνσεων των σχολείων και των εκπαιδευτικών τηρήθηκε μια στάση υπευθυνότητας για την υγεία του προσωπικού μέσα στα σχολεία και, αφού χρειάζεται, υπενθυμίζει ότι άλλοι ήταν εκείνοι που από την αρχή της χρονιάς ζητούσαν «εκπτώσεις» ως προς την προστασία της υγείας και διεκδικούσαν να μη χρησιμοποιείται η μάσκα από τους/τις εκπαιδευτικούς.

Το ΥΠΠΑΝ επαναλαμβάνει ότι από την αρχή της σχολικής χρονιάς επιδιώκει ένα διπλό στόχο: από τη μια την προστασία της υγείας μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών και ταυτόχρονα τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και, από την άλλη, την παροχή, υπό τις περιστάσεις, της καλύτερης δυνατής εκπαίδευσης. Μέσα από αυτή την επιδίωξη, διαπιστώνουμε τις μεγάλες προσπάθειες πάρα πολλών εκπαιδευτικών, που κάποτε υπερβάλλουν εαυτόν για να ανταποκριθούν στην πρόκληση, αλλά και τη συμπεριφορά ορισμένων που δείχνουν να θεωρούν την πανδημία ως ευκαιρία για να προβάλλουν μια μόνιμη νοοτροπία άρνησης.

«Η προσπάθεια όμως για να ανταπεξέλθουμε σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες είναι συλλογική. Αξιοποιούμε την καλή θέληση και την ευσυνειδησία των εκπαιδευτικών και ξεπερνούμε ακόμα και τα προσκόμματα που θέτουν ορισμένοι συστηματικά μεμψίμοιροι. Το δημόσιο σχολείο απέδειξε από τον περασμένο Μάρτιο ότι μπορεί να δείξει τα απαραίτητα αντανακλαστικά, αφού μέσα σε μερικές εβδομάδες μόνο, αξιοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία, μπήκε σε διεργασίες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Έτσι και τώρα θα υπερισχύσει η θετική προσέγγιση και με πνεύμα συλλογικότητας, για χάρη πάντα των παιδιών μας, θα κερδίσουμε και τη φετινή σχολική χρονιά», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: kathimerini.com.cy / Της Άντρης Θρασυβούλου

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X