ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: «Ο κόσμος δεν τηρεί τα μέτρα προστασίας και αυτό είναι επικίνδυνο»

Τι είπε το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας, δρ. Μαρία Κολιού

Ο κόσμος έχει σταματήσει να λαμβάνει τα μέτρα προστασίας που απαιτούνται κατά του κορωνοϊού κι αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο γιατί ο ιός εξακολουθεί να είναι στην κοινότητα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας, Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μαρία Κολιού προσθέτοντας ότι επιβάλλεται η λήψη μέτρων για το καλό όλων.

«Θεωρώ ότι είναι επικίνδυνο αυτό το οποίο γίνεται από τον κόσμο. Υπάρχει η νοοτροπία ότι έφυγε ο ιός από τον χώρο μας. Αυτό δεν ισχύει. Ούτε και σημαίνει τίποτα το γεγονός ότι για κάποιες ημέρες είχαμε μηδενικά περιστατικά. Ο ιός υπάρχει απλά είναι πιο σπάνιος από ό,τι ήταν πριν. Δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα υπάρχει κάποιος δίπλα μας, ο οποίος θα νοσεί και θα μπορεί να μας μεταδώσει την νόσο», είπε η κ. Κολιού.

Τόνισε την ανάγκη, όπως τηρούνται οι χρυσοί κανόνες τήρησης των προστατευτικών μέτρων – η αποστασιοποίηση των δύο μέτρων, η χρήση μάσκας σε κλειστούς και συνωστισμένους χώρους, ο καλός αερισμός σε κλειστούς χώρους και το πλύσιμο των χεριών.

Σημείωσε ότι καλά κάνει η Πολιτεία με την επιβολή αυστηρών ποινών σε διάφορα υποστατικά που δεν τηρούν τα προστατευτικά μέτρα.

Κληθείσα να σχολιάσει ότι χθες είχαμε δύο κρούσματα κορωνοϊού σε μια έγκυο που υποβλήθηκε στην εργαστηριακή εξέταση για τον τοκετό και σε άτομο που υποβλήθηκε στην εργαστηριακή εξέταση στο πλαίσιο προεγχειρητικού ελέγχου, είπε ότι «αυτό δείχνει ότι υπάρχει ο ιός στην κοινότητα. Κανένας δεν υποστήριξε ότι έχει εκλείψει ο ιός. Πρέπει να συνεχίσουμε να κρατούμε τα μέτρα μας και να είμαστε προσεκτικοί ο καθένας από το δικό του πόστο και για τον εαυτό του».

Σε σχέση με το άνοιγμα των αεροδρομίων, η Καθηγήτρια Κολιού είπε ότι γίνονται πολύ καλές προσπάθειες να αναχαιτιστεί ο ιός. «Έχουν διαχωριστεί οι χώρες σε κατηγορίες, ζητούμε πιστοποιητικό από τις χώρες της κατηγορίας Β. οι χώρες κατηγορίας Γ δεν έχουν πρόσβαση ακόμα και γίνονται και δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Είναι αρκετά καλά μέτρα. Πιθανώς να χρειαστεί στην πορεία ανάλογα με το τι δούμε από τους πρώτους ελέγχους να γίνουν ακόμη πιο έντονα τα μέτρα στα αεροδρόμια. Θα δούμε. Συνεχώς επαναξιολογούνται τα δεδομένα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα αν η Επιστημονική Ομάδα υπέδειξε στην κυβέρνηση να μην ανοίξει το οδόφραγμα στην Οδό Λήδρας για λόγους συνωστισμού, είπε πως « υπάρχει βάση σε αυτό, δεν είναι δικό μας όμως θέμα ποια οδοφράγματα θα ανοίξουν και ποια όχι, δεν έχουμε εμείς δικαιοδοσία ούτε μας ζήτησε κάποιος την γνώμη μας για το ποια οδοφράγματα είναι πιο επικίνδυνα από άλλα. Δεν έχουμε εκφραστεί καθόλου πάνω στο συγκεκριμένο θέμα».

Κληθείσα να σχολιάσει ότι η κυβέρνηση προβάλει το γεγονός ότι ήταν ύστερα από συστάσεις της Επιστημονικής Ομάδας που δεν άνοιξε το συγκεκριμένο οδόφραγμα, η κ. Κολιού ανέφερε ότι «μπορεί να το μίλησαν με κάποια μέλη της Ομάδας αλλά σε ολόκληρη την Ομάδα δεν είχε τεθεί κάτι τέτοιο για να συζητήσουμε συγκεκριμένα. Ωστόσο υπάρχει βάση για το συνωστισμό που θα υπήρχε εκεί».

Τόνισε ότι κάθε πύλη εισόδου είναι πιθανά δυνητικά επικίνδυνη κι έχει ρίσκο σημειώνοντας ότι αν ληφθούν τα σωστά μέτρα, ο κίνδυνος ελαχιστοποιείται.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X