ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Σε απόγνωση όλοι με τα νέα μέτρα - «Άνιση μεταχείριση τελειόφοιτων»

Επηρεάζονται επιχειρήσεις, σχολεία, αθλητισμός και πολλά άλλα από τα νέα μέτρα

24news team

Μεγάλη ανησυχία προκύπτει σε διάφορους τομείς, μετά τα νέα έκτακτα μέτρα που λήφθηκαν από την Κυβέρνηση με σκοπό την αναχαίτηση της διασποράς του κορωνοϊού.

Κυρίως σε Λεμεσό και Πάφο, όπου τα μέτρα που επιβλήθηκαν είναι αυστηρότερα, σε σχέση με τις άλλες πόλεις και επαρχίες, οι ανησυχίες είναι μεγαλύτερες τόσο όσον αφορά την παιδεία, όσο και για διάφορους άλλους εργασιακός χώρους.

Παιδεία:

Προβληματισμός ΣΙΦΚ για μαθητές Λυκείων σε Λεμεσό και Πάφο που θα διδάσκονται εξ αποστάσεως

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Φροντιστηρίων Κύπρου (ΣΙΦΚ) εκφράζει τον προβληματισμό του σε σχέση με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας όπως οι μαθητές των ιδιωτικών φροντιστηρίων σε Λεμεσό και Πάφο διδάσκονται μόνο εξ αποστάσεως.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, ο ΣΙΦΚ εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για τους μαθητές της Γ’ τάξης Λυκείου, κάνοντας λόγο για άδικη απόφαση, που δημιουργεί άνιση μεταχείριση, σε σχέση με τους υπόλοιπους τελειόφοιτους.

Καλεί το αρμόδιο Υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του και να υπάρξουν παραδειγματικές τιμωρίες σε όσους παράνομους (παραπαιδεία) δεν θα διστάσουν να κάνουν δια ζώσης μαθήματα, χωρίς να λαμβάνουν και τα απαιτούμενα υγειονομικά μέτρα, σε χώρους μη εγκεκριμένους, εκθέτοντας τους εαυτούς τους, αλλά και τους μαθητές σε τεράστιο ρίσκο. «Επιτέλους», αναφέρει, «να καταπολεμηθεί στη ρίζα της η παραπαιδεία, δηλαδή η παράδοση ιδιαιτέρων μαθημάτων από όσους δεν έχουν τη σχετική άδεια, αμείβονται µε ‘μαύρο’ χρήμα και παραβιάζουν συστηματικά τις διατάξεις του ποινικού κώδικα».

Τέλος, αναφέρει ότι «ως νόμιμα και αδειοδοτημένα φροντιστήρια, πληρούμε προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας για τους μαθητές μας, καθώς ελεγχόμαστε από το κράτος και συγκεκριμένα από έξι διαφορετικά Υπουργεία (Παιδείας, Οικονομικών, Εργασίας, Δικαιοσύνης, Υγείας, Εσωτερικών) και καταβάλουμε φόρους και κοινωνικές ασφαλίσεις, σε αντίθεση με τους παράνομους».

Άνιση η μεταχείριση των μαθητών Λεμεσού και Πάφου, λέει οι γονείς Μέσης Εκπαίδευσης

Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν κι επηρεάζουν τη φοίτηση των μαθητών στα Λύκεια στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου καταπατούν τη θεμελιώδη αρχή της ισότητας και δημιουργούν μαθητές δύο ταχυτήτων, αναφέρει σε ανακοίνωση της η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης και απευθύνει έκκληση σημειώνοντας ότι «θα αναμένουμε την άρση της μεγάλης αυτής αδικίας, διαφορετικά θα προχωρήσουμε στη λήψη δυναμικών μέτρων για διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των παιδιών μας.
 
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «αντιλαμβανόμαστε ότι η διαχείριση της πανδημίας στην πατρίδα μας βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμο σημείο. Ωστόσο, τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν κι επηρεάζουν τη φοίτηση των μαθητών στα Λύκεια στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου καταπατούν τη θεμελιώδη αρχή της ισότητας και δημιουργούν μαθητές δύο ταχυτήτων. Τόσο οι τελειόφοιτοι μαθητές όσο και οι μαθητές των Α΄ και Β΄ Λυκείου και Τεχνικών Σχολών των Επαρχιών αυτών θα κληθούν να παρακαθίσουν σε κοινές εξετάσεις (Παγκύπριες και Εξετάσεις Τετραμήνων) με τους συμμαθητές τους άλλων επαρχιών των οποίων η φοίτηση συνεχίζεται απρόσκοπτα με φυσική τους παρουσία στις σχολικές τους μονάδες».
 
«Για ακόμη μια φορά, ακούσαμε αλλοπρόσαλλα μέτρα στο ίδιο διάταγμα. Ολόκληρη η κοινωνία αναρωτιέται κατά πόσο υπάρχει επιλεκτική προσβολή του ιού σε μαθητές των Λυκείων και των Τεχνικών Σχολών αλλά δεν προσβάλει τους μαθητές των Γυμνάσιων, από τη στιγμή που θα υπάρχει διακίνηση εργαζομένων στις πιο πάνω Επαρχίες. Θεωρούμε ότι η Επιδημιολογική Ομάδα και το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις», προστίθεται.
 
Η συνομοσπονδία αναφέρει ακόμα ότι η εμπειρία από την προηγούμενη σχολική χρονιά από την αξιοποίηση της σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλία ανέδειξε την αδυναμία της να αντικαταστήσει την διδασκαλία με τη φυσική παρουσία στην τάξη. «Συνεπώς, η απόφαση αυτή θεωρούμε ότι πλήττει ακόμη περισσότερο τις οικογένειες στις δύο επαρχίες αφού στην προσπάθειά τους να μειώσουν τις αρνητικές επιπτώσεις από την άνιση μεταχείριση με την οποία τους χειρίζεται η Πολιτεία ωθούνται στην παραπαιδεία για να καλύψουν τα κενά της τηλεκπαίδευσης. Με  τον τρόπο αυτό επιβαρύνονται οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί σε μια περίοδο που πλήθος οικογενειών δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν οικονομικά».
 
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «Με βάση την ενημέρωση που έχουμε από το ΥΠΠΑΝ, ο εξοπλισμός που έχει παραγγελθεί για να σταλεί στα σχολεία (υπολογιστές, προβολείς, κλπ) για υλοποίηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας δεν έχει παραληφθεί ακόμη. Ως εκ τούτου, κάποια Λύκεια ενδεχομένως να μην μπορούν να λειτουργήσουν άμεσα εξ ολοκλήρου σε συνθήκες σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης».
 
Το ΥΠΠΑΝ, σύμφωνα με την Συνομοσπονδία «θα πρέπει να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις σε σχέση με την Αξιολόγηση του Μαθητή αφού έχει κριθεί αναγκαία η συνέχιση της εκπαίδευσης των μαθητών της Α΄ και Β΄ Λυκείου στις δυο επαρχίες με εξ αποστάσεως διδασκαλία. Είτε θα πρέπει να γίνει αναστολή της εφαρμογής της νομοθεσίας των τετραμήνων είτε οι μαθητές των δύο Επαρχιών θα πρέπει να εξεταστούν σε διαφορετικό εξεταστικό δοκίμιο στη βάση των όσων θα έχουν διδαχθεί».
 
«Δε θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση θυματοποίηση ενός μεγάλου ποσοστού των τελειόφοιτων. Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (επιδημιολογική ομάδα, Υπ. Υγείας, ΥΠΠΑΝ) να προβούν άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις για άρση της αδικίας και της ανισότητας αυτής με την συνέχιση της φοίτησης των τελειόφοιτων στις σχολικές τους μονάδες και διδασκαλία με φυσική παρουσία», αναφέρεται τέλος.

Για μαθητές δύο ταχυτήτων διαμαρτύρονται οι γονείς, λέει ο Δήμαρχος Π. Χρυσοχούς

Ο Δήμος Πόλης Χρυσοχούς θα εφαρμόσει πιστά και κατά απόλυτο τρόπο τα μέτρα που έχει η κυβέρνηση εξαγγείλει, ανέφερε ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς Γιώτης Παπαχριστοφή, προσθέτοντας πως η Τοπική Αρχή, όπου χρειαστεί, θα στηρίξει τους δημότες που χρειάζονται βοήθεια σε αυτή τη δύσκολη περίοδο του lockdown.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς ανέφερε πως μετά τα αυξημένα κρούσματα COVID- 19 που είχαν εντοπιστεί στην περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς, η Τοπική Αρχή λαμβάνει επιπρόσθετα μέτρα με σειρά απολυμάνσεων στους δημόσιους χώρους υγιεινής. Πρόσθεσε πως οι δημότες της Πόλης Χρυσοχούς έχουν ευαισθητοποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό εφαρμόζοντας τα μέτρα και τηρώντας τους υγειονομικούς κανόνες, σημειώνοντας πως στην περιοχή του είναι ελάχιστα τα κρούσματα που υπάρχουν αυτή την στιγμή.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Παπαχριστοφή ανέφερε πως η Τοπική Αρχή θα στηρίξει τους ηλικιωμένους αλλά και οποιαδήποτε άτομα που είναι μόνα τους και έχουν πρόβλημα με τις μετακινήσεις τους . Έστειλε επίσης το μήνυμα στους δημότες της Πόλης Χρυσοχούς να τηρούν και να εφαρμόζουν κατά γράμμα τα μέτρα και ευλαβικά, για να μπορέσει το συντομότερο δυνατό να λυθεί το πρόβλημα της πανδημίας και να επανέλθουν στην ομαλότητα. Επεσήμανε πως αυτή την περίοδο στην Πόλη Χρυσοχούς δεν υπάρχουν επισκέπτες και τα περισσότερα κέντρα αναψυχής ήταν ήδη κλειστά πριν την επιβολή των μέτρων.

Ακολούθως αναφέρθηκε στα παράπονα που έχουν εκφράσει γονείς μαθητών του Λυκείου Πόλης Χρυσοχούς για το κλείσιμο του Λυκείου με βάση τα νέα μέτρα. Όπως ανέφερε, οι γονείς διαμαρτύρονται για το κλείσιμο του Λυκείου, αφού τα κρούσματα στο διαμέρισμα Πόλης Χρυσοχούς έχουν περιοριστεί σημαντικά. Οι γονείς, είπε ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς, ανησυχούν για το γεγονός ότι τα παιδιά τους στις Παγκύπριες εξετάσεις θα έχουν να ανταγωνιστούν με παιδιά που κάνουν μάθημα στις τάξεις τους, ενώ αυτοί θα πρέπει να κάνουν τα μαθήματα τους διαδικτυακά.

Τοποθετήσεις Δημάρχων:

Ο Δήμος Πάφου θα εφαρμόσει πιστά τα εξαγγελθέντα μέτρα, δηλώνει ο Φ. Φαίδωνος

Ο Δήμος Πάφου θα εφαρμόσει πιστά και κατά απόλυτο τρόπο τα μέτρα που έχει η κυβέρνηση εξαγγείλει, ανέφερε ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, προσθέτοντας πως η Τοπική Αρχή όπου χρειαστεί θα κάνει τις παρεμβάσεις της θα στηρίξει και θα βοηθήσει τους δημότες της.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Φαίδωνος ανέφερε πως ούτε πανικός, ούτε ακρότητες αλλά ούτε και εφησυχασμός χρειάζεται, αλλά πιστή εφαρμογή των μέτρων, καθώς και ο κάθε πολίτης να αντιληφθεί ότι όλα αυτά τα μέτρα λαμβλάνονται για να περιορίσει τις κοινωνικές του επαφές.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πάφου, δεν έχει νόημα να λαμβάνονται όλα αυτά τα μέτρα και να ξεκινήσουν να συναθροίζονται μετά τις 20:00 το βράδυ δέκα- δέκα σε σπίτια οι πολίτες, αλλά ούτε νόημα συνέχισε έχει να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα και τις πρωινές ώρες όταν κάποιοι μπορούν να κινούνται στα super market σε κάποιες επιχειρήσεις να συνωστίζονται δέκα δέκα, γιατί τότε σημείωσε, τα μέτρα θα τα αχρηστεύσουν οι ίδιοι οι πολίτες αν συμπεριφερθούν με αυτόν τον τρόπο.

Πρόσθεσε πως τα μέτρα δεν έχουν κανένα άλλον λόγο και ρόλο από το περιορίσουν τις επαφές του κάθε πολίτη, προσθέτοντας πως ακόμη και χωρίς την επιβολή μέτρων ο κάθε πολίτης έπρεπε να κρατά αποστάσεις. Έστειλε επίσης το μήνυμα ότι θα πρέπει να εφαρμόσουμε τα μέτρα αλλά να πάμε και ένα βήμα παραπέρα να ελαχιστοποιήσουμε δηλαδή, όπως εξήγησε και τις προσωπικές επαφές που έχει ο καθένας, τις απολύτως απαραίτητες τηρώντας την απόσταση και τη μάσκα. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Φαίδωνος σημείωσε πως δεν είναι επί του παρόντος ώρα να συζητούμε τα δικαιολογημένα και τα αδικαιολόγητα αλλά και η τήρηση των μέτρων, κατέληξε.

Τα μέτρα η μόνη επιλογή για αναχαίτιση πανδημίας, λέει ο Δήμαρχος Λεμεσού

Όσο σκληρά και επώδυνα κι αν είναι, τα περιοριστικά  μέτρα που ανακοινώθηκαν για τις Επαρχίες Λεμεσού – Πάφου, ήταν η μόνη επιλογή, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαϊδης. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες βράδυ θα τεθούν απόψε εκτάκτως, προς συζήτηση, στη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου, είπε ο κ.Νικολαϊδης, προσθέτοντας πως η επιβολή τους ήταν αναγκαία  για  την αναχαίτιση της πανδημίας, τη διαφύλαξη της υγείας όλων και τη γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας,
 
Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι «ασφαλώς θα επηρεαστεί οικονομικά η Επαρχία μας και αναμένουμε μέτρα στήριξης εργαζομένων και τοπικών επιχειρήσεων ανάλογα με τα περιοριστικά μέτρα». Παράλληλα με τα μέτρα της κυβέρνησης, συνέχισε ο Νίκος Νικολαΐδης, ο Δήμος Λεμεσού θέτει σε επαναδραστηριοποίηση  το Κέντρο Έκτακτης Ανάγκης, που συστάθηκε με το πρώτο κύμα της πανδημίας και το οποίο προσέφερε καθοδήγηση και υποστήριξη σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, για εξασφάλιση ειδών πρώτης ανάγκης και για αντιμετώπιση άλλων πρακτικών δυσκολιών. Συγκεκριμένες πληροφορίες θα ανακοινωθούν αργότερα.

Ανησυχία για τους εργαζόμενους:

Ανησυχεί το ΕΒΕ Λεμεσού για οικονομικές επιπτώσεις από τα περιοριστικά μέτρα

Την έντονη ανησυχία του από τις οικονομικές επιπτώσεις σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους της Επαρχίας Λεμεσού εκφράζει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης και ζητά μέτρα στήριξης.
 
Σε ανακοίνωση του, αναφέρει πως «έχοντας λάβει γνώση του γενικού περιγράμματος των μέτρων που θα ισχύσουν από σήμερα για την επαρχία Λεμεσού, με σκοπό τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας, το ΕΒΕΛ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις που θα προκύψουν, οι οποίες αναμένεται να επηρεάσουν επιχειρήσεις και εργαζόμενους».
 
Το ΕΒΕΛ εκφράζει την ελπίδα ότι στις διευκρινιστικές ανακοινώσεις που θα ακολουθήσουν αργότερα σήμερα από τους αρμόδιους Υπουργούς, θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα που θα περιορίσουν την όποια ζημιά στις επιχειρήσεις, «πλείστες από τις οποίες έχουν ήδη πληρώσει ακριβό τίμημα από την έναρξη της πανδημίας».

Ανησυχία ξενοδόχων Πάφου για την τροφοδοσία των ξενοδοχείων τους μετά το lockdown της Πάφου

Την ανησυχία του εκφράζει ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Πάφου σε σχέση με την τροφοδοσία των ξενοδοχειακών καταλυμάτων που θα παραμείνουν ανοικτά στην Επαρχία, μετά και την ανακοίνωση νέας δέσμης επιπρόσθετων μέτρων στην Επαρχία Πάφου, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου, Θάνο Μιχαηλίδη.  

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Μιχαηλίδης εξέφρασε την ανησυχία του μετά και τα επιπρόσθετα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για το θέμα της τροφοδοσίας των ξενοδοχείων που θα παραμείνουν ανοικτά. Ερωτηματικά έθεσε επίσης και για το κατά πόσο θα παραμείνει σε ισχύ το πρόγραμμα στήριξης εγχώριου τουρισμού, δηλαδή κατά πόσο πελάτες που έχουν κάνει κρατήσεις σε ξενοδοχειακά καταλύματα της Πάφου τον Νοέμβριο, θα μπορούν ή όχι να επισκεφτούν την Πάφο. 

Επίσης θα πρέπει να διευκρινιστεί, όπως είπε, κατά πόσο θα μπορούν στελέχη που εργάζονται σε ξενοδοχεία και διαμένουν εκτός Επαρχίας Πάφου και Λεμεσού να επισκέπτονται τις ξενοδοχειακές μονάδες. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως την χειμερινή περίοδο δέκα ξενοδοχεία αναμένεται να μείνουν ανοικτά στην Επαρχία Πάφου από τα τέλη Νοεμβρίου και μετά.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου ανέφερε πως από τα 110 εγκεκριμένα τουριστικά ξενοδοχειακά καταλύματα που διαθέτει η Επαρχία Πάφου, μόνο 10 θα παραμείνουν σε λειτουργία, εκ των οποίων τα τρία είναι τεσσάρων αστέρων, δύο τριών αστέρων και τα υπόλοιπα είναι Hotel Apartments και Boutique Hotels.

Επιπρόσθετα ο κ. Μιχαηλίδης χαρακτήρισε πολύ δύσκολη την κατάσταση, σημειώνοντας πως αυτό διαφαίνεται από τον αριθμό των ξενοδοχείων που θα μείνουν ανοικτά. Είναι, είπε, η εξέλιξη μιας πολύ κακής καλοκαιρινής σεζόν και η συνέχιση μιας πολύ κακής χειμερινής σεζόν. Είπε τέλος πως ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Πάφου αναμένει τους μήνες Ιανουάριο - Φεβρουάριο, ώστε να διαφανεί πως θα εξελιχθεί η αγορά για το καλοκαίρι του 2021, διότι σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, η φετινή σεζόν είναι χαμένη.

Εκκληση στην κυβέρνηση για βοήθεια ώστε να επιβιώσουν, απευθύνουν οι καταστηματάρχες Παραλιμνίου

Εκκληση προς την κυβέρνηση για βοήθεια απευθύνουν οι καταστηματάρχες Παραλιμνίου προκειμένου να επιβιώσουν αφού λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, πολλές επιχειρήσεις έχουν κλείσει.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο απερχόμενος Πρόεδρος του Σωματείου Καταστηματαρχών Παραλιμνίου Μάρκος Πάσιης, «το 75% της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου ασχολείται με την τουριστική βιομηχανία ωστόσο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι καταστηματάρχες έχουν κλείσει στη χειρότερη γι’ αυτούς περίοδο. Συγκεκριμένα τον Μάρτιο οι καταστηματάρχες είχαν εισάγει τα εμπορεύματα που θα πουλούσαν το Πάσχα, τα οποία έμειναν αδιάθετα, αφού έγινε το lockdown".

Πρόσθεσε πως «όταν οι καταστηματάρχες άνοιξαν τον Μάιο αναγκάστηκαν να πουλήσουν όσο-όσο τα εμπορεύματα που εισήχθησαν για το Πάσχα και την Ανοιξη. Ταυτόχρονα αρκετοί καταστηματάρχες χρειάστηκε να δανειστούν ώστε να αγοράσουν και να εισάγουν τα καλοκαιρινά εμπορεύματα, τα οποία επίσης έμειναν αδιάθετα αφού οι πωλήσεις ήταν πολύ χαμηλές», είπε και σημείωσε πως «με τα σημερινά νέα δεδομένα η κατάσταση είναι τραγική».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Πάσιης είπε πως «έχουμε αποταθεί στον Δήμο Παραλιμνίου για μείωση των φορολογιών ώστε να μπορέσουν οι καταστηματάρχες να επιβιώσουν, ωστόσο η ανταπόκριση δεν ήταν ικανοποιητική. Συγκεκριμένα, από τα 180 ευρώ ο Δήμος χάρισε στους καταστηματάρχες μόνο τα 25».

Σημείωσε επίσης πως «υπάρχουν άτομα τα οποία από τον περασμένο Οκτώβριο όταν έκλεισε η περσινή καλοκαιρινή σεζόν δεν έχουν ακόμα εργαστεί, και ζουν από το ανεργιακό και άλλα επιδόματα. Απευθύνουμε έκκληση στην κυβέρνηση να έρθει αρωγός στους καταστηματάρχες της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, η οποία θα έπρεπε να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Ο κ. Πάσιης χαρακτήρισε, εξάλλου, «ταφόπλακα για τους καταστηματάρχες της περιοχής το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας. Εχει διαπιστωθεί από την ημέρα που άνοιξε το οδόφραγμα ότι αρκετοί τουριστικοί πράκτορες με λεωφορεία μετέφεραν τουρίστες από τα ξενοδοχεία όπου διέμεναν σε Αγία Νάπα και Πρωταρά, για μονοήμερες εκδρομές στα κατεχόμενα, με αποτέλεσμα αρκετές επιχειρήσεις να χάσουν πελατεία».

Οι καταστηματάρχες, συνέχισε «ζητούν στήριξη τόσο από τους βουλευτές της επαρχίας Αμμοχώστου όσο και από την κυβέρνηση προκειμένου να επιβιώσουν. Ταυτόχρονα υποβλήθηκε εισήγηση σε συνεργασία με την ΠΟΒΕΚ για επιμερισμό των ενοικίων, δηλαδή το ένα τρίτο να πληρώνεται από τον καταστηματάρχη, το ένα τρίτο από το κράτος και το ένα τρίτο από τον ιδιοκτήτη».

Εξήγησε πως «από τη στιγμή που τα καταστήματα στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου κλείνουν το ένα μετά το άλλο, οι καταστηματάρχες ζητούν από την κυβέρνηση επιχορήγηση του ενοικίου κατά το ένα τρίτο, κάτι που θεωρείται απολύτως δικαιολογημένο. Το κράτος πρέπει να έρθει αρωγός και για τους καταστηματάρχες, όπως κάνει και με τις άλλες επιχειρήσεις, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού».

Σε απόγνωση δηλώνουν ότι είναι οι Σχολές Χορού και χορευτές της Πάφου, περιμένουν κρατική στήριξη

 

Σε απόγνωση βρίσκονται οι Σχολές χορού αλλά και οι χορευτές που εργάζονται στην Πάφο, μετά την νέα ανακοίνωση των μέτρων, σύμφωνα με την Λίνα Κωνσταντινίδου χορογράφο και χοροδιδάσκαλο, πρόεδρο του Dance Culture Pafos του Σωματείου που αντιπροσωπεύει όλες τις Σχολές χορού και χορευτών που ζουν και εργάζονται στην πόλη της Πάφου.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η κ. Κωνσταντινίδου ανέφερε πως πρακτικά είχαν αναστείλει τις εργασίες τους ως Σχολές Χορού από τον Μάρτη, τουλάχιστον οι περισσότερες, σημειώνοντας πως κάποιες επαναλειτούργησαν το Σεπτέμβριο με τον μισό μήνα του Οκτωβρίου.

Τώρα συνέχισε, απαιτούμε στήριξη από το Κράτος, προσθέτοντας πως “οι σχολές χορού είναι μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ενοίκια, έξοδα και δόσεις δανείων και οι οποίες δεν μπορούν μόνες τους να στηρίξουν τους υπαλλήλους τους". Όπως εξήγησε, υπάρχουν πολλά έξοδα που τρέχουν και αυτή την στιγμή, και το μόνο που τους απομένει, συμπλήρωσε, είναι μια γενναιόδωρη στήριξη από το Κράτος για να μπορέσουν αυτές οι σχολές, "αυτές οι εστίες πολιτισμού και τέχνης να συνεχίσουν να εργάζονται όταν και εφόσον τους δώσουν το δικαίωμα να ανοίξουν".

Χαρακτήρισε δε, "τραγικό συμβάν" το άνοιγμα και το κλείσιμο των Σχολών τους όχι μόνο για τους ιδιοκτήτες των Σχολών Χορού, αλλά και για τα ίδια τα παιδιά, αφού, όπως εξήγησε, υπάρχουν παιδιά που έχουν αφιερώσει όλο το προσωπικό τους χρόνο για να σπουδάσουν χορό.

Δυστυχώς παρατήρησε, αυτή την στιγμή στερούνται την εκπαίδευση και την μάθηση . Εμείς συνέχισε, ως δασκάλες χορού και επαγγελματίες δεν ασχολούμαστε απλώς με μια δραστηριότητα απογευματινή, αλλά παράγουμε πολιτισμό, παιδεία και εκπαίδευση. Περιμέναμε μέσα σε αυτά τα επαγγελματικά αθλήματα ή ομάδες που περιλαμβάνονται για τον αθλητισμό τουλάχιστον είπε η κ. Κωνσταντινίδου, να είχαν μια εξαίρεση για τα κορίτσια των 16 και 17 χρονών που έχουν αφιερώσει τόσα χρόνια και τόσο κόπο λαμβάνοντας υποτροφίες σε όπερες και συμμετοχές σε Παγκύπριους και Πανελλήνιους διαγωνισμούς χορού λαμβάνοντας βραβεία και μετάλλια.

Δυστυχώς είναι και πάλι παραγκωνισμένα από την ίδια τους την πατρίδα, κατέληξε.

Θυματοποιείται για άλλη μια φορά ο αθλητισμός, λέει για τα νέα περιοριστικά μέτρα ο ΠΑΣΠ

Με τα μέτρα που εξήγγειλε το βράδυ της Τετάρτης (11/11) η Κυπριακή Κυβέρνηση, διαμέσου του Υπουργού Υγείας, για την επαρχία Λεμεσού και Πάφου, χωρίς καν να έχει ακόμη δημιουργηθεί το σχετικό διάταγμα, δυστυχώς γι΄ άλλη μια φορά θυματοποιείται ο Αθλητισμός και τίθενται σε κίνδυνο οι αθλητές, σε θέματα επαγγελματικά και υγείας, αναφέρει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών (ΠΑΣΠ).

«Τη στιγμή που ο χώρος του Αθλητισμού δεν αποτελεί σοβαρή εστία αναμετάδοσης του ιού, ο Αθλητισμός δέχεται δυσανάλογο βάρος από τα διάφορα μέτρα που εξαγγέλλονται» αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο ΠΑΣΠ.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, μετά την εξαγγελία της 11ης Νοεμβρίου, δυστυχώς επικρατούν σοβαρές ασάφειες και ξεκάθαρα δημιουργούνται προβλήματα από τα μέτρα, όπως για παράδειγμα, τι συμβαίνει με τους εργαζόμενους ποδοσφαιριστές (ισχύει και για αθλητές/τριες και άλλων αθλημάτων) που παίζουν σε ομάδες των δύο επαρχιών αλλά διαμένουν σε άλλη επαρχία, ή αντιστρόφως.

Ο ΠΑΣΠ ζητεί να επιτραπεί στις ομάδες της Λεμεσού και της Πάφου να προπονούνται κάτω από αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων υγείας, να γίνονται εβδομαδιαία τεστ σε όλες τις ομάδες, να βελτιωθούν/διορθωθούν άμεσα τα αποδυτήρια όπου αυτό απαιτείται και για όσους χώρους δεν δύναται να πληρούνται τα πρωτόκολλα, να κλείνουν άμεσα, με απαγόρευση χρήσης και να συνεχίσουν να προπονούνται οι ποδοσφαιριστές στο ενδεχόμενο αναβολής όλων των αγώνων των μικρών κατηγοριών μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, έτσι ώστε να μην κινδυνεύει περαιτέρω η υγεία τους στο ενδεχόμενο αποχής και ενός ξαφνικού βαρυφορτωμένου προγράμματος με την επάνοδο στην αγωνιστική δράση.

Τέλος, αναφέρει πως προγραμματίζεται έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΠΑΣΠ σήμερα, Πέμπτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X