ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: «Μεγάλο ποσοστό που ασθενεί με κορωνοϊό δεν παρουσιάζει συμπτώματα»

«Πονοκέφαλος» για τις υγειονομικές υπηρεσίες οι ασυμπτωματικοί - Οι ενέργειες για εντοπισμό τους

Ως «πονοκέφαλο» για τις υγειονομικές υπηρεσίες χαρακτήρισε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου τους  ασυμπτωματικούς οι οποίοι ουσιαστικά νοσούν με κορωνοϊό, ωστόσο δεν εμφανίζουν συμπτώματα.

Για τα ασυμπτωματικά άτομα, που σήμερα οι επιδημιολόγοι έκαναν λόγο για «φοβερά μεγάλο κίνδυνο» και αν υπάρχουν σκέψεις για περιορισμό αυτού του κινδύνου με ακόμη περισσότερες δειγματοληψίες, ο αρμόδιος Υπουργός ανέφερε ότι «είναι ένας πονοκέφαλος για τις υγειονομικές υπηρεσίες, διότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό που ασθενεί με κορωνοϊό δεν παρουσιάζει συμπτώματα».

«Το δείγμα μέχρι στιγμής έχει δείξει ότι γύρω στο 13% είναι ασυμπτωματικοί. Σε μια προσπάθεια να εντοπίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες. που είναι πιθανώς ασυμπτωματικοί, όπως έχει αναφέρει και ο ΠτΔ σήμερα το πρωί με απόφαση του Υπουργικού, προβαίνουμε σε δύο ενέργειες η μία αφορά τη διενέργεια μιας επιδημιολογικής μελέτης με ένα τυχαίο δείγμα 800 άτομα ανά το παγκύπριο. Αυτό θα δώσει χρήσιμα εργαλεία στην επιδημιολογική μονάδα αξιολόγησης του ποσοστού του πληθυσμού, που έχει νοσήσει και αυτοί είναι οι ασυμπτωματικοί», είπε.

Εξάλλου, πρόσθεσε ότι «με τη δυνατότητα πλέον διενέργειας περισσότερων εργαστηριακών εξετάσεων που μέχρι στιγμής έχουν γίνει γύρω στις 14 χιλιάδες και σε αναλογία πληθυσμού η Κύπρος είναι η 2ή ή 3η χώρα σε αριθμό τεστ ανά το παγκόσμιο, έχουμε αποφασίσει όπως διεξαχθούν 20 χιλιάδες εργαστηριακές εξετάσεις τις επόμενες 20 μέρες σε άτομα από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που δικαιούνται να εργάζονται με βάση το διάταγμα και είναι αυτοί που έχουν και το μεγαλύτερο κίνδυνο να εκτεθούν στον ιό».

Καταληκτικά ανέφερε ότι «με αυτή την επιπλέον ενέργεια θα δοθεί η ευκαιρία να εντοπίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια πιθανά ασυμπτωματικά πρόσωπα στην κοινότητα και αυτά είναι επιπλέον της διενέργειας εξετάσεων που θα εξακολουθεί να γίνεται μέσω της ιχνηλάτησης, που είναι στοχευμένη και αυτή αποδίδει τα πολύ καλά αποτελέσματα που έχουμε μέχρι αυτή τη στιγμή».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X