ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Εκτάκτως στο Υπουργικό το άνοιγμα των σχολείων

Στο τραπέζι βρίσκονται διάφορα σενάρια για Γυμνάσια και Δημοτικά, την ώρα που οι οργανωμένοι γονείς ζητούν την άμεση επαναλειτουργία τους

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η παρατεταμένη αναστολή της φοίτησης με φυσική παρουσία, των μαθητών των Γυμνασίων παγκύπρια, καθώς και των μαθητών των Δημοτικών σχολείων στην πόλη και επαρχία Λεμεσού. Οι οργανωμένοι γονείς της Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης προειδοποιούν ότι θα εξετάσουν μέτρα ακόμα πιο δυναμικών αντιδράσεων, αν τα σχολεία δεν υποδεχθούν ξανά τους μαθητές μέχρι την 2α Απριλίου το πολύ, αν και το αίτημά τους είναι η επιστροφή των παιδιών στις σχολικές αίθουσες ακόμα και νωρίτερα. Το θέμα αναμένεται ότι θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων του Υπουργικού Συμβουλίου το πρωί της Τρίτης, καθώς το βράδυ της Δευτέρας τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής συνέρχονται εκτάκτως για να συζητήσουν και να μεταφέρουν στον Υπουργό Υγείας τις απόψεις τους.

Διαμαρτύρονται οι γονείς

Κλειστά παραμένουν τα Γυμνάσια παγκύπρια και τα Δημοτικά σχολεία της πόλης και επαρχίας Λεμεσού, με την καθυστέρηση της επαναλειτουργίας τους να προκαλεί την έντονη αντίδραση των γονέων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα. Οι γονείς της Μέσης Εκπαίδευσης, εδώ και αρκετές μέρες, ζητούν επιτακτικά την λήψη μιας απόφασης τέτοιας η οποία να επιτρέπει στα παιδιά τους να επιστρέψουν στα σχολεία μέχρι, το αργότερο, τις 2 Απριλίου. Ωστόσο, παραμένει το αίτημά τους για επιστροφή των μαθητών των Γυμνασίων στα θρανία ακόμα και νωρίτερα.

Των γονέων της Μέσης συμπαρίστανται αυτοί της Δημοτικής Εκπαίδευσης, καθώς νιώθουν έντονα την πίεση, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι πόρτες των Δημοτικών σχολείων της Λεμεσού παραμένουν κλειστές για τα παιδιά τους. Όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευση, Σωτήρης Χριστοφή, γονείς αποτείνονται στον ίδιο για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους, καθώς δέχονται απειλές από τις εργασίες τους, εξαιτίας του ότι πρέπει να απέχουν, για να φροντίζουν τα παιδιά τους στο σπίτι. Σε άλλη περίπτωση, ανέφερε, γονιός δέχθηκε καταγγελία από γείτονα, καθώς, μη έχοντας άλλη επιλογή, άφησε μόνο στο σπίτι το παιδί του, προκειμένου να εργαστεί.

Παράλληλα, το γεγονός ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν είναι το ίδιο αποτελεσματική με την εκπαίδευση με φυσική παρουσία, αυξάνει την πίεση στους γονείς οι οποίοι ανησυχούν για την μόρφωση και την αξιολόγηση των παιδιών τους. Παράλληλα, διαπιστώνουν και μια παραδοξότητα όσον αφορά στα ισχύοντα μέτρα, καθώς στην Λεμεσό, ενώ τα σχολεία δεν είναι ανοικτά, πολλοί έφηβοι συναθροίζονται σε άλλους χώρους και, ειδικότερα, όπως μας αναφέρθηκε, στις καφετέριες, οι οποίες επαναλειτουργούν, πλέον.

Έκτακτη σύσκεψη επιστημόνων

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής θα παρακαθίσουν εκτάκτως σε σύσκεψη, μέσω τηλεδιάσκεψης, εν όψει του Υπουργικού Συμβουλίου της Τρίτης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο Υπουργός Υγείας ζήτησε από τους επιστήμονες να εξετάσουν το θέμα των σχολείων και να του μεταφέρουν τις απόψεις τους, οι οποίες αναμένεται ότι θα τεθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου. Ωστόσο, εκτιμάται ότι δεν θα ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση την Τρίτη σε σχέση με τα σχολεία, αλλά οι οποιεσδήποτε αποφάσεις θα κλειδώσουν τις επόμενες μέρες και θα αφορούν το διάστημα από τις 2 Απριλίου και εντεύθεν.

ΠΗΓΗ: kathimerini.com.cy / Του Γιάννου Λύτρα

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X