ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος - Αυστηρότερες ποινές για «πελάτες» ερωτικών υπηρεσιών

Οι Βουλευτές συζήτησαν για την εμπορία προσώπων

Μια πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ η οποία εισάγει πιο αυστηρές πρόνοιες στην νομοθεσία για όσους λαμβάνουν υπηρεσίες από θύματα εμπορίας προσώπων, συζήτησε σε συνεδρία της Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής.

Σε δηλώσεις της μετά από τη συνεδρία, η Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαριέλλα Αριστείδου ανέφερε ότι «εξετάστηκε και αξιολογήθηκε η πρόταση που θα ποινικοποιεί τη ζήτηση, τη λήψη και χρήση υπηρεσιών από θύματα εμπορίας προσώπων».

Πρόθεση της πρότασης νόμου, είπε, είναι να τροποποιήσει την υφιστάμενη νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2014.

Η κ. Αριστείδου πρόσθεσε ότι «μετά την τελευταία συνάντηση, που είχαμε με την Ευρωπαία Συντονίστρια Δράσης Κατά της Εμπορίας Προσώπων Μύρια Βασιλειάδου υπήρξε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα».

«Μέσα από τη συζήτηση διαφάνηκε ομογνωμία ως προς το θέμα του περιορισμού της καταπολέμησης της ζήτησης», είπε. «Το Υπουργείο Δικαιοσύνης συμφωνεί και προχωρεί ένα βήμα παραπέρα, να ποινικοποιήσει για όλες τις μορφές της εμπορίας προσώπων, τόσο σεξουαλικής, όσο εργασιακής κ. ά», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ανέφερε, «αναμένουμε την τροποποίηση ολόκληρου του νομοθετικού πλαισίου, όπως έχει δηλώσει το Υπουργείο Εσωτερικών».

Πρόσθεσε ότι το θέμα θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρία της Επιτροπής.


Αυτοκίνητα για όλα τα γούστα δημοπρατεί η Τράπεζα Κύπρου (Λίστα)


Από την πλευρά της η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι «σήμερα στην Κύπρο με βάση ευρωπαϊκή οδηγία ισχύει νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία είναι ποινικό αδίκημα η χρησιμοποίηση και η ζήτηση υπηρεσιών θυμάτων εμπορίας είτε αυτό πρόκειται για σεξουαλικές υπηρεσίες ή οποιουδήποτε είδους εργασία».

Όπως έχει σήμερα η νομοθεσία, είπε, προβλέπεται ότι ένοχος ποινικού αδικήματος οποιοσδήποτε χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους υπηρεσίες, νοουμένου ότι «εύλογα μπορεί να υποθέσει ότι οι υπηρεσίες προέρχονται από θύμα εμπορικής εκμετάλλευσης».

Σύμφωνα με την ίδια, «ο όρος ‘εύλογα μπορεί να υποθέσει’ είναι τόσο ευρύς, είναι τόσο χαλαρός, που μέχρι σήμερα δεν είχαμε στην Κύπρο καμία καταδίκη γι αυτούς τους εγκληματίες. Καμία. Μηδέν».

Γι αυτό, εξήγησε, από τον Ιούνιο του 2016 το ΔΗΚΟ κατέθεσε πρόταση νόμου με την οποία «ποινικοποιούμε τη χρήση, τη ζήτηση, ή την είσπραξη από οποιεσδήποτε δραστηριότητες εργασίας από οποιοδήποτε θύμα αντικείμενο σεξουαλικής εκμετάλλευσης».

«Περιορίζουμε και κάνουμε πιο αυστηρό το πλαίσιο που αφορά τους χρήστες», είπε

Η κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε επίσης ότι «εισηγούμαστε την αύξηση των ποινών σε πολύ μεγαλύτερες τόσο σε διάρκεια φυλάκισης όσο και σε χρηματικά πρόστιμα».


Τα ναρκωτικά στα σχολεία σε αριθμούς - Ποιες είναι οι ομάδες «υψηλού κινδύνου»


Σημείωσε ότι σε περιπτώσεις που θύμα εμπορίας είναι παιδί, εισήγηση του ΔΗΚΟ είναι να υπάρχει η δυνατότητα να επιβληθεί η μέγιστη ποινή της δια βίου φυλάκισης.

«Εισηγούμαστε επίσης όπως η άγνοια να μην είναι υπεράσπιση», είπε. Διευκρίνισε ότι αυτό αφορά τους ανήλικους, «να μην μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι ‘δεν γνώριζε’».

Σύμφωνα με την κ. Ερωτοκρίτου, ήταν θετική η ανταπόκριση στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ήταν σύμφωνη η γνώμη τόσο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, της Αστυνομίας και Υπουργείου Εσωτερικών όσον αφορά τους σκοπούς της παρούσας πρότασης νόμου.

Ελπίζουμε, πρόσθεσε, ότι «πολύ σύντομα αυτή η πρόταση νόμου, η οποία έχει συζητηθεί πάρα πολύ και νομίζω έχει εξαντληθεί πλέον η διαβούλευση, η συζήτηση και η ανταλλαγή απόψεων να οδηγηθεί στην ολομέλεια έτσι ώστε όλα τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν κατά πόσο επιθυμούμε να τροποποιήσουμε τον υφιστάμενο νόμο, η εφαρμογή του οποίου έχει καταλήξει σε μηδέν καταδίκες».

Από την πλευρά της η Βουλευτής ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις Σκεύη Κούτρα Κουκουμά εξέφρασε τη συμφωνία του κόμματος της για την πρόταση νόμου «γιατί δυστυχώς πρέπει να παραδεχθούμε – και το έχει παραδεχθεί και η Αστυνομία - ότι δεν έχει γίνει καμιά καταγγελία σε σχέση με τα θέματα που αφορούν την ποινικοποίηση της αγοράς υπηρεσιών από θύματα».

Το γεγονός ότι η ίδια η Αστυνομία δεν μπόρεσε να καταγγείλει μια περίπτωση, τα αποδεικνύει όλα, είπε.

Σε ερώτηση για το τι γίνεται με τους υπεύθυνους για την εμπορία προσώπων ανέφερε ότι από «την περασμένη Παρασκευή έχουμε πάρει στα χέρια μας μια έκθεση των υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας για τα προβλήματα στην εφαρμογή της νομοθεσίας».

«Είναι καταπέλτης, μπορώ να πω, αυτή η έκθεση σε σχέση με όλες τις διαδικασίες, γι αυτό και σήμερα έχουμε εγγράψει σχετικό θέμα για ενημέρωση», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι λόγω της αναφοράς σε ονόματα στην έκθεση το ΑΚΕΛ έχει συναινέσει όταν συζητηθεί το θέμα η συνεδρία να είναι κλειστή.

Η κ. Κουκουμά έκανε επίσης λόγο για «την αναγκαιότητα ποινικοποίησης γενικότερα της αγοράς σεξουαλικών υπηρεσιών». Προς αυτό, πρόσθεσε, έχουμε ζητήσει από τις υπηρεσίες της Βουλής να ετοιμάσει μια μελέτη με το τι υπάρχει σε χώρες της ΕΕ. «Γνωρίζουμε ότι σε κάποιες χώρες ισχύει εδώ και αρκετά χρόνια και θα ήταν σημαντικό να γνωρίζουμε αν τελικά συνέβαλε στην αποτροπή ή στη μείωση των περιπτώσεων εμπορίας προσώπων για σεξουαλικές υπηρεσίες». Συμπλήρωσε ότι αναμένεται ότι η μελέτη θα είναι έτοιμη σύντομα.

Εξάλλου, σε αναφορά της στο ζήτημα που έχει προκύψει με τις εισφορές που γίνονται εις μνήμη αποβιωσάντων η κ. Κουκουμά ανέφερε ότι με επιστολή της η Ιερά Σύνοδος μας έχει ενημερώσει ότι έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα που παρουσιάζονταν κατά καιρούς σε περιπτώσεις κηδειών για τις εισφορές στη μνήμη του αποβιώσαντος.

«Για εμάς σίγουρα δεν έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα», είπε, προσθέτοντας ότι συνεχίζουν να υπάρχουν αναφορές για προβλήματα.

Θεωρούμε ότι θα πρέπει να γίνει τροποποίηση της νομοθεσίας, ανέφερε. Εξήγησε ότι υπάρχουν δύο προτάσεις νόμου μία του ΑΚΕΛ και μία του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών και ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να οδηγηθεί το θέμα στην Ολομέλεια με κοινή πρόταση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X