ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: 35 νέα κρούσματα - Πού εντοπίστηκαν

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας

Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας σχετικά με νέα περιστατικά της νόσου COVID-19

Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε σήμερα η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης από συμβαλλόμενα εργαστήρια, από σύνολο 3,414 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν 35 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19.

Αναλυτικά, τα θετικά στον ιό άτομα προέκυψαν ως εξής:

Από 415 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκαν 14 κρούσματα.
Από 49 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου δομών μεταναστών, εντοπίστηκαν 2 κρούσματα.
Από 140 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, εντοπίστηκαν 2 κρούσματα.
Από 872 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκαν 15 κρούσματα.
Από 998 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.
Από 101 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου μαθητών, εκπαιδευτικών και προσωπικού σχολικών μονάδων, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.

Συγκεκριμένα:

14 x ιχνηλάτηση:

1.Ένα άτομο είναι επαφή του κρούσματος που ανακοινώθηκε από ιδιωτική πρωτοβουλία χθες και το οποίο είχε επαφή με συνάδελφό του χωρίς να δηλωθεί.
2. Ένα άτομο είναι επαφή από το οικογενειακό περιβάλλον του κρούσματος που ανακοινώθηκε από τους ελέγχους στα αεροδρόμια και είχε ταξιδέψει από το Μάντσεστερ στην Πάφο στις 30/9.
3. Ένα άτομο είναι επαφή της μαθήτριας σε Δημοτικό στην Επαρχία Αμμοχώστου που ανακοινώθηκε την 1/10. Και το σημερινό άτομο είναι μαθήτρια στο ίδιο σχολείο, ωστόσο βρισκόταν σε περιορισμό λόγω της επαφής της με το άλλο παιδί.
4. Ένα άτομο είναι επαφή των εργαζόμενων σε Ίδρυμα στην Επαρχία Λευκωσίας. Η αλυσίδα έχει 11 άτομα.
5. Τρία άτομα είναι επαφές κρούσματος που ανακοινώθηκε στις 7/10. Χθες ένα από τα κρούσματα που ανακοινώθηκε από ιδιωτική πρωτοβουλία λόγω συμπτωμάτων επίσης συνδέθηκε με το ίδιο κρούσμα. Τα 2 από τα σημερινά άτομα είναι επαφές από το οικογενειακό περιβάλλον του πρώτου κρούσματος. Σύνολο στο cluster έχουμε 5 άτομα.
6. Ένα άτομο είναι επαφή χθεσινού κρούσματος.
7. Δύο άτομα είναι επαφές από το οικογενειακό περιβάλλον της εργαζόμενης του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού που ανακοινώθηκε στις 8/10.
8. Ένα άτομο είναι φοιτήτρια του ΤΕΠΑΚ. Διερευνάται αν σχετίζεται με την άλλη φοιτήτρια που εντοπίστηκε στις 8/10.
9. Ένα άτομο είναι επαφή από τον εργασιακό χώρο κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν στις 5 και τις 9 Οκτωβρίου. Στις 7/10 είχαν ανακοινωθεί άλλα 3 άτομα από το οικογενειακό περιβάλλον του κρούσματος στις 5/10. Σύνολο το cluster έχει 6 άτομα.
10. Δύο άτομα είναι επαφές που ανακοινώθηκε χθες από ιδιωτική πρωτοβουλία με συμπτώματα από τις 7/10. Εργάζονται και οι 3 στον ίδιο χώρο.

15 x ιδιωτική πρωτοβουλία:
1. Τρία άτομα είναι ποδοσφαιριστές της Εθνικής Τσεχίας που βρίσκονταν στην Κύπρο για αγώνα με την Εθνική Κύπρου και θα αναχωρούσαν για να αγωνιστούν στο Ισραήλ. Έκαναν την εξέταση στο πλαίσιο ελέγχου που γίνεται στις αποστολές των ομάδων από την ΟΥΕΦΑ.
2. Ένα άτομο έχει ταξιδιωτικό ιστορικό στην Αγγλία και ανέφερε ότι είναι επαφή κρούσματος στο εξωτερικό.
3. Πέντε άτομα είναι από τον ίδιο εργασιακό χώρο και συνδέονται και ως επαφές με κρούσμα που ανακοινώθηκε χθες.
4. Ένα άτομο έκανε την εξέταση λόγω συμπτωμάτων (πυρετό).
5. Ένα άτομο ήρθε από Αγγλία στις 4/10 και ανέπτυξε συμπτώματα (βήχα, πυρετό, ανοσμία, μυαλγία) χθες.
6. Ένα άτομο είναι φοιτητής στο ΤΕΠΑΚ που είχε ανακοινωθεί από το ίδιο το Πανεπιστήμιο στις 8/10. Στο Υπουργείο δηλώθηκε σήμερα από το εργαστήρι.
7. Ένα άτομο έκανε την εξέταση λόγω συμπτωμάτων. Είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
8. Ένα άτομο είχε συμπτώματα (πυρετό) στις 8/10.
9. Ένα άτομο επέστρεψε από την Αγγλία στις 4/10 και από τις 5/10 έχει συμπτώματα (καταρροή).

2 x Μικροβιολογικά Εργαστήρια Γενικών Νοσοκομείων: Πρόκειται για άτομα που επισκέφθηκαν το Νοσοκομείο επειδή το παιδί τους είχε πρόβλημα υγείας. Τους έκαναν τεστ για να μπορούν να είναι με το παιδί τους που νοσηλεύεται. Το παιδί είναι αρνητικό.
1 x πτήση: Πρόκειται για άτομο που ήρθε από την Αθήνα στην Λάρνακα στις 9/10.
1 x πρόγραμμα ελέγχου σε σχολεία: Πρόκειται για μαθητή στη Λεμεσό, ο οποίος βρισκόταν σε καραντίνα διότι ήταν επαφή από εξωσχολική δραστηριότητα των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στην Επαρχία το προηγούμενο διάστημα. Στο τεστ που έκανε μέσω της ιχνηλάτησης ήταν αρνητικό.
2 x πρόγραμμα ελέγχου δομών μεταναστών: Πρόκειται για άτομα από τη Συρία που βρίσκονται στο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στο Πουρνάρα.
Από τα σημερινά αποτελέσματα και από εκείνα των τελευταίων ημερών, φαίνεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις δεν τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα τόσο σε επαγγελματικούς χώρους όσο και ατομικά. Επαναλαμβάνεται για ακόμα μια φορά η έκκληση για εφαρμογή των οδηγιών και των μέτρων σε όλους τους χώρους. Σε ατομικό επίπεδο, η μοναδική μας προστασία είναι η τήρηση του τρίπτυχου Χέρια – Μάσκες – Απόσταση!

Επιπλέον, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εργαστηριακές εξετάσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:

Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, ολοκληρώθηκαν 257 εργαστηριακές διαγνώσεις,
Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος εργαστηριακού ελέγχου που διενεργείται σε οίκους ευγηρίας και άλλες δομές, διεκπεραιώθηκαν 98 εργαστηριακές διαγνώσεις,
Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος εργαστηριακού ελέγχου που διενεργείται σε χωριά των Επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου, ολοκληρώθηκαν 245 εργαστηριακές εξετάσεις, και
Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο δειγματοληπτικού ελέγχου που διενεργεί η ΚΟΠ σε Σωματεία που συμμετέχουν στις διοργανώσεις της, διεκπεραιώθηκαν 239 εργαστηριακές διαγνώσεις.

Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 1,984.

Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται τρία άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2. Επιπλέον, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας παραμένουν διασωληνωμένοι δύο ασθενείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση