ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: 11 νεκροί σε εργατικά ατυχήματα σε τρεις μήνες

Σοβαρά ερωτηματικά σε σχέση με την επιτήρηση συμμόρφωσης στα μέτρα ασφάλειας και υγείας στην εργασία

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ενώ θέτει σοβαρά ερωτηματικά σε σχέση με την επιτήρηση συμμόρφωσης στα μέτρα ασφάλειας και υγείας στην εργασία ο φετινός δείκτης συχνότητας των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων. Την Τρίτη (9/9) σημειώθηκε ακόμη ένα τραγικό εργατικό θανατηφόρο ατύχημα με θύμα 60χρονο ο οποίος κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, εγκλωβίστηκε μεταξύ των δυο μερών υδραυλικού γερανού που χειριζόταν στο Αρμενοχώρι με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Από την αρχή του τρέχοντος έτους μέχρι σήμερα, έχουν χάσει τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα συνολικά 12 συνάνθρωποι μας. Όπως μας εξηγεί λειτουργός του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας η αύξηση σε ότι αφορά στη συχνότητα των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη είναι εμφανής εάν λάβουμε υπόψη ότι πέρυσι ο αριθμός είχε ανέλθει στα 13 με θύματα εργοδοτούμενους για ολόκληρο το 2019 και το 2018 στους εννέα.

Από τον φετινό Ιούνιο μέχρι την τρέχουσα περίοδο κι επειτα από την επανεκκίνηση της οικονομίας συνέβησαν τα πλείστα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα για το 2020. Το πρώτο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα για το 2020 σημειώθηκε τον Ιανουάριο, ενώ σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα δηλαδή από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του μεροκάματος 11 συνάνθρωποι μας. Αποκορύφωμα της συχνότητας ήταν τα δύο θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα που σημειώθηκαν την ίδια ημέρα (23/7) με διαφορά μερικών ωρών.

Σε ότι αφορά στις αιτίες αύξησης της συχνότητας, οι αρμόδιοι αναμένεται να καταλήξουν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα έπειτα από την ολοκλήρωση της διερεύνησης των ατυχημάτων.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, τα πλείστα εργατικά ατυχήματα οφείλονται σε πτώση από ύψος.

Τα στατιστικά στοιχεία

Σε ότι αφορά στον αριθμό των εργατικών ατυχημάτων, ο αριθμός για το 2019 ανήλθε στα 2.168. Συνολικά, 2156 εργατικά ατυχήματα σημειώθηκαν στην Κύπρο το 2018.

Τα περισσότερα ατυχήματα, ποσοστό μεγαλύτερο του 60%, οφείλονται στην απώλεια ελέγχου εργαλείου ή μέσου μεταφοράς και στην αστοχία μηχανήματος ή εξοπλισμού, καθώς επίσης και σε ολίσθηση ή παραπάτημα που οδηγεί σε πτώση, όπως π.χ. από κλιμακοστάσια, φορητές κλίμακες, ικριώματα, άκρα στέγης και ανοίγματα σε δάπεδα ή τοιχοποιία. Σημειώνεται σχετικά ότι περίπου το 25% του συνόλου των ατυχημάτων και το 50% των θανατηφόρων ατυχημάτων οφείλεται σε πτώσεις στο ίδιο επίπεδο ή από ύψος.

Επίσης, σύμφωνα με σχετική έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα για την περίοδο 2007 - 2017, ένα ποσοστό της τάξης περίπου του 9% του συνόλου των εργατικών ατυχημάτων που γνωστοποιούνται στο ΤΕΕ και ένα ποσοστό της τάξης περίπου του 33% των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων που αφορούν τροχαία ατυχήματα.

Γενικότερα, η συντριπτική πλειοψηφία των ατυχημάτων οφείλεται στην αμέλεια ή παράλειψη των εργοδοτών να εφαρμόσουν προληπτικά ή προστατευτικά μέτρα μέσω ενός κατάλληλου Συστήματος Διαχείρισης Κινδύνων το οποίο οφείλουν να διαθέτουν. Οι εργοδότες οφείλουν να εντοπίζουν τα μέτρα αυτά με τη Γραπτή Εκτίμηση Κινδύνου, που μπορούν να οδηγήσουν σε ατυχήματα, επαγγελματικές ασθένειες ή και σε επικίνδυνα περιστατικά π.χ. πυρκαγιές. Η έλλειψη εκπαίδευσης και επιτήρησης των εργαζομένων, που πρέπει να παρέχονται από τον εργοδότη, είναι επίσης πολύ σημαντικοί παράγοντες στους οποίους οφείλεται ένα μεγάλο ποσοστό των ατυχημάτων.

Να σημειωθεί ότι το 2019 12 υποθέσεις εργατικών ατυχημάτων πήραν την δικαστική οδό ενώ επιβλήθηκαν ποινές ύψους 87,050 ευρώ σε εργοδότες. Άλλες 12 υποθέσεις έχουν προωθηθεί για καταχώριση και εκδίκαση.

Λήψη περαιτέρω μέτρων

Η λήψη στοχευμένων μέτρων για μείωση των εργατικών ατυχημάτων αποφασίστηκε σε έκτακτη συνεδρία του Παγκύπριου Συμβουλίου Ασφάλειας και Υγείας που πραγματοποιήθηκε στις 4 Αυγούστου. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας εκφράστηκε η έντονη ανησυχία των μελών του Συμβουλίου για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά τα τελευταία θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε η λήψη συγκεκριμένων μέτρων και η προώθηση δράσεων για θέματα που αφορούν την επιβολή της νομοθεσίας, την κατάρτιση των εργαζομένων στην ασφάλεια και υγεία, τη βελτίωση των επιπέδων ασφάλειας και υγείας στον κατασκευαστικό τομέα, την προώθηση των επαγγελματικών προσόντων, την παροχή βοήθειας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη διαμόρφωση κουλτούρας ασφάλειας και υγείας μέσω υλοποίησης εκστρατειών διαφώτισης και διαφωτιστικών προγραμμάτων.

Πηγή: kathimerini.com.cy / Της Άντρης Θρασυβούλου

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X