ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κυπριακό ορίτζιναλ από την 1η Οκτωβρίου γίνεται το χαλούμι

Δεν ανησυχεί από προσφυγή τυροκόμων

Στέλιος Ξιουρής

Η επέτειος της Κυπριακής ανεξαρτησίας επιλέχθηκε ως η μέρα που το χαλούμι καθίσταται πλέον προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ( ΠΟΠ) και παγκόσμια …ορίτζιναλ Κυπριακό. Η ιστορική αυτή συγκυρία ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Γεωργίας ΚΩΣΤΑ ΚΑΔΗ σε συνεδρία της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής σε εθιμοτυπική συνάντηση.

Ο κ. Καδής εμφανώς ικανοποιημένος επισήμανε ότι η προσπάθεια χρόνων επιτέλους υλοποιείται . πρόκειται για τεράστια επιτυχία και πλέον κανείς δεν μπορεί να παρασκευάζει χαλούμι εκτός από τους Κύπριους παραγωγούς.

Η ποσόστωση θα είναι σε αρχικό στάδιο 75 % αγελαδινό και 25 % πρόβειο ενώ από το 2024 θα φθάσει μέχρι και 50 – 50 %. Όσον αφορά την προσφυγή των τυροκόμων σε Ευρωπαϊκό δικαστήριο για τον καθορισμό του προτύπου του προϊόντος, δεν έδειξε να ανησυχεί , επισημαίνοντας ότι πήρε τον δρόμο της και δεν επηρεάζει την διαδικασία.

Ο κ. Καδής παρουσιάστηκε καθησυχαστικός και για το ενδεχόμενο εκμετάλλευσης από Τουρκοκύπριους παραγωγούς του κανονισμού της πράσινης γραμμής με τεράστια παραγωγή χαλουμιών λόγω εισαγωγής ζώων από την Τουρκία, τονίζοντας ότι θα έχουν να κάνουν με τους αυστηρούς Ευρωπαϊκούς κανονισμού υγιεινής.

Ακόμη ο Υπ. Γεωργίας στην Κ. επιτροπή ανάφερε ότι άρχισαν τα έργα στις πυρόπληκτες περιοχές για να προληφθούν πλημμύρες και κατολισθήσεις ενώ δόθηκε η πρώτη δόση χρηματικού ποσού.

Παρέπεμψε για αύξηση ποινών σε σύσκεψη στις 23 Σεπτεμβρίου όπου με τους συναρμόδιους Υπουργούς και τον Γενικό Εισαγγελέα θα εξετάσουν το όλο πλέγμα χαρακτηρίζοντας εγκληματίες τους εμπρηστές που έπρεπε να τιμωρούνται με ισόβια . Δεν απέκλεισε την υιοθέτηση εξώδικων προστίμων σε όσους παραβαίνουν την νομοθεσία με καψάλισμα χόρτων κλπ έστω και αν δεν προκλήθηκε πυρκαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X