ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κορωνοϊός & ταξίδι: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό, οι κατηγορίες χωρών, οι ζώνες επικινδυνότητας και τι απαιτείται

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού. Οι χώρες χαλαρώνουν ή αυστηροποιούν σταδιακά τους περιορισμούς που έφερε η πανδημία για τα ταξίδια αναλόγως των επιδημιολογικών στοιχείων.

Ζώνες επικινδυνότητας, ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό, κάρτα Πτήσης (Cyprus Flight Pass) για τουρίστες, έγγραφα και στοιχεία που είναι απαραίτητα πλέον για να πραγματοποιήσουμε με ασφάλεια τα ταξίδια μας.

Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό

Από 1η Ιουλίου, τέθηκε σε ισχύ για τις χώρες της Ε.Ε. το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID εμβολιασμού και νόσησης, με το οποίο οι κάτοχοί του ξεκαθαρίζεται ότι δεν θα υποβάλλονται σε διαγνωστικούς ελέγχους ή καραντίνα όταν ταξιδεύουν εντός της Ε.Ε. ούτε κατά την επιστροφή τους στην Κύπρο.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο ταξιδιώτης θα πρέπει να ελέγχει πριν το ταξίδι τι ισχύει και τι ζητά η χώρα προορισμού του από τους επιβάτες ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία. Όσον αφορά τους δικαιούχους μοριακής εξέτασης στα αεροδρόμια, διευκρινίζεται το κόστος το επωμίζεται ο πολίτης ανεξαρτήτως της κατηγορίας της χώρας από την οποία έρχεται (κόκκινο, πορτοκαλί).

Ζώνες επικινδυνότητας

Με στόχο την ασφάλεια των ταξιδιών κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορωνοϊού, η ΕΕ συμφώνησε σε μια κοινή προσέγγιση όσον αφορά τους περιορισμούς της ελεύθερης κυκλοφορίας. Τέθηκε σε εφαρμογή ένα σύστημα βασισμένο στα χρώματα φωτεινού σηματοδότη, για την ταξινόμηση των χωρών της Ε.Ε. (Ε.Ε. των 27 + Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία) ανάλογα με την επιδημιολογική κατάστασή τους (ποσοστό μόλυνσης).

Παρέχουν στους ταξιδιώτες τα πλέον πρόσφατα δεδομένα και λεπτομέρειες σχετικά με τυχόν ισχύοντες περιορισμούς και ειδικούς κανόνες (όπως απαιτήσεις καραντίνας και διαγνωστικών εξετάσεων).

Χώρες Πράσινης Κατηγορίας (Green) – Χώρες χαμηλού κινδύνου στην παρούσα φάση

Τι απαιτείται: Για επιβάτες προερχόμενους από χώρες της Πράσινης Κατηγορίας δεν απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου COVID-19, αλλά ούτε και αυτοπεριορισμός.

Χώρες Πορτοκαλί Κατηγορίας (Orange) – Χώρες με πιθανόν χαμηλό κίνδυνο αλλά με μεγαλύτερη αμφιβολία σε σύγκριση με την Πράσινη Κατηγορία

Τι απαιτείται: Επιβάτες που προέρχονται από τις χώρες της Πορτοκαλί Κατηγορίας, απαιτείται να έχουν προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο PCR εντός 72 ωρών προ της αναχώρησής τους και να έχουν πιστοποιητικό που να αποδεικνύει αρνητική εξέταση PCR για τον ιό.

Χώρες Κόκκινης Κατηγορίας (Red) – Χώρες αυξημένου κινδύνου συγκριτικά με τις χώρες της Πράσινης και της Πορτοκαλί Κατηγορίας

Τι απαιτείται: Επιβάτες που προέρχονται από τις χώρες της Κόκκινης Κατηγορίας, απαιτείται: α) να έχουν προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο εντός 72 ωρών προ της αναχώρησής τους και να έχουν πιστοποιητικό, που να αποδεικνύει αρνητική εξέταση PCR για τον ιό και β) να προβαίνουν σε εργαστηριακό έλεγχο κατά την άφιξή τους στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Χώρες Γκρίζας Κατηγορίας (Ειδικής Άδειας / Special Permission):

Χώρες που δεν αναφέρονται πιο πάνω στις κατηγορίες Πράσινη, Πορτοκαλί και Κόκκινη θεωρούνται ότι περιλαμβάνονται στην Γκρίζα κατηγορία (Ειδικής Άδειας/ Special Permission). Για χώρες της Γκρίζας Κατηγορίας, η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία επιτρέπεται μόνο στις ακόλουθες κατηγορίες επιβατών:

1. Οι Κύπριοι πολίτες και μέλη της οικογένειας τους (οι αλλοδαποί σύζυγοί τους και τα ανήλικα τέκνα αυτών),
2. Οι Ευρωπαίοι πολίτες, οι πολίτες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία) και της Ελβετίας,
3. Τα νόμιμα διαμένοντα στη Δημοκρατία πρόσωπα,
4. Τα πρόσωπα που δικαιούνται να εισέλθουν στη Δημοκρατία σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης και
5. Τα πρόσωπα υπηκοότητας τρίτων κρατών, που δικαιούνται να εισέλθουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, μετά από ειδική άδεια από την Κυπριακή Δημοκρατία ως αυτή καθορίζεται από το περί Λοιμοκαθάρσεως (Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του Κορωνοϊού COVID-19) Διάταγμα (Αρ. 9) του 2021, ως εκάστοτε αυτό τροποποιείται.

Σημειώνεται ότι οι επιβάτες που προέρχονται από τις χώρες της Κατηγορίας αυτής θα πρέπει να έχουν προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο από αναγνωρισμένο εργαστήριο, με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων 72 ωρών πριν το ταξίδι τους για την Κυπριακή Δημοκρατία και να έχουν πιστοποιητικό, που να αποδεικνύει αρνητικό PCR για COVID-19. Με εξαίρεση την κατηγορία 2 τα υπόλοιπα άτομα μπορούν, εάν το επιθυμούν, να διεξάγουν τον εργαστηριακό έλεγχο κατά την άφιξή τους στην Κυπριακή Δημοκρατία καταβάλλοντας οι ίδιοι το κόστος της εργαστηριακής εξέτασης.

Οι επιβάτες που αφικνούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία από χώρες της Γκρίζας Κατηγορίας (Ειδικής Άδειας / Special Permission) παραμένουν σε καθεστώς υποχρεωτικού αυτοπεριορισμού ή υποχρεωτικής απομόνωσης (καραντίνα) δεκατεσσάρων (14) ημερών ή εναλλακτικά σε καθεστώς υποχρεωτικού αυτοπεριορισμού ή υποχρεωτικής απομόνωσης (καραντίνα) εφτά (7) ημερών εφόσον υποβληθούν ξανά σε μοριακή εξέταση για τη νόσο COVID-19 (με ίδια έξοδα) την 7η ημέρα και έχουν αρνητικό εργαστηριακό αποτέλεσμα.

Της Έλενας Αποστόλου

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X