ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κινούνται νομικά κατά του ΔΣ της ΑΗΚ οι συντεχνίες

Επιστολή προειδοποίησης για λήψη νομικών μέτρων εάν δεν τερματιστούν οι μισθολογικές αποκοπές

Η λήψη απεργιακών μέτρων στην Αρχή Ηλεκτρισμού είναι η μια πλευρά της διαμάχης που έχει ξεσπάσει, μεταξύ ηγεσίας του ημικρατικού οργανισμού και των συντεχνιών για τερματισμό των μισθολογικών αποκοπών, μετά και τη σχετική απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου. Οι τέσσερις συντεχνίες του ημικρατικού οργανισμού (ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ, ΣΕΠΑΗΚ, ΣΥΒΑΗΚ) στρέφονται και κατά των μελών του ΔΣ της ΑΗΚ τους οποίους προειδοποιούν με λήψη νομικών μέτρων εάν δεν τερματιστούν άμεσα οι περικοπές. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ της ΑΗΚ, έχουν λάβει επιστολή από δικηγορικό γραφείο με την οποία τους γνωστοποιείται η ξεκάθαρη θέση των συντεχνιών να καταθέσουν ιδιωτική ποινική εναντίον του, ς εάν συνεχισθούν οι αποκοπές.

Στο καταληκτικό σημείο της επιστολής που έχει αποσταλεί στην ηγεσία της ΑΗΚ, οι δικηγόροι των συντεχνιών επισημαίνουν πως σύμφωνα με την ίδια νομοθεσία ο εργοδότης ο οποίος παραβαίνει τις διατάξεις του Νόμου είναι ένοχος αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης του του επισημαίνονται οι ποινές. «Με δεδομένο λοιπόν ότι οι πιο πάνω νομοθεσίες που προνοούσαν τις πιο πάνω αποκοπές έχουν κριθεί αντισυνταγματικές, η ενέργεια των Μελών της Αρχής να συνεχίζουν τις αποκοπές συνιστά ποινικό αδίκημα».

Σε αναταραχή οι εργαζόμενοι

Στο χώρο των συντεχνιών επικρατεί αναταραχή από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και ουδείς γνωρίζει αν η διοίκηση του οργανισμού θα τερματίσει τις αποκοπές. Ένα σημείο που έχει προκαλέσει εκνευρισμό είναι η απουσία ενημέρωσης, για τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το πρωί και στην οποία πήρε μέρος η ηγεσία του οργανισμού. Οι τέσσερις συντεχνίες υποστηρίζουν πως η ΑΗΚ δεσμεύεται από την κρίση του Διοικητικού Δικαστηρίου, αναφορικά με την αντισυνταγματικότητα των νομοθεσιών που επέβαλαν τις μισθολογικές περικοπές στον δημόσιο τομέα. Αυτό όμως που ενισχύει τις θέσεις των συντεχνιών και προβάλλεται στην επιστολή, που απέστειλαν οι δικηγόρους τους είναι η μη έκδοση οποιουδήποτε διατάγματος αναστολής, απουσία που σύμφωνα με το σκεπτικό των δικηγόρων των συντεχνιών υποχρεώνει την ΑΗΚ «να συμμορφωθεί και να τερματίσει άμεσα τις αποκοπές .. και να επαναφέρει τους μισθούς των υπαλλήλων στο ύψος που αυτοί θα ευρίσκονταν εάν δεν εφαρμόζονταν οι διατάξεις των νομοθεσιών που κρίθηκαν αντισυνταγματικές».

Προετοιμάζονται για απεργία

Στην απουσία εξελίξεων, οι συντεχνίες προετοιμάζονται ουσιαστικά για το χειρότερο σενάριο τη λήψη απεργιακών μέτρων. Ήδη η μία συντεχνία μετά την άλλη έχει ξεκινήσει ενημερωτικές συναντήσεις με τα μέλη τους, σε παγκύπρια κλίμακα. Παράλληλα με την ενημέρωση οι εργαζόμενοι εξουσιοδοτούν τις συντεχνίες τους. για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων όταν αυτά κριθούν αναγκαία.

 

Πηγή: kathimerini.com.cy / Του Απόστολου Τομαρά 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X