ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κάτοχοι Αξιογράφων - Απεργία πείνας έξω από το Προεδρικό

«Αποκαρδιωτικά αποτελέσματα»

Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο πραγματοποιούν την Τετάρτη 5 Ιουνίου και ώρα 18.00 οι κάτοχοι τραπεζικών αξιογράφων ενώ όπως ανακοίνωσε σε διάσκεψη Τύπου σήμερα Δευτέρα ο Πρόεδρός του Συνδέσμου Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων (ΣΥΚΑΤΑ), Φοίβος Μαυροβουνιώτης, θα ακολουθήσει απεργία πείνας.

Ο κ. Μαυροβουνιώτης είπε ότι η εκδήλωση διαμαρτυρίας αποφασίστηκε μετά τα «αποκαρδιωτικά αποτελέσματα» της συνάντησης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΥΚΑΤΑ, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 23.5.19 κατά την οποία ο «υπό παραίτηση Υπουργός Οικονομικών, προσπάθησε να επαναφέρει στο Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, τα οποία – ύστερα και από δικές μας προσπάθειες – η ολομέλεια της Βουλής, αφαίρεσε από τον σχετικό Νόμο».

Όπως είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΚΑΤΑ «εκφράσαμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την προσπάθεια αυτή του Υπουργού Οικονομικών ενώ ιδιαίτερη απογοήτευση αισθανθήκαμε όταν δεν αποδέχθηκε εισήγησή μας για νομοτυπική ρύθμιση της παραγράφου του Μνημονίου (που ο ίδιος υπέγραψε) για αποζημίωση από το κράτος όσων μελών μας δικαιώθηκαν/θα δικαιωθούν δικαστικώς ότι εξαπατήθηκαν από τις τράπεζες».

Πρόσθεσε ότι «φεύγοντας από το Προεδρικό Μέγαρο, παραδώσαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υπόμνημα, το οποίο δεσμεύτηκε να μελετήσει και να μας απαντήσει γραπτώς» κάτι το οποίο δεν έχει πράξει ακόμη.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΚΑΤΑ ανακοίνωσε ότι «ενόψει της διαχρονικής πάγιας άρνησης της κυβέρνησης να καλύψει νομοτυπικά την παράγραφο του Μνημονίου που προνοεί για αποζημίωση όσων θα δικαιωθούν δικαστικώς, ο Σύνδεσμος, με επιστολή του ημερομηνίας 27.5.19, κατήγγειλε την Κυπριακή Δημοκρατία στους αρμόδιους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γι’ αυτήν της την άρνηση».

Αναφορικά με τις αιτήσεις για διακανονισμό δανείων που υποβλήθηκαν στην Τράπεζα Κύπρου από κατόχους αξιογράφων ο κ. Μαυροβουνιώτης δήλωσε ότι αν και ήταν εκατοντάδες «ούτε ένα δεν εγκρίθηκε μέχρι σήμερα».

«Τελικά αποδείχθηκε άνθρακας οι υποσχέσεις της Τράπεζας Κύπρου ότι ήταν διατεθειμένη να εξετάσει αιτήματα μελών μας για διακανονισμό των θεμάτων των αξιογράφων και των δανείων που εξασφαλίζονται με αυτά. Υποβλήθηκαν εκατοντάδες αιτήματα για διακανονισμό, αλλά, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, «ούτε ένα δεν εγκρίθηκε μέχρι σήμερα» είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΚΑΤΑ.

Πρόσθεσε ότι «αντί διακανονισμού, η Τράπεζα Κύπρου άρχισε να πιέζει και να καταχωρίζει αγωγές εναντίον των μελών μας για τα παράνομα και εικονικά δάνεια που οι δύο τράπεζες χορήγησαν με εξασφάλιση τα αξιόγραφα ενώ πολλά από τα δάνεια αυτά χρησιμοποιήθηκαν, ύστερα από εισήγηση των τραπεζών, για αγορά νέων αξιογράφων, γι’ αυτό και είναι παράνομα».

Ο κ. Μαυροβουνιώτης κάλεσε δημόσια την Τράπεζα Κύπρου, «να σταματήσει να πιέζει τα μέλη του ΣΥΚΑΤΑ» τα οποία διαβεβαίωσε ότι «ως Διοικητικό Συμβούλιο θα παρακολουθούμε την κατάσταση και θα αποφασίσουμε για τις περαιτέρω ενέργειές μας».

Αναφορά από τον Πρόεδρο του ΣΥΚΑΤΑ έγινε και στην άρνηση της Τράπεζας Κύπρου και της πρώην Λαϊκής για αποζημίωση των μελών του Συνδέσμου.

Όπως είπε ο κ. Μαυροβουνιώτης, «οι δύο τράπεζες εκμεταλλευόμενες τις αδυναμίες της κυπριακής δικαιοσύνης και χρησιμοποιώντας ως μέσο την έφεση αρνούνται να καταβάλουν αποζημιώσεις ,σε μέλη μας που δικαιώθηκαν από τα κυπριακά δικαστήρια».

Διερωτόμαστε, συνέχισε, κατά πόσον «αυτή είναι σωστή τραπεζική πρακτική, τη στιγμή που είμαστε βέβαιοι ότι η έφεσή τους θα απορριφθεί και θα υποχρεωθούν οι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου και ο Εκκαθαριστής της πρώην Λαϊκής, να πληρώσουν δικαστικά και δικηγορικά έξοδα και τόκους».

«Φυσικά τις αποφάσεις δεν τις λαμβάνουν οι δύο τράπεζες, αλλά οι δικηγόροι τους… Ο νοών νοείτω», είπε, καταλήγοντας ο Πρόεδρος του ΣΥΚΑΤΑ, Φοίβος Μαυροβουνιώτης.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X