ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κατοχική... «καρδιά» στον ουρανό της Λευκωσίας (Pic, Vid)

Τουρκικά αεροπλάνα έκαναν επιδείξεις προκαλώντας ξανά

Από το πρωί του Σαββάτου 20 Ιουλίου, ενώ οι τραγικές μνήμες της βάρβαρης τουρκικής εισβολής έχουν ξυπνήσει για χιλιάδες Ελληνοκύπριους, ιδιαίτερα τους πρόσφυγες, στο κατοχικό καθεστώς τα πανηγύρια βρίσκονται σε εξέλιξη. Στην κατεχόμενη Λευκωσία - ήταν ορατά στις ελεύθερες περιοχές - απογειώθηκαν αεροσκάφη τα οποία πραγματοποίησαν επιδείξεις στον αέρα.

Χαρακτηριστικό είναι το σχήμα που άφησαν με καπνό, ο οποίος, λόγω της κίνησής τους, σχημάτισε στον αέρα μια καρδιά. Η εικόνα πρόλαβε να γίνει αντιληπτή σε πολλά σημεία της Λευκωσίας στις ελεύθερες περιοχές, προτού ο άνεμος σκορπίσει τον καπνό.

Η εισβολή έσωσε τους Τ/κ από την καταδυνάστευση

«Εμείς είμαστε για μια δίκαιη λύση (σσ: επιθυμούμε) που θα εγγυάται την πολιτική ισότητα των Τ/κ και θα ικανοποιεί τις ανησυχίες ασφάλειας», ανέφερε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι προσθέτοντας ωστόσο πως δεν μπορούν να κάνουν διαπραγματεύσεις απλά για να κάνουν διαπραγματεύσεις ή να αποδεχθούν τα παιχνίδια τακτικισμών που τρέφουν τα συμφέροντα της μίας πλευράς.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Οκτάι ανέφερε επίσης ότι οι ενεργειακές πηγές στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως μια ευκαιρία για να έρθει η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή. Πρόσθεσε δε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αποφύγουν να προβούν στα βήματα που χρειάζεται για να διαφυλάξουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα και της Τουρκίας και των Τ/κ.

Στην ομιλία του στην κατεχόμενη Λευκωσία λίγο πριν ξεκινήσει η στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της εισβολής, ο Φουάτ Οκτάι είπε ότι η Τουρκία στο θέμα των γεωτρήσεων ενεργεί ως ένα σώμα, μια φωνή, μια καρδιά και παρέπεμψε στην κοινή δήλωση των τεσσάρων κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Σε κυρώσεις όπως αυτές που αποφάσισε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ δεν «σκύψαμε και ούτε πρόκειται να σκύψουμε το κεφάλι», λέγοντας πως ήρθε η ώρα «να πούμε στην διεθνή κοινότητα ποιο είναι το σωστό και ποιο είναι το λάθος». Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να θεωρεί ότι οι Τ/κ δεν υπάρχουν και θα συνεχίσουν με την ίδια αποφασιστικότητα τις ενέργειες για τους υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, σημείωσε.

Για την εισβολή του 1974, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε ότι "έσωσε" τους Τ/κ από την καταδυνάστευση, τους έδωσε ελευθερία και ευημερία και πέτυχε το να μπορούν να βλέπουν το μέλλον του νησιού με ασφάλεια. Η Τουρκία έδειξε εκείνη την ημέρα σε ολόκληρο τον κόσμο ότι οι Τ/κ δεν είναι μόνοι τους κι δεν θα αφεθούν μόνοι τους, υποστηρίζοντας ότι έπραξε ό,τι έπραξε με βάση τα δικαιώματα και την εξουσία που είχε από διεθνείς συμφωνίες και επρόκειτο για μια ιστορική δέσμευση ότι δεν θα επιτρέψουν την επανάληψη «μεγάλου πόνου».

Για το Κυπριακό, ο κ. Οκτάι είπε ότι είναι ένα πρόβλημα πολιτικής βούλησης και πως ενώ η τ/κ πλευρά είναι υπέρ της λύσης και της ισότητας, η ε/κ πλευρά είναι υπέρ της μη λύσης και της μη ισότητας. Είναι ξεκάθαρο συνέχισε, ότι η ε/κ πλευρά δεν θέλει να διαμοιραστεί την πολιτική δύναμη με τους Τ/κ, «ωστόσο εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε να πιστεύουμε ότι εξακολουθεί να είναι στόχος μια λύση ου θα μπορεί να τύχει διαπραγμάτευσης και θα λαμβάνει ως βάση την ιδρυτική βούληση και των δύο λαών που είναι οι κοινοί ιδιοκτήτες του νησιού».

Και σήμερα λέμε «είμαστε εδώ» για μια λύση, που θα λαμβάνει υπό εγγύηση την πολιτική ισότητα των Τ/κ, αντικρίζει τις ανησυχίες ασφάλειας.

Για το θέμα του φυσικού αερίου, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε ότι πάντοτε πίστευαν πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ευκαιρία για ειρήνη και σταθερότητα στο νησί, πρόσθεσε ότι θα προβούν στα βήματα που θα χρειαστεί για να προστατεύσουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τ/κ και υποστήριξε ότι το Φατίχ στα δυτικά της Κύπρου κάνει γεώτρηση σε υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας. Το Γιαβούζ, συνέχισε, βρίσκεται στο στόχο Καρπασία 1, περιοχή που έχει αδειοδοτήσει την ΤΡΑΟ το ψευδοκράτος.

Την ίδια ώρα που το σεισμογραφικό πλοίο Μπαρμπαρός δραστηριοποιείται στην περιοχή, το επίσης σεισμογραφικό Ορούτς Ρέις πολύ σύντομα θα φτάσει στην περιοχή, ανέφερε ο κ. Οκτάι.

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος χαρακτήρισε άδικα τα «εμπάργκο» εναντίον του ψευδοκράτος, λέγοντας ότι παρ΄αυτά έχει διανύσει μεγάλη απόσταση από πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής πλευράς. Θα συνεχίσουν, είπε, την συνεργασία για την οικονομική ανάπτυξη του ψευδοκράτους, παραπέμποντας στο πρώτο οικονομικό φόρουμ που διοργάνωσαν στα κατεχόμενα πριν μερικές εβδομάδες το τ/κ εμπορικό επιμελητήριο και το τουρκικό αντίστοιχο επιμελητήριο.

Στόχος, πρόσθεσε, το ψευδοκράτος να γίνει τουριστικό και εκπαιδευτικό κέντρο στην περιοχή και έκανε λόγο για 1,1 εκ. τουρίστες στα κατεχόμενα και 102.000 φοιτητές από 120 χώρες.

Στην ίδια εκδήλωση μίλησε και ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος επανέλαβε το χθεσινό του διάγγελμα.

Ακολούθησε η στρατιωτική παρέλαση στο πλαίσιο της οποίας έκανε επίδειξη η ομάδα της «ομοσπονδίας εναέριων αθλημάτων» του ψευδοκράτους, ενώ πέρασαν στρατιωτικά ελικόπτερα και δυο F- 16 της ομάδας επίδειξης «τουρκικά αστέρια» της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Πηγή: 24News, ΚΥΠΕ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X