ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Καθαρά Δευτέρα: Προσοχή από τις κάμπιες

Η ανακοίνωση του Τμήματος Δασών

Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και χιλιάδες συμπολίτες μας αναμένεται ότι θα εκδράμουν στην εξοχή για να «κόψουν την μούττην της Σαρακοστής». Πέρα από τον καιρό, ένα άλλο θέμα που πρέπει να μας απασχολεί, είναι και οι κάμπιες του εντόμου πιτυοκάμπη, που μπορούν να μας βάλουν σε μπελάδες.

Σχετική ανακοίνωση γι' αυτό το θέμα και για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, εξέδωσε το Τμήμα Δασών:

«Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με την ευκαιρία της αργίας της Καθαράς Δευτέρας, στις 11 Μαρτίου 2019, τονίζει τα ακόλουθα:

Κατά την έξοδο μας στα δάση και την ύπαιθρο, αποφεύγουμε το κόψιμο ή την εκρίζωση αγριολούλουδων και θάμνων, αφού αρκετά από αυτά είναι ενδημικά και αυστηρά προστατευόμενα.


Ο καιρός το τριήμερο: Θα κάνουμε καρναβάλι και Καθαρά Δευτέρα;


Διατηρούμε τον χώρο καθαρό. Μαζεύουμε τα σκουπίδια μας και τα τοποθετούμε στα σκυβαλοδοχεία ή τα παίρνουμε μαζί μας. Αν τα αφήσουμε ακόμη και σε πλαστικές σακούλες, θα διασκορπιστούν από αδέσποτα σκυλιά, γάτους και αλεπούδες.

Επειδή σε ορισμένες περιοχές παρατηρείται έντονη προσβολή των πεύκων από το έντομο της πιτυοκάμπης, το κοινό πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό, να αποφεύγει να κάθεται κάτω ή κοντά σε προσβεβλημένα πεύκα και να αποφεύγει να έρχεται σε επαφή με την κάμπια του εντόμου. Οποιοσδήποτε έρθει σε επαφή με την κάμπια του εντόμου και παρουσιάσει δερματικό πρόβλημα, πρέπει να αποταθεί για ιατρική συμβουλή και φροντίδα».

Τι είναι η πιτυοκάμπη;

Η πιτυοκάμπη, με την επιστημονική ονομασία Thaumetopoea wilkinsonii Tams, ή κοινώς κάμπια της πεύκης, είναι ένα έντομο που προκαλεί σοβαρά προβλήματα στα δάση, αλλά και στον άνθρωπο, αν έρθει σε απευθείας επαφή μαζί της.

Προβλήματα στα πευκοδάση

Η πιτυοκάμπη προσβάλλει τα πεύκα, κυρίως τα νεαρά, τρώγοντας τις βελόνες τους και επηρεάζοντας την εμφάνισή τους.

Συγκεκριμένα, η πιτυοκάμπη:
• Μειώνει προσωρινά την ανάπτυξη των πεύκων.
• Μπορεί να προκαλέσει μέχρι και νεκρώσεις καχεκτικών πεύκων.
• Δύναται να προσβάλει μεγάλες εκτάσεις πευκοδάσους σε ημιορεινές αλλά και πεδινές περιοχές.

Αν δεν καταπολεμηθεί έγκαιρα, το πρόβλημα στα δάση μπορεί να λάβει διαστάσεις.

Προβλήματα στον άνθρωπο

Η κάμπια προκαλεί σοβαρά δερματολογικά προβλήματα στον άνθρωπο καθώς προκαλεί φαγούρα και εξανθήματα στο δέρμα.

Πώς να προστατευτείτε
• Μην αγγίζετε τις κάμπιες ή τις φωλιές τους.
• Αποφεύγετε να κάθεστε κάτω ή κοντά σε προσβεβλημένα πεύκα.
• Σε περίπτωση εμφάνισης σοβαρού δερματολογικού προβλήματος έπειτα από επαφή με την κάμπια, αποταθείτε άμεσα στο πλησιέστερο ιατρικό κέντρο για παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ιδιαίτερη προσοχή συνίσταται στο κοινό όταν επισκέπτεται πευκόφυτους εκδρομικούς χώρους.

Πληροφορίες από Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X