ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κατεχόμενα: Αντιδράσεις για τις νέες αποφάσεις για τα τεστ

QR για όλους τους αφιχθέντες από τις 6/1

ΚΥΠΕ

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στα κατεχόμενα οι νέες αποφάσεις του «υπουργικού συμβουλίου» σχετικά με το κόστος των τεστ PCR και αντιγόνου και τα έξοδα παραμονής σε καραντίνα που θα επιβάλλεται σε ανεμβολίαστους.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, με βάση αυτή την απόφαση, η ανώτατη τιμή του τεστ PCR καθορίστηκε στις 100 ΤΛ (10 περίπου ευρώ) και του τεστ αντιγόνου στις 40 ΤΛ (περίπου 4 ευρώ). Τα έξοδα των τεστ τους θα πληρώνουν όσοι θα ταξιδεύουν στο εξωτερικό ακτοπλοϊκώς ή αεροπορικώς και όσοι μη εμβολιασμένοι προτιμήσουν να περάσουν την περίοδο της καραντίνας τους σε ξενοδοχείο αντί να φορέσουν ηλεκτρονικό βραχιόλι.

Δωρεάν θα είναι τα τεστ των ατόμων κάτω των 18 χρόνων, όσων λαμβάνουν κοινωνικά βοηθήματα και όσων έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Δωρεάν θα είναι και τα τεστ αντιγόνου όσων δεν μπορούν να εμβολιαστούν για λόγους υγείας, καθώς και τα τεστ στο πλαίσιο της παρακολούθησης ασθενών με κορωνοϊό, των συμπτωματικών ασθενών και των επαφών κρουσμάτων.

Θα εξαιρούνται από την καταβολή του κόστους του τεστ αντιγόνου όσοι διακινούνται μέσω των οδοφραγμάτων για σκοπούς υγείας, εργασίας και εκπαίδευσης, καθώς και οι συνοδοί όσων διακινούνται για σκοπούς υγείας και εκπαίδευσης.

Τα τεστ θα γίνονται σε εργαστήρια και φαρμακεία που καθορίζει το «υπουργείο υγείας».

Η Γενί Ντουζέν γράφει ότι πολλά ιδιωτικά εργαστήρια αποχώρησαν από το σύστημα του «υπουργείου υγείας» αντιδρώντας στην απόφαση να ενταχθούν και τα φαρμακεία στο σύστημα. Σύγχυση με τα τεστ δημιουργήθηκε και στις «τοπικές διοικήσεις», όπως αναφέρεται, αφού αρχικά οι «δήμοι» δήλωσαν ότι δεν θα έκαναν τεστ PCR και αντιγόνου, ενώ αργότερα το «υπουργείο υγείας» ανακοίνωσε ότι οι «δήμοι» θα μπορούν να κάνουν μόνο τεστ αντιγόνου.

Ιδιωτικά εργαστήρια δήλωσαν ότι δεν έκαναν κανένα τεστ χθες διότι δεν διέθεταν. Πολίτες ανέφεραν στην εφημερίδα ότι βαρέθηκαν την καθημερινή αλλαγή των αποφάσεων.

Στο μεταξύ, η «ανώτατη επιτροπή λοιμωδών νόσων» ανακοίνωσε ότι από τις 6 Σεπτεμβρίου τα άτομα που θα μεταβαίνουν στα κατεχόμενα αεροπορικώς ή ατμοπλοϊκώς, θα πρέπει πριν το ταξίδι τους να συμπληρώνουν το «ταξιδιωτικό έντυπο» λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια εισόδου από κάθε χώρα.

Οι ταξιδιώτες θα μπορούν να εισέρχονται στα κατεχόμενα μόνο με τον κώδικα QR, που θα εξασφαλίζουν μετά την συμπλήρωση του «ταξιδιωτικού εντύπου».

Σύμφωνα με την απόφαση της «επιτροπής», τα άτομα, που δεν θα συμπληρώσουν το έντυπο και δεν θα εξασφαλίσουν τον κωδικό QR, δεν θα μπορούν να εισέλθουν στα κατεχόμενα.

Η Κίπρις ποστασί γράφει ότι αυτή η πρακτική θα είναι υποχρεωτική μόνο για τα άτομα άνω των 18 ετών. Σημειώνει ότι σύμφωνα με την απόφαση της «επιτροπής», τα άτομα που θα μπορούν να εισέλθουν στην ιστοσελίδα και να εξασφαλίσουν τον κωδικό QR, είναι κάτοχοι των πιο κάτω πιστοποιητικών: «Υπήκοοι της τδβκ» - “ADAPASS”, Τούρκοι υπήκοοι - “HEALTHPASS”, Υπήκοοι της ΕΕ - “GREENPASS”, Υπήκοοι της Μ. Βρετανίας - “NHS QR”, υπήκοοι άλλων χωρών θα πρέπει να καταχωρήσουν στο μέρος που αναφέρεται τις έγκυρες κάρτες εμβολιασμού ή/και τα αποτελέσματα των PCR τεστ τους. Αυτά τα άτομα θα πρέπει να φέρουν μαζί τους τα επιπρόσθετα έγγραφα, γιατί θα περάσουν από έλεγχο κατά την είσοδό τους στη «χώρα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X