ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Καταγγελία για κηδεία θύματος κορωνοϊού από μη αδειοδοτημένο γραφείο κηδειών - Τι απαντά ο Υπ. Υγείας

Ο χειρισμός των διαγνωσμένων με COVID-19, νεκρών

24news team

Απάντηση στην ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργου Περδίκη σε σχέση με καταγγελία σύμφωνα με την οποία έχει διενεργηθεί κηδεία θύματος του κορωνοϊού από μη αδειοδοτημένο γραφείο κηδειών, δίδει ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Όπως αναφέρει ο κ. Ιωάννου, «η απάντηση από το αρμόδιο Τμήμα, δηλαδή την Ιατροδικαστική Υπηρεσία, είναι ότι η παραλαβή των νεκρών γίνεται μόνον από εγκεκριμένα γραφεία κηδειών ή από κατόχους εξουσιοδότησης εγκεκριμένου γραφείου κηδειών και ουδείς άλλος παραλαμβάνει νεκρό για κηδεία». Ο Υπουργός Υγείας προσθέτει ότι σε όλα τα εγκεκριμένα γραφεία κηδειών έχουν σταλεί κατευθυντήριες οδηγίες από τον Έφορο Ελέγχου Γραφείων Κηδειών και Ταριχευτών για τη διαχείριση των νεκρών εν μέσω πανδημίας COVID-19.

«Επιπρόσθετα να σημειωθεί ότι εν μέσω πανδημίας COVID-19, όλοι οι διαγνωσμένοι νεκροί με COVID-19, παραδίδονται σε εξειδικευμένο κλειστό προστατευτικό σάκο και τοποθετούνται εντός της αίθουσας του νεκροτομείου σε φέρετρο, το οποίο σφραγίζεται στην παρουσία των Βοηθών Νεκροτόμων. Οι υπόλοιποι νεκροί τοποθετούνται σε απλό κλειστό προστατευτικό σάκο», καταλήγει ο κ. Ιωάννου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Απριλίου, ο Γιώργος Περδίκης είχε απευθύνει ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας αναφέροντας τα εξής:

 «Έχω πληροφορηθεί σχετικά με καταγγελία σύμφωνα με την οποία έχει διενεργηθεί κηδεία θύματος του κορωνοϊού από μη αδειοδοτημένο γραφείο κηδειών. Από ό,τι έχω αντιληφθεί, έχει σταλεί επιστολή από την πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του Συμβουλίου Λειτουργών Κηδειών και Ταριχευτών προς τη γενική διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, ημερομηνίας 3 Απριλίου 2020, με την οποία τεκμηριώνονται συγκεκριμένες καταγγελίες. Έχω επικοινωνήσει με τον αρμόδιο λειτουργό στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο οποίος ανέφερε πως θα εξετάσει την καταγγελία που του έχει υποβληθεί, αν και διαβεβαίωσε ότι έχουν δοθεί αυστηρές οδηγίες σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία να μην παραδίδουν νεκρούς σε μη αδειοδοτημένα γραφεία κηδειών.

Ο δρ Λεόντιος Κωστρίκης, μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, έχει αναφέρει πως οι θανόντες από κορωνοϊό πρέπει να τυγχάνουν ειδικού χειρισμού κατά την ταφή τους. Εξήγησε πως, όταν πεθάνει κάποιος, οι διάφοροι ιστοί (όπως τα επιθηλιακά κύτταρα του αναπνευστικού συστήματος, δηλαδή εκεί που πολλαπλασιάζεται ο ιός) παραμένουν εν ενεργεία και επομένως ο ιός μπορεί να αναπαράγεται από τα κύτταρα, μέχρι να επέλθει πλήρης θάνατος όλων των ιστών. Ο κ. Κωστρίκης ανέφερε πως οι νεκροί από κορωνοϊό πρέπει να κηδεύονται με διαφορετικό, ειδικό τρόπο, ώστε να αποτραπεί διάδοσή του.

Όπως μου έχει διευκρινισθεί, μόνο δεκαέξι γραφεία κηδειών παγκύπρια είναι αδειοδοτημένα με βάση τον περί Ελέγχου των Γραφείων Κηδειών και Εγγραφής Λειτουργών Κηδειών και Ταριχευτών Νόμο του 2013 [182(Ι)/2013]. Όπως διαφαίνεται από την πιο πάνω αναφερόμενη επιστολή της προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του Συμβουλίου Λειτουργών Κηδειών και Ταριχευτών, μη αδειοδοτημένα γραφεία κηδειών συνεχίζουν να λειτουργούν και να συνεργάζονται μάλιστα με κρατικά νοσηλευτήρια. Για το συγκεκριμένο αυτό θέμα μάλιστα έχω αποστείλει στον Υπουργό Εσωτερικών σχετική επιστολή, ημερομηνίας 3 Οκτωβρίου 2019, η οποία παραμένει αναπάντητη, ενώ στις 15 Ιανουαρίου 2019 έχω λάβει απάντηση στην κοινοβουλευτική μου ερώτηση με αριθμό 23.06.011.03.163 στην οποία αναφέρεται: “Στις 25.10.2018 έχει διαβιβαστεί στον Αρχηγό Αστυνομίας, για διερεύνηση σε συνεργασία και με τους κατά επαρχία εξουσιοδοτημένους λειτουργούς των Επαρχιακών Διοικήσεων, καταγγελία η οποία αναφέρεται σε 15 μη αδειοδοτημένα γραφεία, 6 εκ των οποίων περιλαμβάνονται στις υπό εξέταση αιτήσεις”. Τα δύο αναφερόμενα έγγραφα επισυνάπτονται για ευκολία σας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο αδειούχων γραφείων κηδειών, υπάρχει επίσης κίνδυνος περαιτέρω διάδοσης του ιού, καθώς οι συγγενείς ή και συμμετέχοντες στη διαδικασία δε γνωρίζουν επ’ ακριβώς τις πιθανές επιπτώσεις, με κίνδυνο να μολυνθούν οι ίδιοι και με τη σειρά τους να διαδώσουν τον ιό σε άλλους ανθρώπους.

Η παράλειψη λήψης αποτελεσματικών μέτρων προστασίας του ευρύτερου κοινού, δεδομένου ότι τα μη αδειοδοτημένα γραφεία δεν τυγχάνουν κανενός υγειονομικού ελέγχου, είναι απαράδεκτη. Εξάλλου, δεν τηρούν τα ελάχιστα κριτήρια του νόμου και πιθανώς να αποτελούν εστίες μόλυνσης και διασποράς διάφορων ασθενειών.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν ευσταθούν οι αναφερόμενες καταγγελίες, αν έχουν διερευνηθεί, ποιο το αποτέλεσμα της διερεύνησής τους και ποια μέτρα έχουν ληφθεί ή προτίθεται να λάβει σχετικά, ώστε κανένα θύμα του κορωνοϊού να παραδοθεί σε μη αδειοδοτημένο γραφείο κηδειών, αλλά και να τερματιστεί η λειτουργία μη αδειοδοτημένων γραφείων κηδειών.»

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X