ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Καραδοκούν οι επιτήδειοι ενόψει Πάσχα - Προσοχή συστήνει η Αστυνομία

Η Αστυνομία προτρέπει στο κοινό να είναι επιφυλακτικό

Χαρακτηριστικό των έντιμων πολιτών είναι η εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν προς άλλα πρόσωπα, ακόμη και αν δεν γνωρίζουν το χαρακτήρα και το βίο τους. Αποτέλεσμα είναι να πέφτουν εύκολα θύματα απάτης. Η πρόληψη και αποφυγή της εύκολης εξαπάτησής μας απαιτεί απλά να είμαστε επιφυλακτικοί σε προσεγγίσεις από άγνωστα μας πρόσωπα και να μην τηρούμε στάση τυφλής εμπιστοσύνης προς τον οποιονδήποτε άγνωστο.

Ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που πλησιάζει το Πάσχα, είναι πιθανόν να μας προσεγγίσουν άγνωστα πρόσωπα σε διάφορα πολυσύχναστα μέρη, στους δρόμους ή στις οικίες μας, ζητώντας οικονομική βοήθεια, προβάλλοντας διάφορους ισχυρισμούς.

Χαρακτηριστικό είναι περιστατικό, το οποίο συνέβη στην Λεμεσό το πρωί χθες Παρασκευή, 5 Απριλίου, όταν 51χρονη προσέγγισε γυναίκα και με ψευδείς παραστάσεις ζήτησε οικονομική βοήθεια. Η παραπονούμενη ενημέρωσε άμεσα την Αστυνομία και αφού εντοπίστηκε η 51χρονη, διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για περιστατικό απάτης. Η 51χρονη συνελήφθη και σήμερα παρουσιάστηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου, το οποίο αφού την έκρινε ένοχη, της επέβαλε ποινή χρηματικού προστίμου.

Άλλη μορφή εξαπάτησης του κοινού αποτελούν περιστατικά πλανοδιοπώλησης μικροαντικειμένων, ως οικονομική βοήθεια προς τους πλανόδιους πωλητές. Περαιτέρω, οι επιτήδειοι συχνά επιλέγουν να επισκέπτονται κατοικίες όπου διαμένουν ευάλωτα, ηλικιωμένα πρόσωπα, είτε για πλανοδιοπώληση αντικειμένων, είτε ζητώντας οικονομική βοήθεια με παρόμοιες ψευδείς προφάσεις.

Η Αστυνομία προτρέπει όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να τους πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού με οποιοδήποτε πρόσχημα.

Σε τέτοια περίπτωση προτρέπονται οι πολίτες να προσπαθούν να συγκρατήσουν τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα στοιχεία των οχημάτων με τα οποία διακινούνται, όπως ο αριθμός εγγραφής, η μάρκα οχήματος, το χρώμα κ.λπ., κάτι το οποίο βοηθά στον εντοπισμό των υπόπτων.

Καλείται γενικότερα το κοινό, εάν περιέλθει στην αντίληψή του οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση, η οποία φαίνεται να σχετίζεται με τα κρούσματα αυτά ή παρόμοιας φύσης, να επικοινωνεί με τον πλησιέστερο Αστυνομικό Σταθμό ή με τη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στον τηλεφωνικό αριθμό 1460 της Αστυνομίας.

Τέλος, ενημερώνεται το κοινό πως σύμφωνα με την Νομοθεσία, οποιοσδήποτε έρανος, μπορεί να διεξαχθεί μόνο μετά από άδεια από την Αρμόδια Αρχή, δηλαδή το Υπουργείο Εσωτερικών ή και την Επαρχιακή Διοίκηση, ενώ η Αρμόδια Αρχή χορηγεί σχετικό Πιστοποιητικό Εξουσιοδότησης στα πρόσωπα τα οποία διεξάγουν έρανο. Σχετική ενημέρωση δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο http://www.moi.gov.cy/moi/moi.nsf/All/39A3975C6AEB0333C2257CEB00389EEA?OpenDocument, όπου δημοσιεύεται και επικαιροποιημένος κατάλογος των εράνων, οι οποίοι διεξάγονται νόμιμα με την έγκριση της Αρμόδιας Αρχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση