ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κανένας μαχητής του ISIS στην Κύπρο

Ι. Νικολάου - Χρειάζεται πρόσβαση στο σύστημα Σένγκεν

Δεν είναι σε γνώση των κυπριακών αρχών κάποια περίπτωση ξένου μαχητή από τη Συρία που έφτασε στην Κύπρο με σκοπό τον επαναπατρισμό του στην χώρα καταγωγής του, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, λέγοντας ωστόσο ότι «ερευνούμε κάθε πληροφορία που έρχεται και κάθε περίπτωση».

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Υπουργός Δικαιοσύνη είπε εξάλλου ότι από τον Απρίλιο, η Κύπρος αποκτά έμμεση πρόσβαση στο Σύστημα Πληροφόρησης Σένγκεν (SIS), μέσω λειτουργών της Europol, ως προσωρινό μέτρο ενίσχυσης των δυνατοτήτων των κυπριακών αρχών να αξιολογούν την επικινδυνότητα περιπτώσεων παράτυπων μεταναστών που φτάνουν στο έδαφος της Δημοκρατίας.

Η πρόσβαση στο SIS «θα βοηθήσει στο να διακριβώνεται κατά πόσο άτομα που έρχονται μέσω Κύπρου μπορεί να κατατάσσονται στην κατηγορία των ξένων μαχητών» είπε.


Τα αμπελόπουλια ανάβουν φωτιές στον ΔΗΣΥ – Έξαλλος με Χαμπουλλά ο Αβέρωφ


Ωστόσο, ο Ιωνάς Νικολάου ανέφερε ότι «δεν ικανοποιούμαστε με αυτές τις προσωρινές λύσεις μέσω τρίτων και θέλουμε να εξευρεθεί τρόπος, η Κυπριακή Αστυνομία να έχει απευθείας πρόσβαση στο SIS». Είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί και με τη Γενική Διευθύντρια της ΓΔ Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, η οποία έρχεται το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου στην Κύπρο.

Ο κ. Νικολάου συμμετείχε μαζί τον Υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη την Πέμπτη σε σύσκεψη στη Λευκωσία, στην παρουσία του Ευρωπαίου Επίτροπου, αρμόδιου για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, όπου συζητήθηκε η στήριξη της ΕΕ προς την Κύπρο σε θέματα μετανάστευσης.

«Από τη στιγμή που υπάρχουν ροές προς την Κύπρο, όπου μπορεί κάποιος να αναμιχθεί μεταξύ των μεταναστών και να έρθει μέσω κατεχομένων στην Κύπρο, οφείλουμε πάντοτε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μπορέσουμε να έχουμε την όσο το δυνατόν πιο σωστή, έγκαιρη και πληρέστερη πληροφόρηση για να γίνονται και σωστές αξιολογήσεις σε κάθε περίπτωση», ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης στο ΚΥΠΕ.

Κύπρος και Ιρλανδία είναι οι μόνες χώρες που δεν είναι συνδεδεμένες με το SIS, τη στιγμή που πρόσβαση έχουν όλα τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και η Ελβετία, η Νορβηγία, το Λιχτενστάιν και η Ισλανδία.

Όπως εξήγησε ο Ιωνάς Νικολάου, η Κύπρος έχει ήδη πρόσβαση σε πλατφόρμες πληροφοριών της Europol, της Interpol και αλλού, όχι όμως στο SIS λόγω του ότι δεν είναι μέρος της ζώνης Σένγκεν.


Θάνατος Petrana: «Ψεύτη! Θα πληρώσεις τώρα που έμπλεξες μαζί μου»


Στόχος της Λευκωσίας, συνέχισε, είναι η διαλειτουργική διασύνδεσή του SIS με άλλες πλατφόρμες πληροφοριών, ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν θέματα ασφάλειας σε σχέση με παράτυπους μετανάστες που έρχονται στην Κύπρο, κυρίως από τη Συρία, είτε μέσω κατεχομένων είτε απευθείας στις ελεύθερες περιοχές.

Το θέμα είχε τεθεί και κατά την προηγούμενη συνάντηση με τον Επίτροπο Αβραμόπουλο στην Κύπρο και υπήρξε μια προσωρινή διευθέτηση για πρόσβαση στα συστήματα του SIS μέσω λειτουργών της Europol.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, στις 2 Απριλίου φτάνουν στην Κύπρο υπηρεσιακοί παράγοντες (guest officers) της Europol, μέσω των οποίων οι κυπριακές αρχές θα μπορούν να αξιολογούν πληροφορίες που περιέχονται στο SIS.

Με τον τρόπο αυτό, συνέχισε, θα αξιολογείται η επικινδυνότητα ατόμων που φτάνουν στο έδαφος της Δημοκρατίας ή κατά πόσο πρόκειται για ριζοσπαστικοποιημένους μαχητές από τη Συρία που επιστρέφουν στις χώρες τους μέσω Κύπρου.

Όσον αφορά την πρόσβαση στο SIS μέσω των λειτουργών της Europol, ο Υπουργός εξήγησε ότι πρόκειται για προσωρινό μέτρο, το οποίο θα λειτουργήσει για μια περίοδο. Συνέχισε, λέγοντας ότι κατά τη σύσκεψη της Πέμπτης ζητήθηκε από την Κομισιόν να εξευρεθεί τρόπος, ώστε η Κυπριακή Αστυνομία να έχει απευθείας πρόσβαση στο SIS.

Οι κρούσεις της Λευκωσίας προς τις Βρυξέλλες για το θέμα είναι συνεχείς και σύμφωνα με τον Υπουργό, το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου φτάνει στο νησί η Γενική Διευθύντρια της ΓΔ Μετανάστευσης, με την οποία θα συζητηθεί το ζήτημα της απευθείας πρόσβασης στο SIS.

«Εμείς δηλώνουμε ετοιμότητα να αξιολογηθούμε στους τεχνικούς τομείς που είναι απαραίτητοι για σκοπούς πρόσβασης στο σύστημα αυτό, όπως είναι η προστασία των προσωπικών δεδομένων, η σύνδεση με το σύστημα SIS και η αστυνομική συνεργασία», είπε ο Υπουργός.

Ανέφερε εξάλλου ότι κατά τη σύσκεψη της Πέμπτης ζητήθηκε από την Κομισιόν και η υλικοτεχνική ενίσχυση της Κύπρου, υποδεικνύοντας ότι βρίσκεται σε εκκρεμότητα η εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την απόκτηση σκαφών με στόχο την επιτήρηση και την ενίσχυση των ελέγχων στη θαλάσσια περιοχή.

Ακόμη είπε ότι ζητήθηκε τεχνική βοήθεια για να ελεγχθούν οι ροές μέσω της πράσινης γραμμής. Σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, υπάρχουν σκέψεις να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία, ώστε να παρεμποδιστεί η ανεξέλεγκτη διέλευση από διάφορα σημεία της πράσινης γραμμή και να γίνεται μόνο μέσω των οδοφραγμάτων, κατά τρόπο ελεγχόμενο.

«Δεν υπάρχει εφησυχασμός στα θέματα ασφάλειας»

Ερωτηθείς εξάλλου από το ΚΥΠΕ αν είναι σε γνώση των κυπριακών αρχών περιπτώσεις διέλευσης ξένων μαχητών από την Κύπρο, ο Ιωνάς Νικολάου είπε ότι δεν υπάρχει πρόσφατα τέτοια περίπτωση «αλλά ερευνούμε κάθε πληροφορία που έρχεται και κάθε περίπτωση».

Σημείωσε ότι «η προσπάθεια μας είναι συνεχώς να διευρύνουμε τις δυνατότητες διερεύνησης κάθε πληροφορίας», προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει εφησυχασμός στα θέματα ασφάλειας.

Έφερε ως παράδειγμα το ενδεχόμενο Ευρωπαίοι πολίτες ή πολίτες τρίτων χωρών που πολέμησαν στη Συρία να έρθουν στην Κύπρο, με σκοπό να πάνε πίσω στις χώρες τους. «Μπορεί να είναι ριζοσπαστικοποιημένα άτομα τα οποία επιστρέφοντας στην χώρα καταγωγής τους να προβούν σε τρομοκρατικές πράξεις», είπε.

Σίγουρα, συνέχισε «η σύνδεση μας με το SIS θα βοηθήσει στο να διακριβώνεται κατά πόσο άτομα που έρχονται μέσω Κύπρου μπορεί να κατατάσσονται στην κατηγορία των ξένων μαχητών».

Οι πληροφορίες που περιέχονται στα πληροφοριακά συστήματα χρειάζονται, σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, τόσο για σκοπούς εσωτερικής ασφάλειας, όσο και για σκοπούς ενημέρωσης των κρατών καταγωγής των ξένων μαχητών, στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών.

Κάθε πηγή πληροφόρησης είναι χρήσιμη αρκεί να μπορείς να αξιολογήσεις τις πληροφορίες σωστά, κατέληξε ο Υπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X