ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Καμίνι» η Κύπρος! Κίτρινος συναγερμός

Κόκκινος Συναγερμός για δασικές πυρκαγιές λόγω καύσωνα

Κίτρινη προειδοποίηση εξέδωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου η οποία θα έχει ισχύ από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι τις 16:00 το απόγευμα.

Η πρόγνωση 

Σήμερα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί ασθενείς, 3 μποφόρ για να καταστούν, το απόγευμα, κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ και τοπικά, στα νότια και τα νοτιοδυτικά παράλια, μέχρι ισχυροί, 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι το πρωί λίγο ταραγμένη, ενώ στα ανατολικά και τοπικά στα νότια ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη και το απόγευμα στα προσήνεμα μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 41 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 32 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 35 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 31 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά τοπικά αναμένεται να σχηματιστεί χαμηλή νέφωση και αραιή ομίχλη. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, αρχικά ασθενείς και τοπικά μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ, για να καταστούν αργότερα ασθενείς, μέχρι 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι, στα δυτικά και τα βόρεια, λίγο ταραγμένη αλλά στα υπόλοιπα παράλια θα καταστεί σταδιακά ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 23 βαθμούς στο εσωτερικό, τα βόρεια και τα δυτικά παράλια, γύρω στους 24 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 19 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή την Παρασκευή, ενώ το Σαββατοκυρίακο θα σημειώσει σταδιακά πτώση, για να κυμανθεί γύρω στις μέσες κλιματολογικές τιμές την Κυριακή.

«Κόκκινος Συναγερμός» για δασικές πυρκαγιές λόγω καύσωνα

Σε επίπεδα «κόκκινου συναγερμού» έχουν ανεβάσει τον κίνδυνο έκρηξης και επέκτασης δασικών πυρκαγιών οι συνθήκες καύσωνα που επικρατούν, αναφέρει το Τμήμα Δασών σε ανακοίνωσή του.
Το Τμήμα απευθύνει «για μια ακόμη φορά θερμότατη έκκληση» στο κοινό να αποφύγει πλήρως ενέργειες και δραστηριότητες, που πιθανό να προκαλέσουν πυρκαγιά, και το καλεί να συνεργαστεί.

Όπως σημειώνει, το κάψιμο χόρτων, αποκλαδιών και σκυβάλων απαγορεύεται, ενώ η χρήση στο ύπαιθρο εργαλείων κοπής ή συγκόλλησης μετάλλων όπως σμιρίλιο, οξυγονοκόλληση ή ηλεκτροσυγκόλληση πρέπει να αποφεύγεται γιατί είναι από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης δασικών πυρκαγιών.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει επίσης, να δοθεί και στα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς από τις εξατμίσεις διαφόρων ηλεκτρογεννητριών ή υδραντλιών στο ύπαιθρο, αναφέρει περαιτέρω.

Τέλος, το Τμήμα Δασών καλεί όποιον αντιληφθεί καπνό ή φωτιά, μέσα ή κοντά στο δάσος, να ενημερώσει αμέσως τον πλησιέστερο Δασικό Σταθμό ή να τηλεφωνήσει στο 1407 (Τμήμα Δασών) ή στο 112 (Πυροσβεστική Υπηρεσία).

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X