ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μετά τον καύσωνα, καταιγίδες: Αλλάζει και στην Κύπρο

Πού οφείλεται το θανατηφόρο μπουρίνι στην Ελλάδα και τι να περιμένουμε στο νησί μας

Ο καύσωνας έφερε την καταστροφή στην περιοχή της Χαλκιδικής, καθώς εξελίχθηκε σε ακραίες καταιγίδες, οι οποίες, τις τελευταίες ώρες, στοίχισαν την ζωή σε έξι ανθρώπους και προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές. Το καιρικό σκηνικό φαίνεται να αλλάζει και στην Κύπρο σύντομα, καθώς από τον καύσωνα θα περάσουμε σε πιο άστατες συνθήκες με την πιθανότητα εκδήλωσης καταιγιδοφόρου δραστηριότητας.

Για τις καιρικές συνθήκες της ευρύτερης περιοχής, καθώς και για την μεταβολή που θα παρατηρηθεί στην Κύπρο τις επόμενες μέρες, συνομιλήσαμε με τον Διευθυντή της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Κλεάνθη Νικολαΐδη, ο οποίος εξήγησε στο 24News τα όσα συμβαίνουν και όσα πρέπει να περιμένουμε.


Χαλκιδική: «Φονική» κακοκαιρία - Έξι νεκροί (pics,vid)


Θανατηφόρο μπουρίνι

Όπως εξήγησε ο κος Νικολαΐδης, την περιοχή της Χαλκιδικής κτύπησε το λεγόμενο μπουρίνι. Πρόκειται για καταιγιδοφόρο δραστηριότητα, η οποία εκδηλώνεται μέσα στην θάλασσα και δίνει τα αποτελέσματα στην ξηρά. Συμβαίνει συνήθως σε κλειστούς κόλπους, πρόσθεσε, λέγοντας παράλληλα ότι για την Βόρεια Ελλάδα δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο, αλλά ούτε και τόσο συχνό, αφού κάθε δεύτερη χρονιά μπορεί να εκδηλωθούν τέτοιου είδους φαινόμενα.

Οφείλονται στην απότομη θέρμανση της ατμόσφαιρας (τις προηγούμενες ημέρες επικρατούσαν εξαιρετικά ψηλές θερμοκρασίες σε ολόκληρη την Ευρώπη), στην οποία υπήρχε πλεόνασμα ενέργειας, ο τρόπος εκτόνωσης της οποίας είναι με την εκδήλωση φαινομένων. Αυτά τα φαινόμενα αφορούν σε ενισχυμένους άνεμους ή καταιγίδες, που μπορεί να φτάσουν σε ισχύ αυτές που εκδηλώθηκαν στην Βόρεια Ελλάδα. Μάλιστα, ο κος Νικολαΐδης είπε ότι χθες είχε εκδοθεί προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ σε κάποιες περιοχές της Β. Ελλάδας ισχύει ακόμα η προειδοποίηση επιπέδου πορτοκαλί.

Ο Διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ξεκαθάρισε ότι τα φαινόμενα που κτύπησαν την Βόρεια Ελλάδα δεν είναι σωστό να αποδίδονται πλήρως στην κλιματική αλλαγή, ωστόσο αποτελούν προέκτασή της. Είπε ότι είναι φαινόμενα που έχουν ξαναπαρατηρηθεί και είναι καταγεγραμμένα στο μετεωρολογικό ιστορικό κάθε χώρας. 


Χαλκιδική - Σοκαριστική μαρτυρία: Πώς έχασε τη ζωή του ο 8χρονος (vid)


Αλλαγή και στην Κύπρο

Βροχές και καταιγίδες με χαλάζι από το απόγευμα της Πέμπτης 11/07 αναμένεται ότι θα παρατηρηθούν και σε περιοχές της Κύπρου, σύμφωνα με τον Κλεάνθη Νικολαΐδη. Ωστόσο, δεν φαίνεται να δικαιολογείται, για την ώρα, η έκδοση οποιασδήποτε προειδοποίησης για την ένταση των φαινομένων, ούτε χρειάζεται να προκληθεί πανικός, εξαιτίας των όσων προηγήθηκαν στην Χαλκιδική. 

Για παρόμοια φαινόμενα υπάρχει πιθανότητα μέχρι και το Σάββατο 13/07, σε περιοχές του εσωτερικού και στα ορεινά. Ακόμα μια μεταβολή που θα παρατηρηθεί, κυρίως από την Παρασκευή 12/07, θα είναι η ενίσχυση του ανέμου, όπου στα δυτικά παράλια αναμένεται να φτάσει μέχρι και τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει κάποια κάμψη, για να φτάσει μέχρι τους 38 βαθμούς στο εσωτερικό, με τους ανέμους να διαδραματίζουν ρυθμιστικό ρόλο.

Η αλλαγή του ρεύματος που θα επηρεάζει την Κύπρο, αναμένεται να συμπαρασύρει και την υγρασία, η οποία επίσης θα μειωθεί, μαζί και τα επίπεδα δυσφορίας, εξήγησε ο κος Νικολαΐδης.

Αναλυτικά το δελτίο καιρού

Εποχική χαµηλή πίεση καλύπτει την περιοχή.

Το απόγευµα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ωστόσο θα παρατηρούνται παροδικές νεφώσεις, που δεν αποκλείεται να δώσουν µεµονωµένη καταιγίδα, κυρίως στο εσωτερικό και τα ανατολικά.

Σε καταιγίδα πιθανό να πέσει χαλάζι. Οι άνεµοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, µέτριοι µέχρι ισχυροί, 4 µε 5 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη και στα προσήνεµα παράλια µέχρι ταραγµένη.


Τραγωδία Μαρί: Το τηλεφώνημα, το σοκ και η αγωνία (pics)


Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Κατά τις αυγινές, κυρίως, ώρες ενδέχεται τοπικά να σχηµατιστεί αραιή οµίχλη και χαµηλή νέφωση. Οι άνεµοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς και παροδικά στα παράλια µέχρι µέτριοι, 3 µε 4 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι γενικά λίγο ταραγµένη, εκτός από τα ανατολικά και τοπικά στα βόρεια και νότια παράλια όπου θα καταστεί ήρεµη µέχρι λίγο ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα πέσει γύρω στους 22 βαθµούς στο εσωτερικό, γύρω στους 24 στα νότια και στα ανατολικά παράλια, γύρω στους 21 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 19 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.


Κύπρος: Κρυφή κάμερα τους έπιασε να παγιδεύουν πουλιά (vid)


Αύριο, µετά τη διάλυση της τοπικής χαµηλής νέφωσης και αραιής οµίχλης, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ωστόσο θα παρατηρούνται παροδικές νεφώσεις, κυρίως από το µεσηµέρι και µετά, που δεν αποκλείεται να δώσουν µεµονωµένη βροχή ή καταιγίδα. Οι άνεµοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς µέχρι µέτριοι, 3 µε 4 µποφόρ για να ενισχυθούν σύντοµα σε µέτριους µέχρι ισχυρούς, 4 µε 5 µποφόρ και παροδικά τοπικά στα νότια και δυτικά παράλια µέχρι πολύ ισχυρούς, 5 µε 6 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι αρχικά λίγο ταραγµένη για να καταστεί σταδιακά, γενικά λίγο ταραγµένη µέχρι ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 38 βαθµούς στο εσωτερικό, γύρω στους 32 στα ανατολικά, νότια και βόρεια παράλια και γύρω στους 30 βαθµούς στα δυτικά παράλια καθώς και στα ψηλότερα ορεινά.

Το Σαββατοκυρίακο και τη ∆ευτέρα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ωστόσο θα παρατηρούνται παροδικά αυξηµένες νεφώσεις, κυρίως στα ορεινά κατά τις απογευµατινές ώρες. Το Σάββατο δεν αποκλείεται να σηµειωθεί µεµονωµένη βροχή, κυρίως στα ορεινά κατά τις απογευµατινές ώρες.

Η θερµοκρασία θα σηµειώσει µικρή πτώση το Σάββατο και µη αξιόλογη µεταβολή την Κυριακή και την ∆ευτέρα, για να κυµανθεί γενικά κοντά στις µέσες κλιµατολογικές τιµές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X