ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ιός δυτικού Νείλου: Ενεργοποιήθηκε πρωτόκολλο για αιμοδότες

Νευρο-διεισδυτική μορφή της νόσου στις πλείστες περιπτώσεις

Οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας ενημερώνουν ότι κατά την φετινή περίοδο μέχρι και σήμερα, 3 Σεπτεμβρίου 2019, έχουν καταγραφεί 15 κρούσματα Ιού Δυτικού Νείλου: τέσσερα στην περιοχή της πόλεως της Λευκωσίας, οκτώ στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και τρία στην επαρχία Λάρνακας. Όλα τα νέα κρούσματα αφορούν περιστατικά που νοσηλεύθηκαν ή διερευνήθηκαν τη 2η και 3η εβδομάδα του Αυγούστου. Τα πλείστα περιστατικά, 14 στον αριθμό, αφορούν νευρο-διεισδυτική μορφή της νόσου και ένα πυρετό Δυτικού Νείλου. Δύο περιστατικά εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε Εντατική και Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας αντίστοιχα, 11 βελτιώθηκαν και έλαβαν εξιτήριο, ένα δεν νοσηλεύτηκε, ενώ έχει καταγραφεί ένας θάνατος όπως έχει ήδη ανακοινωθεί. Σημειώνεται ότι δεν καταγράφηκαν νέα κρούσματα κατά το τελευταίο 10ήμερο.

Η Μονάδα Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων των ΙΥ&ΥΔΥ σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες προβαίνουν σε επιδημιολογική διερεύνηση κάθε κρούσματος που δηλώνεται, και λαμβάνονται επιπλέον μέτρα για την καταπολέμηση των κουνουπιών όπου κρίνεται σκόπιμο.

Σημειώνεται ότι άμεσα ενεργοποιήθηκε πρωτόκολλο για τον περαιτέρω έλεγχο των αιμοδοτών για την αποφυγή μετάδοσης του Ιού μέσω της μετάγγισης.

Οι Ιατρικές Υπηρεσίες επισημαίνουν ότι η λήψη ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια αποτελεί το πλέον αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης.

Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών οι ΙΥ&ΙΔΥ συστήνουν όπως:

- Φοράτε κατάλληλα ρούχα με μακριά μανίκια και παντελόνια κυρίως από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.
Σε περίπτωση που το πρόβλημα είναι πολύ έντονο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εντομοαπωθητικό όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους. Εντομοαπωθητικά που περιέχουν DEET, picaridin, IR3535 ή αιθέρια έλαια ευκαλύπτου διαρκούν περισσότερο. Ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσης στη συσκευασία. Οι έγκυες και οι θηλάζουσες θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες του γιατρού τους ενώ εντομοαπωθητικά με DEET αντενδείκνυνται σε βρέφη κάτω των δύο μηνών και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή σε παιδιά κάτω των 12 ετών. Εντομοαπωθητικά με αιθέρια έλαια ευκαλύπτου αντενδείκνυνται σε παιδιά μικρότερα των 3 ετών.

Λαμβάνετε μέτρα προστασίας στο σπίτι όπως:

- Τοποθέτηση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σήτες) που εμποδίζουν τη δίοδο των κουνουπιών στα παράθυρα και τις πόρτες.
- Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως για παράδειγμα η χρήση εντομοαπωθητικών με DEET, σε βρέφη μικρότερα των 2 μηνών).
- Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά, που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους.
- Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσκολεύει την προσέγγιση των εντόμων.
- Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια).Το πότισμα να γίνεται κατά προτίμηση κατά τις πρωινές ώρες.
- Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).
- Χρήση εντομοκτόνων. Περιέχουν πυρεθροειδή (π.χ. περμεθρίνη). Υπάρχουν στο εμπόριο στις εξής μορφές: αερόλυμα (αεροζόλ), ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ («φιδάκια») κ.λπ. Τα εντομοκτόνα δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα. Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης του σκευάσματος ή της συσκευής.
- Αντικατάσταση των σπασμένων σωλήνων νερού που έχουν διαρροή και απομάκρυνση ή διόρθωση παλιών λάστιχων που συσσωρεύουν νερό.
- Κάλυψη με σήτες των αγωγών εξαερισμού των βόθρων.
- Αν υπάρχει στο σπίτι πισίνα ή σιντριβάνι τότε γίνεται καθημερινή ενεργοποίηση των φίλτρων καθαρισμού για απομάκρυνση αυγών και προνυμφών κουνουπιών.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται όταν τσιμπούν μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), που αποτελούν τη βασική δεξαμενή του Ιού στη φύση. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί θεωρείται ότι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον Ιό.

Το Υπουργείο Υγείας έχει λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα και παρακολουθεί στενά και με κάθε σοβαρότητα το θέμα, ως εκ τούτου οι πολίτες δεν θα πρέπει να πανικοβάλλονται.

Τέλος, οι ΙΥ&ΥΔΥ επισημαίνουν ότι σε κάθε περίπτωση ύποπτου περιστατικού για λοίμωξη από Ιό Δυτικού Νείλου πρέπει να ενημερώνεται άμεσα η Μονάδα Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων των ΙΥ&ΥΔΥ στο τηλέφωνο 22 605 601 ή με φαξ στο 22 605 491.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X