ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η ταξιδιωτική κίνηση από Κύπρο προς Ελλάδα έχει μειωθεί μέχρι και 80%

Δύσκολο να εκτιμηθεί αν θα υπάρξει αύξηση της κίνησης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου στις γιορτές

Η ταξιδιωτική κίνηση από Κύπρο προς Ελλάδα έχει μειωθεί μέχρι και 80% είπε στο ΚΥΠΕ η Διευθύντρια του Γραφείου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) Κύπρου Αθηνά Σπακουρή, σημειώνοντας ότι εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού είναι άγνωστο πότε η κατάσταση θα αναστραφεί στους κανονικούς της ρυθμούς.

Η κ. Σπακουρή ανέφερε ότι από τις αρχές του 2020, η παγκόσμια κοινότητα διάγει δύσκολη περίοδο, λόγω της πανδημίας Covid-19 και τα αποτελέσματα της υγειονομικής κρίσης έχουν οικονομικό, κοινωνικό και τουριστικό αντίκτυπο.

«Τα στοιχεία απεικονίζουν τη σημερινή κατάσταση. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου και της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Cyprus Flight Pass», τον Ιούλιο του 2020 η ταξιδιωτική κίνηση προς Ελλάδα ελαττώθηκε κατά περίπου 65% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2019. Για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, οι μειώσεις φέτος σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019 ήταν περίπου 63% και 80%, αντίστοιχα», σημείωσε.

Οι στατιστικές καταγραφές του 2019, συνέχισε, αντανακλούν τη σημαντικότητα της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού για τους Κυπρίους σε προ κορωνοϊού περιόδους, αφού πρόκειται για προορισμό, που κατείχε παραδοσιακά το μεγαλύτερο μερίδιο στα ταξίδια τους (ποσοστό, που υπερβαίνει το 30%), με κύριους ανταγωνιστές τη Μεγάλη Βρετανία και την κεντρική Ευρώπη.

Ωστόσο, είπε, μέσα στο δύσκολο περιβάλλον, που δημιουργήθηκε το 2020 από την εξάπλωση της Covid-19, υλοποιείται στιβαρή προσπάθεια αναχαίτισης των δυσμενών συνεπειών.

«Με τον Τουρισμό να καταλαμβάνει περίπου το 20% του ΑΕΠ της, η Ελλάδα συσπειρώνει τις δυνάμεις της στην επανεκκίνηση της τουριστικής αγοράς, μεταξύ των άλλων σημαντικών τομέων της οικονομίας της», σημείωσε.

Πόσο έχει επηρεαστεί η τουριστική κίνηση προς Ελλάδα

Η κ. Σπακουρή ανέφερε ότι τα στοιχεία και οι ποσοστιαίες μεταβολές, που καταγράφονται καταδεικνύουν τις αλλαγές, που σημειώθηκαν, με την εμφάνιση της πρόσφατης πανδημίας.

«Στον Τουρισμό η εμφάνιση της Covid-19 «μεταφράστηκε» σε επιφυλακτικότητα για ταξίδια, παγκοσμίως. Πλάνα μηνών και ήδη οργανωμένες διακοπές ματαιώθηκαν, κρατήσεις στις μεταφορές, την εστίαση και την διαμονή ακυρώθηκαν, ενώ οι επιπτώσεις στο ισοζύγιο των τουριστικών συναλλαγών συνεχίζουν να δημιουργούν πτωτική κίνηση στα έσοδα των επιχειρηματιών του κλάδου. Πλέον, οι προτεραιότητες των ταξιδιωτών είναι η ασφάλεια και η υγιεινή», είπε.

Αυτές οι ανάγκες των ταξιδιωτών, συνέχισε, υπογραμμίζουν τον βασικό στόχο της ελληνικής Κυβέρνησης, την ολική αναβάθμιση του ελληνικού Τουρισμού, μέσω της έμφασης στην ποιότητα, όπως επεσήμανε και ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, κατά την ομιλία του στο πρόσφατο συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου.

«Η πρόσφατη βράβευση του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ ως Κορυφαίου Τουριστικού Φορέα παγκοσμίως στο θεσμό των WTA Awards είναι μια αξιόλογη, θεωρώ, επιβεβαίωση της προσπάθειας, που συντελείται προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.


Δύσκολο να εκτιμηθεί αν θα υπάρξει αύξηση της κίνησης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου στις γιορτές

Οι Κύπριοι ταξιδιώτες, είπε η κ. Σπακουρή, αγαπούν να ταξιδεύουν προς την Ελλάδα, ταξιδεύουν σε αυτήν για τις διακοπές τους, την αναψυχή τους, αλλά και για οικογενειακούς λόγους. Ιδίως κατά τη χειμερινή περίοδο προτιμούν κυρίως ολιγοήμερες διακοπές στις μεγάλες πόλεις (Citybreaks).

«Ύστερα από 11 μήνες, η πανδημική νόσος εξακολουθεί να υφίσταται. Και είναι δύσκολο να εκτιμηθεί για πόσο ακόμη. Γεγονός, που καθιστά ακόμη δυσκολότερο το να υπολογισθεί για πόσο ακόμη θα ισχύουν μέτρα έναντι της διασποράς της. Ως εκ τούτου, το εάν θα παρατηρηθεί ή όχι κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου τώρα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι μια μεταβαλλόμενη και όχι σταθερή μεταβλητή, για την οποία δεν μπορούν να ειπωθούν περισσότερα. Υπογραμμίζω ότι και οι μεγαλύτεροι τουριστικοί πράκτορες του νησιού δεν έχουν σαφή εικόνα της κίνησης και για το 2021,αφού όλα εξαρτώνται από την πορεία της Covid-19», πρόσθεσε.

Οι σχεδιασμοί για ανάκαμψη της κατάστασης

Όπως ανέφερε η Διευθύντρια του Γραφείου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) Κύπρου, από την αρχή του 2020, η πανδημία είχε αντίκτυπο στον παγκόσμιο τουριστικό γίγνεσθαι.

Σημείωσε ότι οι υγειονομικές προκλήσεις συνεχίζουν να παραμένουν και τα στοιχεία από έρευνες, που διεξάγονται, δείχνουν πως οι προτεραιότητες για διεξαγωγή ταξιδιών, άλλαξαν και αλλάζουν.

Επεσήμανε πως αν το 2021 υπάρξει τελική διαχείριση της πανδημίας και, κατά συνέπεια, αρθούν τα υπάρχοντα μέτρα, που έχουν επιδράσει κατά το ήττον στις ταξιδιωτικές μετακινήσεις, τότε θα σημειωθεί, ανάκαμψη.

«Το σημαντικό, είναι να εστιάσουμε στην εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας και της υγιεινής, που εμπνέει ένας τουριστικός προορισμός, καθώς και εμπιστοσύνης του ταξιδιώτη για τον τόπο, που εκείνος επιλέγει ως προορισμό», συμπλήρωσε.

Στρατηγικές πολιτικές του ΕΟΤ εν μέσω πανδημίας

Ο ΕΟΤ, είπε η κ. Σπακουρή, προωθεί και υλοποιεί την κεντρική πολιτική, που χαράσσει το Υπουργείο Τουρισμού. Επιπρόσθετα στα ζητήματα ποιότητας, ασφάλειας και υγιεινής, ενώ λαμβάνονται υπόψη - όπως και πριν από την Covid-19- οι κυρίαρχες τάσεις, όπως η αξία του βιωματικού τουρισμού, άρρηκτα συνδεδεμένης με αυθεντικές εμπειρίες, με τη γνωριμία με τους ανθρώπους, την ιστορία, τις γεύσεις, τα ήθη, τα έθιμα και τον πολιτισμό του προορισμού.

Στο επίκεντρο, σημείωσε, βρίσκεται η δημιουργία μιας ισχυρής εικόνας για την Ελλάδα, που σκιαγραφεί τον ελληνικό Τουρισμό ως αυτό που είναι: αυθεντικός, ανθρωποκεντρικός, ιστορικός και ταυτόχρονα σύγχρονος και ασφαλής.

«Αυτό, ωστόσο, που εγώ κάθε φορά επισημαίνω, είναι ότι πρέπει να έχουμε πάντα σφαιρική κατανόηση του Τουρισμού· ότι, δηλαδή, αποτελεί ένα οριζόντιο, διατομεακό προϊόν, η πολιτική προώθησης του οποίου δεν εξαρτάται μόνο από έναν Οργανισμό, όπως ο ΕΟΤ, αλλά και από τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και ρυθμίσεις των λοιπών φορέων Γενικής Κυβέρνησης (Υπουργεία, Γενικές Γραμματείς κλπ), της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ακόμη και από υπερεθνικές, διεθνικές οντότητες (π.χ. Ευρωπαϊκή Ένωση). Από την πιο μεγάλη έως και τη μικρότερη επένδυση συναρθρώνονται στοιχεία, που επιδρούν καταλυτικά στον χαρακτήρα του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας», επεσήμανε.

Ο ΕΟΤ, ανέφερε, μέσα από το Γραφείο Κύπρου, είναι εδώ ν’ αναδείξει αυτό που κάθε φορά σημαίνει ελληνικός Τουρισμός.


Πώς θα βοηθήσει η ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας-Κύπρου


Η κ. Σπακουρή είπε πως το Γραφείο ΕΟΤ Κύπρου έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα του τα ζητήματα ακτοπλοϊκής σύνδεσης· θέμα, τόσο καίριο όσο ποτέ.

Ανέφερε ότι τον περασμένο Νοέμβριο κυρώθηκε από την Βουλή των Ελλήνων –μεταξύ άλλων και - συμφωνία για τουρισμό κρουαζιέρας με την Κύπρο.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι η πρωτοβουλία αυτή θα προσθέσει νέες επιλογές στη δυναμική του τουριστικού φαινομένου μεταξύ των δυο χωρών. Είναι, βεβαίως, κοινός τόπος ότι ο Τουρισμός, ως οριζόντια διαμορφωμένο προϊόν, απαρτίζεται από ποικίλες σταθερές· προφανώς ο καθορισμός των δρομολογίων και η διακύμανση των ναύλων επηρεάζουν το τελικό, τουριστικό πακέτο», πρόσθεσε.

Έχοντας αναγνωρίσει τέτοια ζητήματα ως πολύ βασικά, επεσήμανε, από την θέση μου ως Διευθύντρια του Γραφείου ΕΟΤ Κύπρου επιδιώκω να επεκτείνω και ν’ αναπτύξω την δράση και τις πρωτοβουλίες του ΕΟΤ με τρόπο, ώστε να συγκλίνουν οι συνιστώσες προς τη διαμόρφωση κοινών πακέτων τουρισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X